Αθώα η καρδιά του Πουέρτα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστάτωση προκάλεσε στην Ισπανία χθεσινό δημοσίευμα της νέας εφημερίδας της Μαδρίτης «Πούμπλικο», σύμφωνα με το οποίο ιατρικές πηγές υποψιάζονται ότι τελικά για τον θάνατο του ποδοσφαιριστή της Σεβίλλης Αντόνιο Πουέρτα δεν ευθυνόταν η καρδιά του.

Οι υποψίες που δημιουργήθηκαν ανά την Ευρώπη από τον ξαφνικό θάνατο ενός υγιέστατου ποδοσφαιριστή όπως ο Πουέρτα, που είχε περάσει κι από εξονυχιστικές εξετάσεις, αρχίζουν σιγά σιγά να αποκτούν κάποια βάση, ύστερα από την κατ’ αρχήν «αθώωση» της καρδιάς τού 22χρονου αμυντικού που πέθανε τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η οποία πρωτοκυκλοφόρησε την Τετάρτη και ίσως θέλει και να κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας, οι γιατροί δεν έχουν βρει ακόμη καμία απόδειξη ότι η καρδιά του παίκτη είχε κάποια πρόβλημα και στρέφουν τις σκέψεις τους προς την πιθανότητα εμβολής κάποιου εγκεφαλικού αγγείου λόγω εξωγενούς παράγοντα. Αν και το ρεπορτάζ δεν το αναφέρει, αυτός ο παράγοντας θα μπορούσε κάλλιστα να είναι κάποια αναβολικά, όπως πολλοί υποπτεύονται.

Η αρχική θεωρία ότι ο παίκτης κατέρρευσε λόγω καρδιακής προσβολής είχε γίνει μόνο βάσει της θεωρίας που λέει ότι οι αθλητές κάτω των 35 ετών που πεθαίνουν ξαφνικά έχουν συνήθως ως αιτία τη δομή ή τις αρρυθμίες της καρδιάς. Οταν, όμως, έγινε η πρώτη φάση της νεκροψίας δεν βρέθηκε το παραμικρό ίχνος κακής λειτουργίας της καρδιάς, ενώ σε καρδιακές παθήσεις κάτι τέτοιο είναι αμέσως ορατό.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τη λήψη δειγμάτων για ενδελεχή μικροσκοπική εξέταση από ειδικούς στην Παθολογική Ανατομία. Η μελέτη των δειγμάτων είναι αυτή που δίνει και την οριστική εκτίμηση σχετικά με τα αίτια του θανάτου. Ωστόσο, έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από τη λήψη των δειγμάτων και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε.

Το ρεπορτάζ προσθέτει ότι οι καρδιολόγοι που ασχολούνται με την αθλητιατρική περιμένουν με ανυπομονησία τα αποτελέσματα της νεκροψίας ώστε να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την επανάληψη τέτοιου τραγικού περιστατικού. Σημειώνεται ότι ο Πουέρτα είχε υποβληθεί σε εξετάσεις από δύο έγκυρα νοσηλευτικά κέντρα.

Τονίζεται, επίσης, ότι η θεωρία εγκεφαλικού επεισοδίου ενισχύεται από την τροπή που πήρε η υγεία του άτυχου ποδοσφαιριστή τις τελευταίες του μέρες, καθώς το γεγονός ότι ο Πουέρτα δεν κατάφερε να εξέλθει από το κώμα στο οποίο έπεσε αρκεί για να απορρίψει το ενδεχόμενο καρδιακής πάθησης. Η συμπεριφορά του ασθενούς μετά την κατάρρευσή του και ως τον θάνατό του ταιριάζει με αυτή κάποιου που έχει φραγμένο αγγείο του εγκεφάλου του.

Βεβαίως όπως ήταν αναμενόμενο το δημοσίευμα προκάλεσε αντιδράσεις στις τάξεις των οπαδών της Σεβίλλης, που ζητούσαν χτες από την εφημερίδα να σεβαστεί τη μνήμη του παίκτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή