Η ιστορία του Μισέλ και του Γιώργου

Η ιστορία του Μισέλ και του Γιώργου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προεδρια της UEFA από τον Μισέλ Πλατινί μου θυμίζει ως περίπτωση αρκετά την ιστορία του Γιώργου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. Ο Γάλλος πρώην σούπερ σταρ ποδοσφαιριστής ανέλαβε την προεδρία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας υποσχόμενος ότι θα κάνει πολλές αλλαγές – κυρίως υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής του Τσάμπιονς Λιγκ και του κυπέλλου UΕFΑ.

Ελεγε σε μια συνέντευξή του τον Νοέμβριο του 2005: «Το Τσάμπιονς Λιγκ μεταβάλλεται σε κλειστή λίγκα πλούσιων ομάδων. Από το 1996, που ξεκίνησε πειραματικά η διοργάνωση, μέχρι σήμερα παίρνουν μέρος οι ίδιες και οι ίδιες ομάδες. Ετσι όπως είναι αυτή τη στιγμή η διοργάνωση, για τις πρωταθλήτριες της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Πολωνίας, της Σερβίας η συμμετοχή στους ομίλους είναι σχεδόν αδύνατη. Αυτό δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερη ανισότητα – πρέπει να κάνουμε κάτι». Υποστήριζε επίσης πως πρέπει να γίνει και μείωση του αριθμού των αγώνων, καθώς οι ποδοσφαιριστές είναι αδύνατο να αντέξουν στους σημερινούς ρυθμούς.

Ο Πλατινι ισχυριζόταν ότι θα μειώσει τη συμμετοχή των αγγλικών, των ισπανικών, των γερμανικών και των ιταλικών ομάδων και ότι θα επαναφέρει την παλιά φόρμουλα, που προέβλεπε 24 ομάδες στη φάση των ομίλων – δηλαδή λιγότερους αγώνες. Μάλιστα, τόνιζε ότι θα προτείνει να παίζουν στα προκριματικά ομάδες από την ίδια χώρα (π.χ. δύο αγγλικές μεταξύ τους) ώστε καμία χώρα να μην μπορεί να εκπροσωπείται από τέσσερις ή τρεις στη φάση των ομίλων.

Αυτη η διακήρυξή του για αλλαγές του επέτρεψε να συγκεντρώσει τις ψήφους των λιγότερο πλούσιων ποδοσφαιρικά χωρών και να εκλεγεί μολονότι το ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό κατεστημένο έβλεπε με δυσπιστία την υποψηφιότητά του. Στη νίκη του ακουγόταν το «Μισέλ άλλαξέ τα όλα», ακριβώς όπως η εκλογή του Παπανδρέου συνοδεύτηκε από το σύνθημα «Γιώργο άλλαξέ τα όλα», που τώρα ακούγεται εντελώς ρετρό.

Λιγουσ μηνεσ μετά την εκλογή του, ο έτοιμος για αλλαγές Μισέλ Πλατινί το μόνο που κάνει είναι να προβληματίζεται. Οι άνθρωποι της Τeam, δηλαδή της εταιρείας που διαχειρίζεται το εμπορικό κομμάτι του Τσάμπιονς Λιγκ, του εξήγησαν το προφανές, πως δηλαδή μια πιθανή μείωση του αριθμού των ομάδων που προέρχονται από τα πλούσια πρωταθλήματα της Δυτικής Ευρώπης συνεπάγεται και μείωση των εισόδων της UEFA από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Οι ιδρυτές του λόμπι των ισχυρών ομάδων της Ευρώπης, της περίφημης G14, ανακοίνωσαν τη διεύρυνσή του και ο σκοπός τους είναι η (άτυπη) λίγκα τους να φτάσει να έχει 32 μέλη: όχι τυχαία, 32 είναι οι ομάδες που παίρνουν μέρος στην πρώτη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η γαλλικη ομοσπονδία για να βοηθήσει το αγαπημένο παιδί της του πρότεινε ένα διευρυμένο Τσάμπιονς Λιγκ με 40 ομάδες ώστε και αλλαγές να κάνει, όπως έχει υποσχεθεί, και οι παραδοσιακά ισχυροί να μη χάσουν θέσεις, δικαιώματα. Ολοι εμφανίζονται πρόθυμοι να βοηθήσουν τον καλό Μισέλ, φτάνει αυτός να μην κάνει κατά γράμμα πράξη τις διακηρύξεις του!

Αν βαλει νερό στο κρασί του είναι θέμα χρόνου να καεί. Κάποιος πρέπει να του πει την ιστορία του Γιώργου Παπανδρέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή