Δαιδαλώδης έρευνα μεταξύ Αθηνών – ΗΠΑ

Δαιδαλώδης έρευνα μεταξύ Αθηνών – ΗΠΑ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, να τεθεί οριστικά στο αρχείο η υπόθεση της σχέσης Ελλήνων αθλητών και προπονητών με το εργαστήριο BALCO, ελήφθη μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας. Στο πλαίσιο αυτής, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ζητήθηκε από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ δικαστική συνδρομή για τυχόν παράβαση της νομοθεσίας περί ντόπινγκ σε βάρος του Χρήστου Τζέκου, της Κατερίνας Θάνου και του Κώστα Κεντέρη, αλλά και των Ολγας Βασδέκη και Ανδρέα Λιναρδάτου.

Η Εισαγγελία της Βόρειας Περιφέρειας της Καλιφόρνια διαβίβασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδος το πλήρες αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε κατά την εκεί διερεύνηση της δραστηριότητας της BALCO, του Κόντε και του Αρνολντ και συνδέεται με Ελληνες προπονητές και αθλητές. Το υλικό αυτό μεταφράστηκε επισήμως από το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα και αποτέλεσε τη δικογραφία νέας προκαταρκτικής έρευνας, που διενεργήθηκε για τη διερεύνηση τυχόν παραβάσεων των διατάξεων περί ντόπινγκ και, ιδίως της εισαγωγής, πώλησης και χορήγησης σε αθλητές απαγορευμένων ουσιών.

Δικογραφία

Στη δικογραφία που απεστάλη από τις ΗΠΑ περιλαμβάνονται τα πάντα, ως και τα e-mail που αντηλλάγησαν από τον Κόντε και τον Αρνολντ μεταξύ τους και με προπονητές. Ακόμη, υπάρχει πολυσέλιδη «ένορκη έκθεση» (affidavit) της πράκτορος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Λέιν, που ερεύνησε το σπίτι και τον χώρο εργασίας του Αρνολντ. Τα έγγραφα αυτά είχαν αποσταλεί στο υπουργείο Εξωτερικών από τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2006, ξεκίνησε αμέσως η διερεύνησή τους και η υπόθεση ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου με την οριστική αρχειοθέτησή της.

«Οι σχέσεις του κ. Τζέκου με την εταιρεία BALCO ελέγχθηκαν δύο φορές. Πρώτα σε πειθαρχικό επίπεδο, από την αρμόδια δικαστική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ, που τον απάλλαξε από τις συγκεκριμένες κατηγορίες, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ούτε η Διεθνής Ομοσπονδία (IAAF) προσέβαλε την απόφαση. Εξετάστηκε, μετά, σε δικαστικό επίπεδο, με στοιχεία από τη δικογραφία, με την προσκόμιση όλων των στοιχείων και ήλθε η Δικαιοσύνη να αποφανθεί ότι δεν έχει σχέση ο άνθρωπος με τα συγκεκριμένα θέματα. Δεν υπάρχουν αξιόλογα στοιχεία που μπορούν να στοιχειοθετήσουν οποιαδήποτε σε βάρος του κατηγορία. Τα στοιχεία κρίθηκαν ως μη ουσιώδη και η δικογραφία ετέθη στο αρχείο ως νόμου αβάσιμη», υπογράμμισε ο κ. Κόλλιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή