Από τα Γιαννιτσά… Πεκίνο

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η Ελλη Μυστακίδου αγωνίζεται στην Ευρώπη, οι κάτοικοι από τα Γιαννιτσά μισθώνουν πούλμαν προκειμένου να παρακολουθήσουν την «ασημένια» ολυμπιονίκη των 67 κ. να κερδίζει διακρίσεις. Η αθλήτρια κοντεύει να κάνει… ελληνική πρωτεύουσα του τάε κβον ντο τα Γιαννιτσά, ενώ ακόμη και το κλειστό γυμναστήριο της πόλης φέρει το όνομά της. Πριν από λίγες ημέρες κατέκτησε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και τώρα φιλοδοξεί να φέρει μια νέα διάκριση στη χώρα μας.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 άνοιξε στο χωριό Δαμιανός των Γιαννιτσών μια σχολή τάε κβον ντο, λες και εισακούσθηκαν οι προσευχές ενός 12χρονου κοριτσιού, το οποίο προσπαθούσε δύο χρόνια να πείσει τον πατέρα του για να μάθει την ανατολίτικη αμυντική τέχνη. Παρ’ όλα αυτά, ο πατέρας χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για να πειστεί, διότι θεωρούσε πως αυτά τα αθλήματα ταιριάζουν μόνο σε αγόρια.

Από τις πρώτες ημέρες που ασχολήθηκε με το τάε κβον ντο, η Ελλη Μυστακίδου ερωτεύτηκε το άθλημα. Λίγα χρόνια μετά ήρθε στη ζωή της ένας ακόμα έρωτας στο πρόσωπο του προπονητή της και νυν συζύγου της, Γιάννη Γαβριηλίδη. Ετσι, η μικρή είχε ένα ακόμη κίνητρο για να κάνει ατελείωτες ώρες προπόνηση. Το σχολείο δεν υπήρξε ποτέ μεγάλη της αγάπη. «Δεν υπήρξα ποτέ καλή μαθήτρια. Οι γονείς μου με πίεζαν αλλά το μόνο που με ενδιέφερε ήταν το τάε κβον ντο», μας λέει με ειλικρίνεια.

Εάν θέλεις κάτι πάρα πολύ, ολόκληρο το σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις. Οι διακρίσεις δεν άργησαν να έρθουν για την Ελλη, παρ’ όλο που είχε αρχίσει το άθλημα σε μεγάλη ηλικία (12 ετών). Το 1992 έρχεται τρίτη στο ομαδικό στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και το 1993 ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του παγκοσμίου πρωταθλήματος ενώ λίγα χρόνια μετά κατακτά την ίδια θέση στις αντίστοιχες διοργανώσεις του 2001 και του 2003. Την τροπαιοθήκη της συμπληρώνουν δύο μετάλλια από ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ένα χρυσό (2000) και ένα ασημένιο, και διακρίσεις σε παγκόσμια κύπελλα. Η μεγάλη επιτυχία, όμως, ήρθε το 2004, όταν μπροστά σε χιλιάδες φιλάθλους πήρε τη δεύτερη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η συμμετοχή στη διοργάνωση ήταν μια από τις μεγαλύτερες εμπειρίες στη ζωή της Μυστακίδου. «Θέλω να ζήσω ξανά την ατμόσφαιρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Να μείνω στο ολυμπιακό χωριό και να κάνω παρέλαση πίσω από την ελληνική σημαία. Θέλω να δω εάν το Πεκίνο θα καταφέρει να διοργανώσει καλύτερους αγώνες από εμάς, αλλά πάνω απ’ όλα θέλω να αγωνιστώ και να κερδίσω», τονίζει.

Η Ελλη Μυστακίδου έχει στο σπίτι της συνεχώς μια βαλίτσα σχεδόν έτοιμη διότι συχνά απουσιάζει για αγώνες και προπονήσεις. Στις σημαντικές διοργανώσεις ο σύζυγός της, που φοβάται τα αεροπλάνα, και αρκετοί συγχωριανοί της ναυλώνουν πούλμαν για να πάνε να δουν τους αγώνες της καθώς η κερκίδα «ντοπάρει» την 30χρονη. Πολλές φορές τις αναμετρήσεις παρακολουθεί και η 12χρονη ανιψιά της, αθλήτρια του τάε κβον ντο με τρεις πρωτιές σε πανελλήνια πρωταθλήματα της κατηγορίας της. «Της αρέσουν οι αγώνες αλλά όχι η προπόνηση», μας λέει με περηφάνια αλλά και παράπονο η ολυμπιονίκης θεία. Στις ελάχιστες ελεύθερες ώρες η Ελλη Μυστακίδου είναι μια καλή νοικοκυρά, ενώ περνάει πολύ όμορφα όταν βρίσκεται με την παρέα της σε κάποιο σινεμά ή ταβερνάκι. Φυσικά, τις περισσότερες ώρες βρίσκεται στη σχολή του συζύγου της και όταν υπάρχει χρόνος μαθαίνει τα μυστικά του αθλήματος στα παιδιά του συλλόγου, που έχουν αυξηθεί από την ημέρα που κατέκτησε το ολυμπιακό μετάλλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή