Η μεταγραφή που άλλαξε ισορροπίες

Η μεταγραφή που άλλαξε ισορροπίες

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τη δεκαετία του ’80, οι καλύτεροι παίκτες του Πανιωνίου είχαν πάρει κατεύθυνση προς τη Νέα Φιλαδέλφεια και την ΑΕΚ. Το 1984, όμως, ήρθε η μεταγραφή του Δημήτρη Σαραβάκου για να αλλάξει ακόμα και ισορροπίες στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής. Ο «μικρός», που είναι γιος του Θανάση Σαραβάκου, ο οποίος έγραψε λαμπρή ιστορία στους «κυανέρυθρους» και δεν έπαιξε σ’ άλλη ομάδα, πήγε στον Παναθηναϊκό, έναντι 30 εκατομμυρίων δραχμών. Ποσό που δεν ήταν ευκαταφρόνητο για εκείνη την εποχή, αλλά δεν μπορούσε να χαρακτηρισθεί και υπερβολικό. Ο πρώην πρόεδρος του Πανιωνίου, Μιχάλης Σταματελάτος, είχε συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό και για την παραχώρηση του Ηλία Μπέριου, ενώ με τα χρήματα από την παραχώρηση του Σαραβάκου ο Πανιώνιος απέκτησε τον Τσιαντάκη από τον Ατρόμητο, τον Καραμίχαλο από τον Μακεδονικό και τον τερματοφύλακα Φιλιππή από τον Πανελευσινιακό.

Ο Σαραβάκος έφυγε με τις καλύτερες αναμνήσεις από τη Νέα Σμύρνη και δεν είχε πιέσει για τη μεταγραφή του, παρά το γεγονός ότι είχε παίξει δύο μπαράζ για την παραμονή του «ιστορικού» στη μεγάλη κατηγορία. Εναν χρόνο πριν αποκτηθεί από τον Παναθηναϊκό, ο Πανιώνιος του είχε κάνει ανανέωση συμβολαίου. Τη διαδρομή Νέας Σμύρνης – Λεωφόρου Αλεξάνδρας «εγκανίασαν» οι αδελφοί Γιώργος και Γιάννης Γιαννακόπουλοι και ακολούθησε ο Τάκης Παπουλίδης. Μετά τη μεταγραφή του Σαραβάκου, ακολούθησε ο Ανδρέας Λαγωνικάκης, έναντι 100 εκατ. δραχ., ενώ από την ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο του ’98 κόντρα στον Παναθηναϊκό, οι «πράσινοι» απέκτησαν τον Λεωνίδα Βόκολο (έμεινε ελεύθερος) και τον Τάκη Φύσσα (200 εκατ. δρχ.). Οι νεότερες μεταγραφές είναι ο Μάντζιος και ο Τζιόλης, αλλά ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι ο Πανιώνιος, επί της προηγούμενης ιδιοκτησίας της ΠΑΕ, έβαλε καν χρήματα στο ταμείο του! Η ακριβότερη μεταγραφή του ΠΑΟ από τον Πανιώνιο έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, με την παραχώρηση του Σπυρόπουλου.

Η υπόθεση των έξι και ο Μαραγκός

Η περίπτωση της μεταγραφής του Σπύρου Μαραγκού από τον Πανιώνιο στον Παναθηναϊκό είναι ξεχωριστή για τον τρόπο που έγινε. Σ’ ένα βράδυ του ’87, έξι ποδοσφαιριστές των «κυανέρυθρων» έμειναν ελεύθεροι, επειδή δεν ανανεώθηκαν εγκαίρως και εμπρόθεσμα στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου από την τότε διοίκηση του Τάσου Ερμείδη, ο οποίος είχε δηλώσει… ανίδεος για το ιστορικό σφάλμα των συνεργατών του, Ανδριόπουλου και Καρακατσάνη. Ο Μαραγκός ήταν στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού και ως ελεύθερος συμφώνησε την επόμενη ημέρα. Ελεύθεροι είχαν μείνει, επίσης, ο Καναράς (Καλαμαριά), ο Τόγιας (Λεβαδειακός), ο Παπαναγής (Ηρακλής) και οι Μπερσεμί και Κοπιτσής, αλλά οι δύο τελευταίοι προτίμησαν να συμφωνήσουν εκ νέου με τον Πανιώνιο. Οι πέντε εκ των έξι παικτών αποτέλεσαν το «προπέτασμα καπνού» για να αποδεσμευτεί ο Μαραγκός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή