Κωπηλασία: από την αρχαιότητα στην αιωνιότητα

Κωπηλασία: από την αρχαιότητα στην αιωνιότητα

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα βάθη της ελληνικής μυθολογίας βρίσκονται οι ρίζες της κωπηλασίας. Εκατοντάδες χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού (γύρω στα 1400 π.Χ.) για να πραγματοποιηθεί η αργοναυτική εκστρατεία κατασκευάστηκε από τον γιο του Φρίξου, τον Αργο, η Αργώ, η οποία, σύμφωνα με τη μυθολογία μετέφερε τον Ιάσονα στην Κολχίδα. Είχε 50 κουπιά και αντίστοιχους κωπηλάτες. Στην Ιλιάδα περιγράφεται το ξεκίνημα του ελληνικού στόλου με ιδιαίτερη έμφαση στον ρυθμό των κωπηλατών. Στην Οδύσσεια αναφέρεται ότι οι Φαίακες επέλεξαν πλήρωμα πενήντα δύο εκλεκτών κωπηλατών για την επάνδρωση καινούργιου σκάφους. Ηταν, μάλιστα, τόσο καλοί ώστε δεν χρειάζονταν ούτε πηδαλιούχο, ούτε πηδάλιο. Το 296 μ.Χ., το μετάλλιο του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α΄ παριστά τετράκωπο λέμβο, ενώ το 973 μ.Χ. οκτώ βασιλείς της Σκωτίας, της Αγγλίας και της Ουαλλίας επανδρώνουν οκτάκωπο λέμβο με πηδαλιούχο τον βασιλέα Εντγκαρ, ο οποίος μόλις είχε στεφθεί βασιλιάς της Βρετανίας και κάνουν διαδρομή στον ποταμό Ντι για να τον τιμήσουν. Στη χώρα μας, ως άθλημα, ξεκίνησε το 1885, όταν ιδρύθηκε ο Ομιλος Ερετών (ερέτης = κωπηλάτης) με έδρα το Φάληρο. Ο Ομιλος Ερετών ήταν ο πρώτος αθλητικός όμιλος στην Ελλάδα. Το 1906 θα γίνουν οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες ενώ το 1927 ιδρύεται η Ελληνική Ενωση Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων η οποία αναλαμβάνει την εποπτεία της κωπηλασίας και ιστιοπλοΐας που μέχρι τότε ήταν στον έλεγχο του ΣΕΓΑΣ. Σήμερα η ΕΚΟΦΝΣ αριθμεί περισσότερα από 40 σωματεία και δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη του αθλήματος στις μικρές ηλικίες.

«Ενα παιδί είναι καλό να αρχίζει την κωπηλασία σε μικρή ηλικία, ώστε να τη δει σαν παιχνίδι. Εμείς στηρίζουμε τις μικρές ηλικίες. Το 2006 καθιερώσαμε πανελλήνιες συναντήσεις – αγώνες. Τότε πήραν μέρος 250 παιδιά ενώ φέτος ο αριθμός ανέβηκε στα 300», μας είπε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Γιάννης Καρράς.

Τα αγωνιστικά σκάφη της κωπηλασίας χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Τα σκιφ όπου ο αθλητές ή οι αθλήτριες κρατούν από δύο κουπιά. Οι τύποι του σκιφ είναι τρεις:

– Το απλό σκιφ (1Χ) με ένα κωπηλάτη-τρια.

– Το διπλό σκιφ (2Χ) με δύο κωπηλάτες-τριες.

– Το τετραπλό σκιφ (4Χ) με τέσσερις κωπηλάτες-τριες.

Η άλλη κατηγορία είναι αυτή που οι κωπηλάτες-τριες κρατούν από ένα κουπί και περιλαμβάνει τέσσερις τύπους:

– Τη δίκωπο χωρίς πηδαλιούχο (2-) με δύο αθλητές.

– Τη δίκωπο με πηδαλιούχο (2+) με τρεις αθλητές.

– Την τετράκωπο με πηδαλιούχο (4+) με πέντε αθλητές.

– Την οκτάκωπο με πηδαλιούχο (8) με εννέα αθλητές.

– Την τετράκωπο χωρίς πηδαλιούχο (4-) με τέσσερις αθλητές.

Η αγωνιστική απόσταση είναι 2.000μ. και όλες οι κατηγορίες γίνονται σε στίβο 6 διαδρομών. Το Ολυμπιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκατέσσερα αγωνίσματα (8 για άνδρες και 6 για τις γυναίκες).

«Στην κωπηλασία το παιδί μαθαίνει αυτοπειθαρχία. Υπάρχει σωματική και ψυχική ευεξία. Ο καθαρός νους δίνει τη δυνατότητα σε ένα νέο ή μια νέα να κυβερνάει ένα σκάφος. Απαιτείται ιδιαίτερα καλή ζωή. Η προπόνηση απαιτεί συνέπεια σε όλα τα επίπεδα. Το άθλημα επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες αλλά οι προπονήσεις δεν σταματάνε καθώς υπάρχουν τα κωπηλατοεργόμετρα, όπου ο αθλητής προπονείται μακριά από το νερό. Στις πρώτες προπονήσεις ο προπονητής μαθαίνει στο παιδί τη χρήση του υλικού και, στη συνέχεια, τον κύκλο της κουπιάς. Στην αρχή ο αθλητής μαθαίνει να συνδυάζει τη χρήση των χεριών του με το κουπί, μετά το σώμα και στο τέλος τα πόδια. Τα πρώτα μαθήματα γίνονται σε πλωτήρες ώστε να μην υπάρχει φόβος για κάποιο ατύχημα. Οταν το παιδί μάθει τα βασικά, θα περάσει στο ατομικό. Εκεί μαθαίνει να… τραβάει κουπί. Οι κωπηλάτες ζουν κοινοβιακή ζωή και, έτσι, αναπτύσσεται το στοιχείο της οικογένειας», δήλωσε ο καθηγητής των ΤΕΦΑΑ και προπονητής κωπηλασίας, Σάκης Αθανασιάδης.

Τα απαραίτητα εξαρτήματα για καλό ξεκίνημα

Στην Ελλάδα, το άθλημα της κωπηλασίας υπάγεται στην Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων. Η ιδανική ηλικία για να μπει ένα παιδί σε αυτό τον χώρο είναι μετά τα 10. Τα πρώτα χρόνια στο μάθημα συνδυάζεται το παιχνίδι με τον αθλητισμό. Εάν γνωρίζει κολύμπι θεωρείται προσόν, καθώς ο αθλητής κάνει τις περισσότερες προπονήσεις στο νερό. Για να ασχοληθεί κάποιος με την κολύμβηση πρέπει να πάει σε έναν από τους πολλούς συλλόγους που υπάρχουν σε περιοχές με υγρό στοιχείο.

Τα απαραίτητα για να… τραβήξει κάποιος κουπί:

– Ενα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια για το τρέξιμο στη στεριά.

– Ενα ζευγάρι κάλτσες, καθώς τα σκάφη διαθέτουν ειδικά παπούτσια.

– Η άδεια από τον κηδεμόνα.

– Ενα χαρτί από κρατικό νοσοκομείο όπου θα αναφέρεται το ιατρικό ιστορικό του ενδιαφερόμενου.

– Μια φόρμα ή μια βερμούδα και μια μπλούζα για το καλοκαίρι. Τον χειμώνα ο αθλούμενος θα χρειαστεί πιο ζεστά ρούχα.

Τα σωματεία παρέχουν στον ενδιαφερόμενο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Σε ό,τι αφορά τα μαθήματα στους περισσότερους συλλόγους οι τιμές ξεκινάνε από 15-20 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή