Νίκη του αθλητισμού επί του πρωταθλητισμού είναι η απόφαση της FIFA για τους παίκτες

Νίκη του αθλητισμού επί του πρωταθλητισμού είναι η απόφαση της FIFA για τους παίκτες

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ατμόσφαιρα στυγνού ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων η επιθυμία επιφανών ποδοσφαιριστών να αγωνιστούν με την ολυμπιακή ομάδα της χώρας τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες μοιάζει παράταιρη εν έτει 2008. Είναι πιθανότατα αδιανόητο για έναν παράγοντα ισχυρής ομάδας στην Ευρώπη πώς κάποιος που έχει συμβόλαιο εκατομμυρίων (και αντίστοιχες υποχρεώσεις σε αυτόν που τον πληρώνει) να προτιμά να «βάλει τα πόδια του στη φωτιά» σε αγώνες ενός ολυμπιακού τουρνουά με ανταμοιβή κυρίως ηθική.

Η απόφαση όμως της FIFA την περασμένη Τετάρτη, που οριστικά υποχρεώνει τους συλλόγους να αφήσουν ελεύθερους τους κάτω των 23 ετών παίκτες τους ώστε να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν αποτελεί μονάχα κόλαφο για την εγωιστική αντιμετώπιση των μεγάλων συλλόγων έναντι των παικτών τους. Πρόκειται πραγματικά για μια ξεκάθαρη νίκη του αθλητισμού επί του πρωταθλητισμού.

Η Μπαρτσελόνα επέμενε, κατά παράβαση της από 20ετίας οδηγίας της FIFA, να μην επιτρέπει στον 21χρονο Αργεντινό σταρ Λιονέλ Μέσι να ακολουθήσει την ομάδα της Αργεντινής στο Πεκίνο. Το ίδιο έκανε και η Σάλκε με τον Βραζιλιάνο Ραφίνια, αλλά και άλλες ομάδες με τους νεαρούς τους παίκτες. Αντίστοιχα προβλήματα δημιούργησαν και σύλλογοι όπως η Μίλαν (Κακά) κι η Βέρντερ Βρέμης (Ντιέγκο) σε πολλούς άλλους διάσημους ποδοσφαιριστές, που αν και είναι άνω των 23 ετών έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους Αγώνες.

Κι ενώ ο Ραφίνια αλλά και ο Ντιέγκο αποφάσισαν από μόνοι τους και πήραν το αεροπλάνο κατά παράβαση των εντολών των συλλόγων τους, ο Μέσι περίμενε την απόφαση της FIFA. Την Πέμπτη πια αναχώρησε εμφανώς ικανοποιημένος για να ενσωματωθεί στην ολυμπιακή ομάδα της Αργεντινής. «Κατανοώ τη θέση του συλλόγου διότι διακυβεύονται πολλά», είπε ο Μέσι, αναφερόμενος στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ τον Αύγουστο που θα χάσει λόγω της παρουσίας του στο Πεκίνο.

Η αντίδραση της Μπαρτσελόνα υπήρξε άμεση και έντονη. Οι Καταλανοί ανακοίνωσαν ότι προσφεύγουν άμεσα στο Διεθνές Δικαστήριο Αθλητισμού (ΚΑΣ) στην Ελβετία, όπου θεωρούσαν ότι μπορούν να δικαιωθούν. «Εμείς περιμέναμε ότι ο Μέσι θα ταξίδευε με εμάς στην περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Ζοάν Λαπόρτα. «Κατανοούμε βεβαίως ότι θα είναι πολύ σύνθετο το να κρατήσουμε τον παίκτη. Ο Μέσι θα κάνει αυτό που λένε οι κανόνες, αλλά πιστεύω ότι αυτοί θα ερμηνευθούν υπέρ της Μπαρτσελόνα από το ΚΑΣ. Αν γίνει έτσι, τότε ο παίκτης θα πρέπει να επιστρέψει σε μας». Αντίστοιχη προσφυγή είχαν καταθέσει νωρίτερα στο ΚΑΣ οι Σάλκε και Βέρντερ. Εκεί όμως ήρθε η δεύτερη απογοήτευση για τους συλλόγους, καθώς το ΚΑΣ απεφάνθη την Τετάρτη το βράδυ ότι είναι αναρμόδιο να κρίνει υποθέσεις μεταξύ ολυμπιακών επιτροπών και επαγγελματικών ποδοσφαιρικών συλλόγων. Με άλλα λόγια, υπογραμμίζεται ότι άλλο πρωταθλητισμός κι άλλο αθλητισμός, μια απόφαση που δίνει βαθιά ανάσα στις καταταλαιπωρημένες τις τελευταίες δεκαετίες αρχές του Ολυμπισμού.

Τα δάκρυα χαράς και συγκίνησης του σούπερ σταρ του ΝΒΑ Ντιρκ Νοβίτσκι όταν εξασφάλισε στην Αθήνα τον περασμένο μήνα την πρώτη συμμετοχή του με την Εθνική Γερμανίας στο ολυμπιακό τουρνουά του μπάσκετ, δείχνουν πόσο εκτιμούν και οι ακριβοπληρωμένοι αστέρες το δικαίωμα στο ολυμπιακό όνειρο.

Τι λέει η απόφαση της FΙFΑ

Η απόφαση της FIFA την περασμένη Τετάρτη βάζει τα πράγματα στη θέση τους και το σκεπτικό της -όσο κι αν μπορεί να χαρακτηριστεί κάπου ρομαντικό- έχει μεγάλη σημασία:

«Ο δικαστής αποφάσισε ότι το διεθνές αγωνιστικό πρόγραμμα δεν έχει κάποια σχέση με το κατά πόσο οι σύλλογοι είναι υποχρεωμένοι να δίνουν άδεια στους παίκτες τους για το ποδοσφαιρικό τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων». «Συνεπώς, και με δεδομένη την από καιρό και αδιαμφισβήτητη έως φέτος πρακτική (από το 1988 οι σύλλογοι πάντα αποδέχονταν να αφήσουν τους παίκτες τους κάτω των 23 ετών για τη διοργάνωση), έκρινε ότι η αναδρομή στο εθιμικό δίκαιο είναι δικαιολογημένη». «Το συνέδριο της FIFA είχε αποφασίσει το 1988 ότι όλοι οι παίκτες ώς τα 23 τους δικαιούνται να αγωνιστούν στο τουρνουά. Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους αθλητές σε οποιοδήποτε αγώνισμα και δεν δικαιολογείται να παρεμποδίσει κανείς ποδοσφαιριστή κάτω των 23 ετών από τη συμμετοχή σε τέτοια διοργάνωση εφόσον έχει προκριθεί το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή