Πισω απο τις καμερες

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ναι μεν, αλλά…

Κατά παγία τακτική, αποφεύγουμε να σχολιάζουμε απόψεις συναδέλφων. Αποψή τους είναι, δικαίωμά τους να την έχουν είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με αυτήν. Θα παραβούμε, όμως, αυτή την αρχή μας, γιατί σε σοβαρή αθλητική εφημερίδα διαβάσαμε ένα μακροσκελές σχόλιο για το ντόπινγκ. Φυσικά, συμφωνούμε απόλυτα με την άποψή του, πράγματι, καλού συναδέλφου «καλύτερα δέκατος και «καθαρός» παρά πρώτος και «βρώμικος»», μολονότι σχεδόν πάντα και ο δέκατος στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι καθαρός μόνο όταν, μετά τον αγώνα ή την προπόνηση, κάνει μπάνιο. Καταλήγοντας, όμως, στο σχόλιο, σημειώνει ο συνάδελφος: «Είναι, θαρρώ, προφανές πως τίποτε απ’ όλα αυτά δεν ισχύει για τα ομαδικά αθλήματα και ειδικά για την Εθνική του μπάσκετ που θα μας εκπροσωπήσει στο Πεκίνο. Αποδεδειγμένα, τα ομαδικά είναι το λιγότερο επηρεασμένα αθλήματα από τη μάστιγα του ντόπινγκ, αφού καλώς ή κακώς το ανάποδο ψαλίδι, η ντρίμπλα, το κοντρόλ και το τρίποντο δεν αποκτιούνται ακόμη και με την καλύτερη ντόπα του κόσμου. Αυτά ή τα έχει ή άντε βρες τα».

Ξέρει κάτι;

Ενσταση πρώτη και βασική: Γιατί τα περί ντόπινγκ δεν ισχύουν ειδικά για την εθνική του μπάσκετ; Ισχύουν, δηλαδή, για τις εθνικές ανδρών και γυναικών του πόλο που, επίσης, θα μας εκπροσωπήσουν στο Πεκίνο;

Πολλά κρούσματα

Ενσταση δεύτερη: Πού στηρίζεται η άποψη, ότι τα ομαδικά είναι το λιγότερο επηρεασμένα αθλήματα από τη μάστιγα του ντόπινγκ; Είναι λίγα τα κρούσματα στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ; Ειδικά για το πρώτο, εδώ και χρόνια μεγάλοι ποδοσφαιριστές του παρελθόντος είχαν κάνει ευθεία αναφορά για μεθόδους ντόπινγκ. Ενώ τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν και οι αποδείξεις και οι ενδείξεις και οι σοβαρότατες καταγγελίες γι’ αυτό. Οσο για το μπάσκετ, αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στη σωματοδομή των παικτών του αμερικανικού επαγγελματικού πρωταθλήματος, για ν’ αντιληφθεί κατά πόσο η εκφρασθείσα άποψη έχει βάση. Κατά τ’ άλλα, συμφωνούμε, ότι η τεχνική και η φαντασία δεν αποκτώνται «ακόμη και με την καλύτερη ντόπα του κόσμου». Ν. Α. Κων.

Λεπτές οι ισορροπίες

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης (φωτ.), αναμφίβολα, ήταν ο πρωταγωνιστής της νίκης του Παναθηναίκού επί της Ντιναμό Τιφλίδας. Εδειξε, ότι έχει το γκολ στο πετσί του. Και αυτός είναι ο λόγος που θεωρούμε ότι η θέση του είναι στην κορυφή της επίθεσης. Μπορεί να παίξει στην ευθεία με τους στόπερ και εύκολα να βρίσκεται απέναντι στον τερματοφύλακα. Βέβαια, ο Χενκ τεν Κάτε βλέπει καθημερινά την ομάδα και το υλικό της και έχει σαφώς μια πιο ολοκληρωμένη άποψη. Ωστόσο, με αφορμή την απόδοση του «Σάλπι» σε μια νέα θέση, το έργο της επιλογής θα γίνει πολύ δύσκολο, όταν θα έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του. Τα μεγάλα ονόματα στην ομάδα είναι πολλά και θα πρέπει ο Ολλανδός να κρατήσει τις ισορροπίες. Δ. Λουκ.

Ταλέντα με μέλλον

Ευοίωνο προβλέπεται το μέλλον για τα ελληνικά πανιά στα 470 ανδρών και γυναικών. Ιδιαίτερα στους άνδρες, το πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα 420, που πραγματοποιήθηκε στον Φαληρικό Ορμο, μας έδειξε ότι υπάρχουν πολλά ταλέντα. Το 420 είναι πρόδρομος της ολυμπιακής κλάσης 470 και στη διοργάνωση του ΝΟΤΚ είδαμε παιδιά 15 και 16 ετών να έχουν καλύτερα πλασαρίσματα από ιστιοπλόους μεγαλύτερούς τους κατά αρκετά χρόνια. Αρκεί, βέβαια, αυτοί οι αθλητές να μείνουν στον χώρο και να μην επιδοθούν μεγαλώνοντας σε… άλλα σπορ. Σπυρ. Σπαν.

Τι έχουν να χάσουν;

Ενα από τα μεγαλύτερα πριμ για την κατάκτηση χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου δίνουν οι Φιλιππίνες. Οποιος αθλητής της χώρας ανεβεί στην πρώτη θέση του βάθρου θα εξασφαλίσει 237.000 δολάρια. Τις Φιλιππίνες θα εκπροσωπήσουν στο Πεκίνο δεκαπέντε αθλητές, αλλά κανένας δεν έχει αρκετές ελπίδες για να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο άθλημά του. Ετσι, όπως όλα δείχνουν, το πριμ θα μείνει στα ταμεία της χώρας. Σπυρ. Σπαν.

Αλλου είδους μετάλλιο…

Η Αλμουδένα Θιδ – Τοστάδο είναι η κορυφαία Ισπανίδα γυμνάστρια της ρυθμικής και θα πάρει για τέταρτη φορά μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ρεκόρ συμμετοχών). Είναι 28 ετών, πολύ όμορφη και λίγες ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες έκανε γυμνή φωτογράφιση. Στην Κίνα μπορεί να μην έχει ελπίδες για μια διάκριση, αλλά το δικό της μετάλλιο το πήρε πριν από τους Αγώνες. Και αυτό δεν είναι άλλο από τον θαυμασμό εκατομμυρίων ανδρών στην Ιβηρική Χερσόνησο, και όχι μόνο. Σπυρ. Σπαν.

Εφυγαν τα «φαντάσματα»

Στις κερκίδες του ΟΑΚΑ βρέθηκαν την Τετάρτη το βράδυ περίπου 50.000 θεατές. «Η ατμόσφαιρα ήταν εκπληκτική και δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια αυτό που αισθάνθηκα» είπε ο Αντε Ρουκάβινα. Οι αγνοί φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, από την πλευρά τους, αισθάνονται δικαιωμένοι, ενώ οι νεότεροι εφησυχασμένοι. Δεν υπάρχουν, πλέον, τα φαντάσματα του παρελθόντος, που κάποιοι «καλοθελητάδες» έβλεπαν στην πράσινη εξέδρα. Οι εποχές άλλαξαν. Ο κόσμος επέστρεψε και βλέποντας τη διάθεση των παικτών για διάκριση, φαίρεται αποφασισμένος να τους σπρώξει προς την επιτυχία. Δ. Λουκ.

Νίκησε η εξέδρα!

Εάν η ουσία του ποδοσφαίρου είναι το γκολ, στην πρεμιέρα του Παναθηναϊκού, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ήταν η εξέδρα! Λίγο πολύ γνωρίζαμε ότι η Ντιναμό Τιφλίδας είναι μια ομάδα μικρής δυναμικότητας. Αλλωστε, ακόμη και ο προπονητής της, έδινε 5% πιθανότητες πρόκρισης στην ομάδα του. Επίσης, αυτό που (ψιλό) ξέραμε ήταν ότι ο «νέος πολυμετοχικός» θα κάνει ανοίγματα σε όλα τα μέτωπα, μεταγραφές, παλαίμαχοι, κόσμος. Ειδικά στο τελευταίο, που οι νεότεροι φίλαθλοι τον θεωρούσαν είδος προς… εξαφάνιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή