Η αιώνια μάχη απόψε στο Καμπ Νου

Η αιώνια μάχη απόψε στο Καμπ Νου

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης συγκρούονται απόψε στο Καμπ Νου της Βαρκελώνης για το ισπανικό πρωτάθλημα, στην αναμέτρηση που παραδοσιακά καθηλώνει όλη την Ευρώπη και πολλούς πέρα από αυτήν για τις ποδοσφαιρικές και μη ιδιαιτερότητές του.

Πρόκειται βεβαίως και για το μεγαλύτερο ντέρμπι στον κόσμο μεταξύ ομάδων διαφορετικών πόλεων – ξεφεύγοντας έτσι από την αρχική έννοια του όρου «ντέρμπι», και γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια διεθνώς έχει πάρει την ισπανόφωνη ονομασία «ελ κλάσικο», κατά τη νοτιοαμερικανική ποδοσφαιρική παράδοση για την κορυφαία αναμέτρηση σε μια χώρα.

Ρεάλ και Μπάρτσα είναι ομάδες σύμβολα δύο διαφορετικών περιοχών αλλά και χωριστής κουλτούρας και ιδεολογίας που συχνά συγκρούονται σε διάφορα επίπεδα – το αθλητικό δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, ειδικά στη φίλαθλη Ισπανία.

Η Μπαρτσελόνα αποτελεί το σύμβολο της αντίστασης της περιοχής της Καταλωνίας στην ιδεολογικοπολιτική, γλωσσική αλλά και αθλητική κυριαρχία της Μαδρίτης. Γι’ αυτό άλλωστε θεωρεί τον εαυτό της ότι είναι «περισσότερο από έναν σύλλογο». Η Ρεάλ αντιθέτως αποτελεί την ομάδα του κατεστημένου και της ισπανικής καθαρότητας – που συμβολίζεται και από το λευκό της χρώμα και ως η δημοφιλέστερη και πιο επιτυχημένη ομάδα στη χώρα είναι ο σύλλογος που όλοι οι άλλοι λατρεύουν να μισούν.

Βασικός λόγος μίσους μεταξύ Μπαρτσελόνας και Ρεάλ είναι η στήριξη που παρείχε στον Μαδριλένικο σύλλογο ο δικτάτορας Φράνκο, τη στιγμή που η Βαρκελώνη αποτελούσε προπύργιο των δημοκρατικών δυνάμεων της Ισπανίας.

Κρίσιμη στιγμή στις σχέσεις Μπάρτσα – Ρεάλ ήταν ο ερχομός του Αργεντινού σούπερ σταρ Αλφρέδο ντι Στέφανο στην Ευρώπη. Η δικτατορία φρόντισε να μην πάει ο Ντι Στέφανο στην Μπάρτσα, όπως είχε αρχικά συμφωνήσει, αλλά να γίνει ο παίκτης-θρύλος της Ρεάλ.

Ακολούθησαν και άλλες περιπτώσεις «προδοσίας» μεταξύ των δύο γιγάντων της Ισπανίας, κυρίως με τις μεταγραφές από τη μία ομάδα στην άλλη των Μπερντ Σούστερ, Μίκαελ Λάουντρουπ και Λουίς Ενρίκε. Καμιά από αυτές όμως δεν προξένησε το μίσος που δημιούργησε η μετακίνηση του Λουίς Φίγκο από το Καμπ Νου στο Σαντιάγο Μπερναμπέου· ποιος ξεχνάει την κεφαλή γουρουνιού και το γυάλινο μπουκάλι ουίσκι που εκτόξευσαν οι φίλοι των «μπλαουγκράνα» στην πρώτη επίσκεψη του Πορτογάλου στο Καμπ Νου φορώντας τα λευκά;

Τελευταίο επεισόδιο στην κόντρα των Ισπανών γιγάντων ήταν το περσινό ματς στο Μπερναμπέου, τον Μάιο, όταν η Μπαρτσελόνα υποχρεώθηκε βάσει της σχετικής ισπανικής παράδοσης να σχηματίσει το λεγόμενο «πασίγιο» ή στα ελληνικά «μονοπάτι της τιμής». Επρόκειτο για τις δύο γραμμές των παικτών της που σχηματίστηκαν για να χειροκροτήσουν τους Μαδριλένους ποδοσφαιριστές καθώς στον προηγούμενο αγώνα της η Ρεάλ είχε κατακτήσει και μαθηματικά τον τίτλο. Οχι μόνο υπέστησαν οι Καταλανοί αυτή τη δοκιμασία, αλλά ακολούθως συνετρίβησαν και με σκορ 4-1.

Η αλλαγή με Ράμος

Τρία χρόνια έχει να κερδίσει η Μπαρτσελόνα τη Ρεάλ στο πρωτάθλημα, από τον Νοέμβριο του 2005, αλλά φέτος τα πράγματα φαίνονται πολύ διαφορετικά βάσει φόρμας.

Η Μπαρτσελόνα προηγείται στη βαθμολογία με διαφορά έξι βαθμών από τη δεύτερη Βιγιαρεάλ και εννιά από την πέμπτη Ρεάλ. Οι Καταλανοί έχουν κερδίσει τα 11 από τα 12 τελευταία ματς στο πρωτάθλημα, ενώ η Ρεάλ έχει τρεις ήττες στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια.

Στα γραφεία στοιχημάτων η Μπάρτσα είναι το απόλυτο φαβορί για απόψε, με τη νίκη της Ρεάλ Μαδρίτης να πληρώνει έως και εξίμισι φορές τα χρήματα όσων τολμηρών ποντάρουν σε αυτή.

Ωστόσο, η Ρεάλ έδειξε σημάδια βελτίωσης την Τετάρτη στον αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ζενίτ (3-0), μία ημέρα μετά την απόλυση του τεχνικού της, Μπερντ Σούστερ και την πρόσληψη του Χουάντε Ράμος. Αλλωστε η δήλωση του κ. Σούστερ ότι είναι αδύνατο να νικήσει η Ρεάλ στο Καμπ Νου λέγεται ότι έφερε και την απόλυσή του. «Πάμε για τη νίκη στο Καμπ Νου, όπως και κάθε άλλη φορά,» φρόντισε να δηλώσει ο πρώην προπονητής της Σεβίλλης και της Τότεναμ, από την οποία απολύθηκε πριν από λίγες εβδομάδες.

Πρόσθετο αλατοπίπερο στον αποψινό αγώνα προσθέτει το γεγονός ότι ο νέος τεχνικός της Ρεάλ είχε χρηματίσει προπονητή στη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα.

Κι ενώ η Μπάρτσα θα είναι πλήρης στο αποψινό παιχνίδι μπροστά σε 90.000 οπαδούς της, η Ρεάλ θα παίξει χωρίς τους τραυματίες Φαν Νίστελροϊ, Ντιαρά, Πέπε, Χάιντζε, ντε λα Ρεδ και τους τιμωρημένους Ρόμπεν και Μαρσέλο.

Το παιχνίδι αρχίζει στις 11 το βράδυ απόψε (novasports 1).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή