Σφαιρόπουλος για όλες τις δουλειές στον πάγκο της εθνικής Ελλάδας

Σφαιρόπουλος για όλες τις δουλειές στον πάγκο της εθνικής Ελλάδας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες φορές στον χώρο του αθλητισμού κάποιος επιλέγει εξ αρχής το επάγγελμα του προπονητή. Οι περισσότεροι πρώτα περνούν ως αθλητές από τα γήπεδα, τα παρκέ, τα ταρτάν και στη συνέχεια επιχειρούν να μεταδώσουν τις γνώσεις τους από τη νευραλγική θέση του τεχνικού. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, ο νέος βοηθός του Καζλάουσκας στον πάγκο της Εθνικής και προπονητής του Κολοσσού Ρόδου, αποτελεί την εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, καθώς στα 19 του χρόνια επέλεξε να ακολουθήσει την καριέρα της προπονητικής.

Αρχικά, από τα τμήματα υποδομής του Απόλλωνα Καλαμαριάς το 1986 και στη συνέχεια το 1994, αναλαμβάνοντας την αντρική ομάδα με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής το 1996. Την επόμενη χρονιά ήρθε το πρώτο μεγάλο βήμα, καθώς κάθισε ως βοηθός στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Στον «Δικέφαλο του Βορρά» πέρασε 8 χρόνια, ενώ το 2000-01 πήρε γεύση ως πρώτος προπονητής της ομάδας. Με την ομάδα της Θεσσαλονίκης πήρε μέρος δύο φορές στους τελικούς της Α1 (1998, 2000), ενώ το 1999 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος στο πλευρό του Κώστα Φλεβαράκη. Το 2005 ήρθε το επόμενο μεγάλο βήμα για τον Σφαιρόπουλο, ο οποίος απεδέχθη την πρόταση του Ολυμπιακού για να γίνει (για πρώτη φορά) το «δεξί χέρι» του Καζλάουσκας. Οι γνώσεις του γύρω από το μπάσκετ συνεχώς αυξάνονταν, όπως και τα επιμορφωτικά του ταξίδια στις ΗΠΑ. Μάλιστα, το καλοκαίρι του 2006 προσκλήθηκε στο «Σάμερ Λιγκ» του Λας Βέγκας ως μέλος του τεχνικού τιμ των Κλίβελαντ Καβαλίερς. Επίσης, συχνά-πυκνά η ομάδα του Κλίβελαντ όσο και αυτή των Λος Αντζελες Κλίπερς εμπιστεύονται την κρίση του για Ευρωπαίους παίκτες, ενώ παλαιότερα είχε ερωτηθεί για την πρόοδο των Σοφοκλή Σχορτσιανίτη και Ρεϊνάλντας Σεϊμπούτις. Μεγαλύτερο προσόν του, πάντως, θεωρείται το «διάβασμα» της αντίπαλης ομάδας. Η πρώτη του επαφή με την εθνική ομάδα ήρθε το 2001 ως συνεργάτης του Κώστα Πετρόπουλου στο Ευρωμπάσκετ της Τουρκίας και παρέμεινε στο πόστο αυτό μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.Στον Ολυμπιακό, μετά τη λύση της συνεργασίας με τον Γιόνας Καζλάουσκας, αποτέλεσε έναν από τους παραγκωνισμένους βοηθούς του Πίνι Γκέρσον, καθώς ο Ισραηλινός τεχνικός προτιμούσε να συμβουλεύεται τους δικούς του ανθρώπους. Εστω κι αν αυτοί είχαν άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας. Πάντως, όταν τα περιθώρια είχαν αρχίσει να στενεύουν για τον «Πίνχας», ο Σφαιρόπουλος ενεργοποιήθηκε και πάλι. Μετά την απομάκρυνση του Ισραηλινού τεχνικού, ήταν ο αμέσως επόμενος «επιλαχών» για τον πάγκο του Ολυμπιακού αν την ομάδα δεν αναλάμβανε ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Τελικά, η συμφωνία με τον «δράκο» επήλθε και ο Σφαιρόπουλος παρέμεινε στη θέση του βοηθού. Το περασμένο καλοκαίρι συνειδητοποίησε πως είχε έρθει η στιγμή να αναλάβει χρέη πρώτου προπονητή. Ο Κολοσσός Ρόδου τού έδωσε την ευκαιρία και η μέχρι στιγμής πορεία της ομάδας δικαιώνει απόλυτα την επιλογή αυτή. Αλλωστε, ανήκει κι αυτός στη γενιά των προπονητών, πάνω στην οποία μελλοντικά το ελληνικό μπάσκετ αναμένεται να στηριχθεί. Οταν η γενιά αυτή ωριμάσει στον βαθμό που πρέπει για να επωμιστεί στις πλάτες της, το έργο του «χτισίματος» μιας νέας εποχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή