Νιώθουν θύματα επικοινωνιακής απάτης

Νιώθουν θύματα επικοινωνιακής απάτης

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τις μεταγραφικές του κινήσεις χωρίς να κάνει τελικά κάποια μεταγραφή της τελευταίας στιγμής παρά τις διαβεβαιώσεις των στελεχών της ΠΑΕ. Οι διαβεβαιώσεις αυτές ήταν off the record: κανείς δεν μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να κατηγορήσει τον Ολυμπιακό για εμπαιγμό των οπαδών του ή του Τύπου που χάρισε πρωτοσέλιδα σε υποτιθέμενα μεταγραφικά αποκτήματα. Στο τέλος μάλιστα δεν αποκλείεται να βρουν και τον μπελά τους από την ΠΑΕ οι ρεπόρτερ, να τους κατηγορήσει δηλαδή ο Ολυμπιακός ότι τόσο καιρό έγραφαν πράγματα από το κεφάλι τους!

Υπερβολές για μεταγραφές γράφονταν πάντα. Πολύ συχνά το καλοκαίρι οι ρεπόρτερ κάνουν τις επιθυμίες τους ειδήσεις, παρασύρονται από τον ενθουσιασμό τους, παρουσιάζουν τις ιστορίες λίγο περισσότερο αισιόδοξα από όσο η πραγματικότητα επιτρέπει. Ομως αυτό που συνέβη φέτος στον Ολυμπιακό είναι από τα απίθανα: το να λες θα πάρω τον Πόλγκα και να αποκτάς τον Χούλιο Σέζαρ μπορεί να συμβεί. Μπορείς επίσης να ισχυρίζεσαι ότι θέλεις τον Νενέ και να αποκτάς δανεικό τον Λέτο: έγινε πέρυσι. Μπορεί μια εφημερίδα να παρουσιάζει τη συμφωνία με τον Μπασινά και τελικά να αποκτάς τον Ντουντού γιατί στον κόσμο ο Μπασινάς δεν άρεσε. Αλλά φέτος έγινε κάτι απίστευτο: γράφτηκαν πρωτοσέλιδα περίπου σαράντα ονόματα επιθετικών και ακραίων μέσων και στο τέλος δεν αποκτήθηκε κανείς! Το σκηνικό που στήθηκε δεν αποτελεί ευθύνη των ρεπόρτερ: η ΠΑΕ βολεύτηκε με «διαρροές», «εκτιμήσεις», «αισιόδοξες προβλέψεις» και «πληροφορίες» ώστε να περάσει ο καιρός να φτάσουμε στην έναρξη του πρωταθλήματος χωρίς να γίνει τίποτα. Ο Ολυμπιακός επειδή δεν είχε χρήματα, αγόρασε χρόνο. Η εξέλιξη της σεζόν θα δείξει πόσο ακριβά θα πληρώσει τον λογαριασμό.

Το να κερδίσει ή να μην κερδίσει ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα δεν εξαρτάται φυσικά από μια μεταγραφή που δεν έγινε. Το είπε κι ο προπονητής της ομάδας κ. Τιμούρ Κετσπάγια στη Λάρισα μετά το τέλος του νικηφόρου για τον Ολυμπιακό ματς: «Κανένας παίκτης δεν θα μας έλυνε όλα τα προβλήματα» τόνισε κι έχει απόλυτο δίκιο. Μόνο που η μη απόκτηση ενός παίκτη πρόσθεσε ένα επιπλέον πρόβλημα: έκανε τον κόσμο του Ολυμπιακού ξαφνικά πολύ δύσπιστο απέναντι στην ίδια τη διοίκηση και τις μεθοδεύσεις της. Ο κόσμος του Ολυμπιακού στη συντριπτική του πλειοψηφία κατάλαβε την οικονομική στενότητα, αντιμετώπισε με κατανόηση την ανάγκη για λιτότητα, δεν περίμενε ακριβές μεταγραφές, είχε πίστη σε όσους τον διαβεβαίωναν ότι «μόλις η ομάδα προκριθεί στους ομίλους ο πρόεδρος θα κάνει μια κίνηση». Αν περίμενε μια μεταγραφή της τελευταίας στιγμής δεν ήταν γιατί πιστεύει πως ο όποιος μεσσίας έρχονταν θα έλυνε όλα τα προβλήματα: αυτό που περίμενε ήταν να δει την ΠΑΕ να ανταποκρίνεται στη δέσμευσή της.

Πολύ φοβάμαι πως αυτή η έλλειψη ευαισθησίας που φάνηκε στο τέλος των μεταγραφών θα έχει μια επίπτωση που δεν είναι απαραίτητα αγωνιστική, αλλά πιο σπουδαία: μπορεί να γίνει αιτία να κρίνεται από το ίδιο το κοινό της η διοίκηση (και η ομάδα) πολύ σκληρότερα φέτος. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για μια ομάδα από τον δυσαρεστημένο κάτοχο των εισιτηρίων διαρκείας: στην καλύτερη περίπτωση αντιδρά σαν να έχει πέσει θύμα κάποιου τύπου (επικοινωνιακής) απάτης.

Μια μεταγραφή της τελευταίας στιγμής μπορεί να μην έκανε τον Ολυμπιακό πολύ καλύτερο: οι αδυναμίες του θα υπήρχαν και το ίδιο και οι αρετές του. Ομως θα ησύχαζε τον κόσμο του που σήμερα νιώθει προδομένος. Οχι γιατί τον κορόιδεψαν με υποσχέσεις, αλλά γιατί δεν αφουγκράστηκαν τη θέλησή του…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή