Η Αργεντινή κόντρα στους «εφιάλτες» της

Η Αργεντινή κόντρα στους «εφιάλτες» της

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αργεντίνικη πόλη του Ροζάριο, πατρίδα του Λιονέλ Μέσι, ετοιμάζεται απόψε για τη μητέρα των μαχών, με όλη τη Νότια Αμερική να μετρά αντίστροφα για την έναρξη της κλασικής αναμέτρησης Αργεντινής – Βραζιλίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι όλη η Αργεντινή ζει και αναπνέει για το μεγάλο παιχνίδι που αρχίζει στις 3.30 τα ξημερώματα της Κυριακής, καθώς πέρα από την παραδοσιακή κόντρα των δύο μεγαλύτερων χωρών της Ν. Αμερικής με τεράστια αντιπαλότητα σε όλα τα επίπεδα, το παιχνίδι αυτό έχει κομβική σημασία για την πορεία της «αλμπισελέστε» προς το Μουντιάλ.

Ο τεχνικός των γηπεδούχων, Ντιέγκο Μαραντόνα, στην πρώτη του αναμέτρηση με τη Βραζιλία στον πάγκο της «σελεσιόν», ξέρει ότι μόνο η νίκη θα φέρει την Αργεντινή κοντά στα τελικά της Νότιας Αφρικής. Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν αυτός που πίεσε για να μεταφερθεί η έδρα της αναμέτρησης από το γήπεδο «Μονουμεντάλ» του Μπουένος Αϊρες στο Ροζάριο, περί τα 300 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας, σε ένα γήπεδο που οι 40.000 θεατές θα κρέμονται ουσιαστικά πάνω από τους παίκτες στον αγωνιστικό χώρο, αυξάνοντας την πίεση στους κατ’ όνομα μόνο φιλοξενουμένους.

Ξέροντας ότι τυχόν αποτυχία της τέταρτης στη βαθμολογία του προκριματικού ομίλου Αργεντινής να προκριθεί στο Μουντιάλ θα σημάνει και μια μεγάλη κηλίδα στο βιογραφικό του ως προπονητής, ο Ντιεγκίτο έχει κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει τη νίκη της ομάδας του. Μέχρι και τον 35χρονο παίκτη-σημαία της αγαπημένης του Μπόκα Τζούνιορς, τον επιθετικό Μάρτιν Παλέρμο, κάλεσε στην εθνική ύστερα από εννιά χρόνια.

Δήλωσε μάλιστα ότι οι Βραζιλιάνοι δεν θα αντέξουν την πίεση της αργεντίνικης εξέδρας και θα υποφέρουν στο Ροσάριο, προκαλώντας την υποτιμητική απάντηση του Πελέ ότι δεν αξίζει κανείς να δίνει σημασία σε ό,τι λέει ο Μαραντόνα. Πιο προσεκτικός ο τεχνικός της εθνικής Βραζιλίας, Ντούνγκα, αναγνώρισε το μέγεθος του Μαραντόνα και είπε ότι όλα θα κριθούν στο γήπεδο.

Η κρισιμότητα του αγώνα αυτού οφείλεται στη δυσχερή βαθμολογικά θέση που έχει βρεθεί πλέον η Αργεντινή δεδομένου και του γεμάτου παγίδες προγράμματός της στις εναπομείνασες τέσσερις αγωνιστικές. Με τις τέσσερις πρώτες ομάδες του ομίλου της Νότιας Αμερικής να προκρίνονται απ’ ευθείας στη Νότια Αφρικής και την πέμπτη να παίζει μπαράζ με ομάδα της Βόρειας ή Κεντρικής Αμερικής, η Αργεντινή είναι στο όριο.

Την ώρα που η Βραζιλία θα μπει άνετη στον αγωνιστικό χώρο ως πρωτοπόρος του ομίλου με 27 βαθμούς, η Αργεντινή θα μετρά μόνο 22, βλέποντας την πλάτη και της εντυπωσιακής Χιλής με 26 βαθμούς και της ισχυρής Παραγουάης με 24. Τυχόν απώλεια της «αλμπισελέστε» στο ντέρμπι με τη Βραζιλία θα δώσει την ευκαιρία στους διώκτες της (Εκουαδόρ με 20 βαθμούς και Ουρουγουάη με 18) τουλάχιστον να την πλησιάσουν.

Τόσο η Χιλή, που υποδέχεται τη Βενεζουέλα, όσο και η Παραγουάη, που φιλοξενεί τη Βολιβία, αναμένεται να συνεχίσουν με νίκες στις έδρες τους, πράγμα που αγχώνει περισσότερο τους Αργεντινούς. Στα ματς των διωκτών της ομάδας του Μαραντόνα, το Εκουαδόρ ταξιδεύει στη γειτονική Κολομβία και η Ουρουγουάη επισκέπτεται το τελευταίο στη βαθμολογία Περού.

Και μετά Παραγουάη

Ακόμη χειρότερα για την Αργεντινή, την επόμενη αγωνιστική, δηλαδή σε τέσσερις μέρες, ταξιδεύει στην αφιλόξενη Ασουνσιόν για να αντιμετωπίσει την Παραγουάη, κινδυνεύοντας με νέα απώλεια βαθμών.

Ετσι στην Αργεντινή ετοιμάζονται για τον υπέρ πάντων αγώνα απόψε. Οι γηπεδούχοι ποντάρουν και στην καλή παράδοση που έχουν με τους Βραζιλιάνους στην έδρα τους, καθώς η «σελεσάο» έχει από το 1995 να κερδίσει μέσα στην Αργεντινή για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Είναι μάλιστα τέτοια η λαχτάρα των κατοίκων του Ροζάριο να δουν τον αγώνα, ώστε αρκετοί στήθηκαν στην ουρά μπροστά στα γκισέ των εισιτηρίων από την περασμένη Δευτέρα το μεσημέρι, σχεδόν 48 ώρες πριν ανοίξουν τα εκδοτήρια για τα ακριβά μάλιστα εισιτήρια. Τα φτηνότερα τέθηκαν στην κυκλοφορία μόλις χθες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή