Κλειστή στροφή για την Εθνική

Κλειστή στροφή για την Εθνική

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Νότιο Αφρική μέσω Ελβετίας και Μολδαβίας θα επιδιώξει να βρεθεί η Εθνική ομάδα. Ο σημερινός αγώνας της Βασιλείας με την Ελβετία (ώρα έναρξης 21.30, απευθείας μετάδοση απ’ το MEGA) και το παιχνίδι της Τετάρτης με τη Μολδαβία στο Κισινάου, αναμένεται να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την υπόθεση πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010. Η Εθνική μας μοιράζεται την πρώτη θέση με την Ελβετία, έχοντας απόσταση τριών και τεσσάρων βαθμών απ’ τη Λεττονία και το Ισραήλ αντίστοιχα που ακολουθούν.

Με έξι βαθμούς, ουσιαστικά θα «σφραγίσει» το εισιτήριο της πρόκρισης, καθώς θα ολοκληρώσει την παρουσία της στην προκριματική φάση με δύο εντός έδρας παιχνίδια κόντρα στη Λεττονία και το Λουξεμβούργο, στις 10 και τις 14 Οκτωβρίου. Πάντως, όπως λένε οι διεθνείς και οι τέσσερις βαθμοί δεν θα είναι άσχημος απολογισμός.

Αναμφίβολα, ο Οτο Ρεχάγκελ έχει αρκετά προβλήματα στην προσπάθεια που κάνει για τον καταρτισμό της ενδεκάδας, λόγω τραυματισμών αλλά και επειδή ορισμένοι διεθνείς είτε είναι ανέτοιμοι, είτε αποτελούν εναλλακτικές λύσεις στους συλλόγους που αγωνίζονται. Βεβαίως, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, καθώς σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα είναι παίκτες – κλειδιά της ομάδας. Πρόκειται για τους Κώστα Χαλκιά, Αβραάμ Παπαδόπουλο, Κώστα Κατσουράνη και Δημήτρη Σαλπιγγίδη, οι οποίοι στους τέσσερις ευρωπαϊκούς αγώνες που έπαιξαν με ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, έδειξαν πως βρίσκονται σε πάρα πολύ κατάσταση. Και ο Οτο Ρεχάγκελ δείχνει πως υπολογίζει πολύ τη βοήθεια και των τεσσάρων στους αγώνες που ακολουθούν, αρχής γενομένης απ’ το αποψινό στο «Σεντ Γιάκομπς» της Βασιλείας.

Το τελευταίο τεστ της Εθνικής πριν απ’ τον αγώνα με τους Ελβετούς ήταν το εκτός έδρας φιλικό στην Πολωνία. Εκεί, η ελληνική ομάδα προβλημάτισε με την παρουσία της και ηττήθηκε δικαιολογημένα με 2-0. Υπενθυμίζουμε πως ο Ρεχάγκελ είχε ξεκινήσει τους Χαλκιά, Σπυρόπουλο, Βύντρα, Μόρα, Παπασταθόπουλο, Τζιόλη, Κατσουράνη, Καραγκούνη, Σαμαρά, Σαλπιγγίδη και Χαριστέα, ενώ ως αλλαγή πέρασαν στο δεύτερο ημίχρονο οι Αβραάμ Παπαδόπουλος, Κυργιάκος, Λυμπερόπουλος, Πατσατζόγλου, Αμανατίδης και Γκέκας.

Τι θα πράξει στην Ελβετία ο Γερμανός τεχνικός; Τερματοφύλακας θα παραμείνει ο Κώστας Χαλκιάς.

Εχοντας εκτός πλάνων τον τραυματία Τοροσίδη και τον ανέτοιμο Σεϊταρίδη, τη θέση τους στο αριστερό και το δεξί άκρο της άμυνας θα πάρουν οι Σπυρόπουλος και Βύντρα.

Στο κέντρο της άμυνας, ο ομοσπονδιακός τεχνικός έχει δοκιμάσει δύο σχήματα, με τους Μόρα, Παπασταθόπουλο και τους Αβραάμ Παπαδόπουλο, Κυργιάκο. Ωστόσο, δεν αποκλείεται στη Βασιλεία να προτιμήσει σχήμα με τρεις στόπερ.

Στον χώρο του κέντρου, ο ομοσπονδιακός τεχνικός περιμένει πολλά απ’ τον Κώστα Κατσουράνη. Θα ήθελε να τον δει σε ρόλο Καραγκούνη. Δηλαδή να παίρνει την ομάδα στις πλάτες του τις δύσκολες ώρες. Ο Ρεχάγκελ έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση τις ικανότητες του Τζιόλη.

Ωστόσο, η περιθωριοποίησή του στον Παναθηναϊκό προκαλεί «πονοκέφαλο» στον Γερμανό προπονητή, ο οποίος ωστόσο κατά το παρελθόν έχει στηριχθεί σε παίκτες που είχαν «ξεχάσει» την ενδεκάδα στους συλλόγους τους.

Στην επίθεση, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης δείχνει πως βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από όλους, με τον Αμανατίδη να τον ακολουθεί και τον Σαμαρά να βρίσκεται μία ταχύτητα πίσω απ’ τον επιθετικό της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης. Η λογική -όχι αναγκαστικά του… Ρεχάγκελ- λέει πως θα κρατήσει στον πάγκο τους Γκέκα και Χαριστέα.

Διαιτητής του αποψινού αγώνα στην Ελβετία έχει οριστεί ο Φρανκ Ντε Μπλέκερε. Βοηθοί του 43χρονου Βέλγου διαιτητή θα είναι οι Πίτερ Χέρμανς, Βάλτερ Βρόμανς και τέταρτος διαιτητής ο Πολ Αλερτς, ο οποίος είχε «σφυρίξει» στην πρεμιέρα του Ρεχάγκελ στον ελληνικό πάγκο, στην εκτός έδρας φιλική ήττα με 5-1 από τη Φινλανδία, το 2001.

Ο Ντε Μπλέκερε έχει διευθύνει άλλους δύο αγώνες της Εθνικής ομάδας σε προκριματική φάση. Συγκεκριμένα, ήταν διαιτητής στο παιχνίδι Ελλάδα – Ουκρανία 1-0 το 2003 και δύο χρόνια αργότερα στην αναμέτρηση Δανία – Ελλάδα 1-0.

Ματς – κλειδί στο Ισραήλ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αγώνας του Ισραήλ με τη Λεττονία. Στη θεωρία και οι δύο κυνηγούν την Ελλάδα και την Ελβετία στον 2ο όμιλο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010. Ο νικητής του αγώνας θα μείνει σε τροχιά πρόκρισης, έχοντας ως πιο ρεαλιστικό στόχο τη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης που οδηγεί σε μπαράζ. Οσον αφορά τον τρίτο αγώνα του ομίλου της Εθνικής μας, είναι αυτός ανάμεσα στη Μολδαβία και το Λουξεμβούργο. Και οι δύο έχουν μείνει μακριά απ’ τις πρώτες θέσεις και θα αναζητήσουν ένα θετικό αποτέλεσμα μόνο για λόγους γοήτρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή