Οι «παροπλισμένοι», σταθερή αξία του Οτο

Οι «παροπλισμένοι», σταθερή αξία του Οτο

5' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμφίβολα ο Σεπτέμβριος δεν είναι ο αγαπημένος μήνας για τις ελληνικές ομάδες. Ακόμη δεν έχει αρχίσει καλά καλά το πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να ψάχνουν τα πατήματά τους. Απ’ τον κανόνα δεν μπορεί να ξεφύγει η Εθνική ομάδα, η οποία κατά το παρελθόν έχει πληρώσει ακριβά το γεγονός πως οι διεθνείς δεν βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στην αρχή κάθε περιόδου. Ποιoς μπορεί να ξεχάσει εκείνη την ήττα απ’ την Αλβανία στα Τίρανα, λίγους μήνες μετά τον ιστορικό θρίαμβο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας; Μία ήττα που στην πορεία στοίχισε στην Εθνική στην προσπάθεια που έκανε για πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας.

Τώρα, στους δύο αγώνες με την Ελβετία και τη Μολδαβία, ο Οτο Ρεχάγκελ ψάχνει να βρει τους ποδοσφαιριστές που έχουν τον υψηλότερο δείκτη ετοιμότητας, προκειμένου να παραμείνει η ομάδα σε τροχιά πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής. Αλήθεια είναι πως ο ομοσπονδιακός τεχνικός στηρίζει πολλά στους λεγεωνάριους. Δυστυχώς, αρκετοί εκ των διεθνών μας που αγωνίζονται σε ομάδες του εξωτερικού δεν βρίσκονται ανάμεσα στις πρώτες επιλογές για την ενδεκάδα. Και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα.

Υπενθυμίζουμε πως έχουν κληθεί εννέα ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται εκτός ελληνικών συνόρων. Πρόκειται για τους Μόρα, Παπασταθόπουλο, Λυμπερόπουλο, Γκέκα, Χαριστέα, Αμανατίδη, Σαμαρά, Κυργιακό και Πατσατζόγλου. Εξ αυτών, βασικοί θεωρούνται οι «Ιταλοί» Μόρας και Παπασταθόπουλος, εκ των «Γερμανών», ο Αμανατίδης είναι βασικός και αναντικατάστατος στην Αϊντραχτ, ενώ ο Κυργιάκος πήγε προσφάτως στη Λίβερπουλ με τον Μπενίτεθ να βλέπει στο πρόσωπό του τον ποδοσφαιριστή που θα προσφέρει λύσεις στην άμυνα. Ο δε Χρήστος Πατσατζόγλου είναι βασικός στους αγώνες που έχει δώσει έως τώρα η Ομόνοια.

Από κει και έπειτα, ο Νίκος Λυμπερόπουλος βρίσκεται συνήθως στον πάγκο στους αγώνες της ομάδας της Φρανκφούρτης. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Φάνη Γκέκα που αγωνίζεται στη Λεβερκούζεν, αλλά και τον Αγγελο Χαριστέα της Νυρεμβέργης. Για τον Γιώργο Σαμαρά, η περίοδος ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς με δικό του γκολ στη Μόσχα η Σέλτικ πήρε την πρόκριση απ’ τον 3ο προκριματικό γύρο, στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ (εκεί αποκλείστηκε απ’ την Αρσεναλ). Ενα γκολ που μπορεί να τόνωσε την ψυχολογία του, αλλά δεν του «χάρισε» τη φανέλα του βασικού, καθώς συνήθως χρησιμοποιείται ως αλλαγή.

Είναι σαφές πως η πλειοψηφία των επιθετικών της Εθνικής δεν διανύει την καλύτερη περίοδο. Σαφώς και αυτό είναι ένα πρόβλημα για τον Οτο Ρεχάγκελ, όπως και οι τραυματισμοί των Γιώργου Καραγκούνη και Βασίλη Τοροσίδη. Να προσθέσουμε και την απουσία του Σεϊταρίδη, ο οποίος έμεινε εκτός πλάνων, καθώς είναι ανέτοιμος. Ο δε Τζιόλης μπορεί να συμπεριλήφθηκε στην αποστολή, ωστόσο στον Παναθηναϊκό βρίσκεται στο περιθώριο. Αυτή η αγωνιστική απραξία μπορεί να τον επηρεάσει σημαντικά, σε μία περίοδο κατά την οποία η Εθνική δεν έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις στον χώρο του κέντρου, μετά τον τραυματισμό του Καραγκούνη. Πάντως, για να καλυφθεί το κενό του διεθνούς μέσου του Παναθηναϊκού, ο ομοσπονδιακός τεχνικός πήρε για πρώτη φορά στην αποστολή τον Γιώργο Φωτάκη του ΠΑΟΚ.

Στο όριο των κίτρινων καρτών

Ο «κίτρινος πυρετός» προβληματίζει τον Οτο Ρεχάγκελ. Τρεις διεθνείς βρίσκονται στο όριο των καρτών και αν δεχτούν μία ακόμη στην Ελβετία, τότε θα χάσουν τον αγώνα της Τετάρτης με τη Μολδαβία στο Κισινάου. Πρόκειται για τους Αβραάμ Παπαδόπουλο, Κώστα Κατσουράνη και Γιώργο Σαμαρά, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στην Ελβετία. Για καλό και για κακό, πάντως, ο ομοσπονδιακός τεχνικός έχει πάρει μαζί του δύο βασικά στελέχη της Εθνικής Ελπίδων, τον Σωτήρη Νίνη και τον Βασίλη Πλιάτσικα. Σε περίπτωση που δεν τιμωρηθεί κάποιος εκ των τριών, τότε οι «πιτσιρικάδες» δεν θα παραμείνουν στην αποστολή της Εθνικής ανδρών, η οποία θα μεταβεί απ’ την Ελβετία στη Μολδαβία, αλλά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ακολούθως, θα επανενταχθούν στην Ελπίδων για τον αγώνα της Τρίτης με την Αγγλία στην Τρίπολη, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2011.

Κρίσιμοι αγώνες για Γαλλία, Πορτογαλία και Τσεχία

Πολλά κρίσιμα παιχνίδια περιλαμβάνει το πρόγραμμα των άλλων ομίλων των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου απόψε ανά την Ευρώπη, με σπουδαίες ομάδες όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Τσεχία να «καίγονται» για νίκες.

Με την Ολλανδία να είναι η μόνη ευρωπαϊκή ομάδα που έχει μαθηματικά εξασφαλίσει την πρόκρισή της στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 στη Νότια Αφρική, είναι πάρα πολλές οι ομάδες που καρδιοχτυπούν απόψε για τα αποτελέσματα των αγώνων, είτε παίζουν είτε όχι.

Στον πρώτο όμιλο αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι μάχες σε Κοπεγχάγη και Βουδαπέστη, καθώς η πρωτοπόρος Δανία υποδέχεται την απογοητευτική έως τώρα Πορτογαλία και η δεύτερη Ουγγαρία αντιμετωπίζει τη Σουηδία, από την οποία είναι πιθανόν να απουσιάσει το μεγάλο της αστέρι, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς λόγω τραυματισμού. Τυχόν ήττα της Πορτογαλίας σημαίνει ότι θα μπορεί να προκριθεί μόνο μέσω των μπαράζ.

Ο τρίτος όμιλος είναι και ο πιο ανοιχτός ώς τώρα, και τα αποψινά παιχνίδια θα κρίνουν πάρα πολλά: Το γειτονικό ντέρμπι της πρωτοπόρου Σλοβακίας με την προτελευταία Τσεχία στην Μπρατισλάβα κλέβει την παράσταση, όμως με ενδιαφέρον αναμένεται και η μάχη της Πολωνίας με τη δεύτερη του ομίλου Βόρεια Ιρλανδία στο Χορζόφ.

Η Γερμανία που προπορεύεται στον τέταρτο όμιλο έχει ρεπό (παίζει φιλικό με τη Νότια Αφρική) και η Ρωσία που την ακολουθεί έχει την ευκαιρία να την πλησιάσει στον έναν βαθμό με νίκη επί του Λιχτενστάιν στην Αγία Πετρούπολη. Μάλλον αδιάφορη είναι η αναμέτρηση του Αζερμπαϊτζάν με τη Φινλανδία.

Μπορεί η Ισπανία να έχει ξεφύγει στο πέμπτο γκρουπ και να αντιμετωπίζει το Βέλγιο στη Λα Κορούνια με σκοπό τη διατήρηση του απόλυτου των νικών, όμως οι υπόλοιπες ομάδες δίνουν ακόμη μάχη για τη δεύτερη προνομιούχο θέση: Εκτός από το Βέλγιο υποψήφιες είναι για τα μπαράζ η Τουρκία που φιλοξενεί την Εσθονία και η Βοσνία, δεύτερη στη βαθμολογία, που ταξιδεύει στην Αρμενία. Αν οι Βόσνιοι νικήσουν θα διατηρήσουν τη διαφορά των τεσσάρων τουλάχιστον βαθμών από τους Τούρκους, ενόψει της μάχης των δύο ομάδων την προσεχή Τετάρτη στη Ζένιτσα.

Στο χέρι της Κροατίας είναι η πρόκρισή της στα μπαράζ από τον έβδομο όμιλο, καθώς αν νικήσουν απόψε στο Ζάγκρεμπ τη Λευκορωσία τη βγάζουν από τη μάχη και κρατούν την απόσταση των τριών πόντων από την Ουκρανία, που υποδέχεται την Ανδόρα στο Κίεβο. Η πρωτοπόρος Αγγλία έχει ρεπό και δίνει φιλικό με τη Σλοβενία.

Οι Γάλλοι έχουν την ευκαιρία να πλησιάσουν τους Σέρβους στην κορυφή του εβδόμου ομίλου αν καταφέρουν να ξεπεράσουν στο Παρίσι το εμπόδιο των επικίνδυνων Ρουμάνων, που παίζουν το τελευταίο τους χαρτί. Μετά όλα θα κριθούν στο σούπερ ντέρμπι Σερβία-Γαλλία της προσεχούς Τετάρτης. Στον άλλο αποψινό αγώνα του ομίλου η Αυστρία υποδέχεται τα Νησιά Φερόε.

Η Ιταλία του Μαρτσέλο Λίπι πρέπει να αποδείξει απόψε στην Τιφλίδα ότι δίκαια είναι το φαβορί του ογδόου ομίλου νικώντας τη Γεωργία και κρατώντας το προβάδισμα που διαθέτει από την Ιρλανδία. Η τελευταία δοκιμάζεται απέναντι στην ελλιπή Κύπρο στη Λευκωσία, με τις μνήμες του πρόσφατου θριάμβου της ομάδας του Αγγελου Αναστασιάδη με σκορ 5-2 να τη στοιχειώνουν.

Τέλος στον ένατο όμιλο, πίσω από την Ολλανδία που προκρίθηκε, η Σκωτία υποδέχεται τα Σκόπια με σκοπό να συνέλθει από το χαστούκι του 4-0 στο Οσλο τον Αύγουστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή