Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θέση ψυχολογικής ισχύος που έχει η Εθνική ομάδα, ύστερα από τις τρεις πρώτες νίκες της στο 36ο Ευρωμπάσκετ, της προσφέρει ένα σαφές προβάδισμα για τη δυσκολότερη συνέχεια που θα δώσει στο Μπιντγκότζ, αρχής γενομένης με το σημερινό παιχνίδι κόντρα στη Γερμανία (19.15).

Η Εθνική ομάδα μετέφερε από το Πόζναν στο Μπιντγκότζ τον καλό ρυθμό που είχε στην άμυνα και την επίθεσή της, διατηρώντας ταυτόχρονα και την κατάλληλη διάρκεια. Για τον Γιόνας Καζλάουσκας ισχύει το «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» και ο Λιθουανός τεχνικός περιμένει από τους διεθνείς παίκτες να συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο, αλλά και να ανεβάσουν ένα ακόμα… τόνο την ποιότητά τους. Για την μαχητικότητα της Εθνικής, ο Λιθουανός τεχνικός πήρε τις καλύτερες εγγυήσεις από τα τρία παιχνίδια του Πόζναν. «Κάνουμε «φόκους» σε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, γιατί κάθε αντίπαλος είναι διαφορετικός. Κρατάμε τα καλά στοιχεία των τριών πρώτων αγώνων και θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να «βγάλουμε» στο γήπεδο ό,τι χρειάζεται το κριτήριο της νίκης. Αν, δηλαδή, είναι η δύναμη, να είμαστε δυνατοί. Αν είναι η τακτική, να μην κάνουμε λάθη. Αν είναι η ψυχραιμία στο τέλος του αγώνα, να έχουμε μεγαλύτερη από τους των αντιπάλους μας», είπε ο «Κάζλα», που μίλησε στους παίκτες του και για πιθανό «κλειστό» σκορ από τους Γερμανούς, με αργές επιθέσεις και δυνατές άμυνες.

Τα «πάντσερ», χωρίς τον μεγάλο σταρ τους, Ντιρκ Νοβίτσκι, δεν έχουν τη δύναμη των παρελθόντων ετών, αλλά παίζοντας ακόμα και «αντι-μπάσκετ» έχουν τη φιλοδοξία να νικήσουν την Ελλάδα, ύστερα από δύο αποτυχημένες απόπειρες στον τελικό του Ευρωμπάσκετ του 2005 και στην πρώτη φάση των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, πέρυσι. Με προπονητή τον γνώριμο του ελληνικού πρωταθλήματος (Απόλλων, Δάφνη) Ντιρκ Μπάουερμαν, η Γερμανία δεν έχει νικήσει την Ελλάδα. Οι σημερινοί αντίπαλοί μας θέλουν να αποδείξουν ότι όπως η ελληνική ομάδα έχει καλύψει μέχρι τώρα τις 4 απουσίες της, θα μπορέσει να κάνει το ίδιο και με τους Νοβίτσκι, Κέιμαν και Ρόλερ.

«Θα είναι δύσκολο παιχνίδι. Εχουμε ενθουσιασμό και πάθος, αλλά μας λείπει η εμπειρία. Θέλουμε να παίξουμε όσο το δυνατόν πιο σκληρή άμυνα και να τρέξουμε όσο μπορούμε. Αν είμαστε στατικοί, ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα».

Για «βρώμικη» άμυνα έκανε λόγο ο Βασίλης Σπανούλης και συνέχισε: «Πρέπει να διατηρήσουμε τη συγκέντρωσή μας και να μην παρασυρθούμε. Να κατεβούμε στο γήπεδο συγκεντρωμένοι και να δείξουμε ότι έχουμε ανώτερη ποιότητα ως ομάδα». Η ανάλυση των Γερμανών από τον συνεργάτη του Καζλάουσκας, Γιάννη Ελευθεριάδη, είναι σαφής: «Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της είναι η πειθαρχία, η δύναμη και η ομοιογένεια. Της λείπουν η ποιότητα και οι ηγετικές ικανότητες του Νοβίτσκι».

Και αν η Εθνική πιστεύει στις συμπτώσεις, οι τρεις νέοι αντίπαλοι της μπορεί να της ανοίξουν τον δρόμο μέχρι και το χρυσό μετάλλιο. Η Ρωσία στον προημιτελικό, η Γαλλία στον ημιτελικό και η Γερμανία στον τελικό, ήταν πριν από 4 χρόνια, στο Βελιγράδι, τα εμπόδια που ξεπέρασε η Εθνική και έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης. Τώρα, στην Πολωνία, η σειρά αντιμετώπισής τους είναι διαφορετική και πρόκειται για την φάση των 12 ομάδων και όχι των 8, όπως τότε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή