Η Πόλη ζει σε ρυθμούς ενός μεγάλου παιχνιδιού

Η Πόλη ζει σε ρυθμούς ενός μεγάλου παιχνιδιού

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια Κωνσταντινούπολη που θρηνεί τους δεκάδες νεκρούς της από τις πρωτοφανείς πλημμύρες των τελευταίων ημερών, η προσοχή των φιλάθλων θα στραφεί απόψε σε κάτι πολύ πιο ευχάριστο, το σούπερ ντέρμπι της αντιπάλου του Παναθηναϊκού στο Γιουρόπα Λιγκ, Γκαλατασαράι με την νταμπλούχο Τουρκίας Μπεσίκτας.

Το δεύτερο σε εμβέλεια ντέρμπι της Κωνσταντινούπολης και κατ’ επέκταση της Τουρκίας, μετά το κλασικό Γκαλατασαράι – Φενέρμπαχτσε, βρίσκει την Γκαλατά στην κορυφή της βαθμολογίας με τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες, την ώρα που η αποψινή της αντίπαλος έχει μόλις μία νίκη και έξι βαθμούς συνολικά.

Αν και υπολείπεται σε πάθος των ντέρμπι Γκαλατά – Φενέρ, των δύο δημοφιλέστερων ομάδων της χώρας, η μάχη των «Λιονταριών» με τους «Μαύρους Αετούς» έχει πάντα μεγάλο ενδιαφέρον και από πλευράς βαθμολογικής και από πλευράς γοήτρου. Η Μπεσίκτας, η παλαιότερη των τριών μεγάλων ομάδων με έτος ίδρυσης το 1903, διαθέτει τους πλέον φανατικούς (και επικίνδυνους) οπαδούς, κατά κύριο λόγο μικροαστούς από κοινωνικής άποψης, και η βάση της είναι η συνοικία της Πόλης με το ίδιο όνομα.

Αντίθετα, η Γκαλατασαράι, που είναι δύο χρόνια νεότερη, είναι πιο αριστοκρατική, αν και διεκδικεί τον τίτλο της δημοφιλέστερης ομάδας στην Τουρκία ύστερα και από τις μεγάλες της ευρωπαϊκές επιτυχίες, με κορυφαίες την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA το 2000 και ακολούθως του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ με νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης.

Με τεχνικό φέτος τον Ολλανδό Φρανκ Ράικαρντ, ο οποίος στην κόντρα με τον Παναθηναϊκό στο Γιουρόπα Λιγκ την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ θα συναντήσει τον πρώην συνεργάτη του στην Μπαρτσελόνα Χενκ Τεν Κάτε, η Γκαλατά μοιάζει έτοιμη και πάλι για τίτλους, έχοντας ίσως το πληρέστερο ρόστερ της δεκαετίας. Στην «Τσιμ Μπομ», όπως την αποκαλούν οι φίλοι της, ανήκουν άσοι όπως οι Λέο Φράνκο, Μίλαν Μπάρος, Χάρι Κιούελ, ο πολύς Βραζιλιάνος Ελάνο και βεβαίως ο αρχηγός Αρντά Τουράν.

«Εχουμε καλούς παίκτες με πολύ ταλέντο, αλλά θα πρέπει να δουλευτούν πολύ ακόμα για να φτάσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο σαν ομάδα», είπε την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξή του ο κ. Ράικαρντ. Από την άλλη πλευρά η πρωταθλήτρια Μπεσίκτας διαθέτει γνωστά ονόματα, όπως ο τερματοφύλακας Ρουστού, ο Νιχάτ και βεβαίως ο γνωστός από το φλερτ με τον Ολυμπιακό Βραζιλιάνος Μπομπό. Ο Μουσταφά Ντενιζλί έχει άνεση στον πάγκο λόγω των περσινών δαφνών που έδρεψε, αλλά αν τα πράγματα δεν πάνε καλά ούτε απόψε ούτε στη μεγάλη μάχη με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την Τρίτη για το Τσάμπιονς Λιγκ, τα πρώτα σύννεφα θα αρχίσουν να μαζεύονται πάνω από το κεφάλι του πρώην ομοσπονδιακού τεχνικού της Τουρκίας. Απόψε στις 9 το βράδυ, στο Αλί Σαμί Γεν, αναμένεται κοσμοπλημμύρα και πολύς-πολύς θόρυβος στη γειτονιά, όπως σε κάθε τουρκικό ντέρμπι. Το αποτέλεσμα του αγώνα είναι πολύ πιθανό να κρίνει και το ηθικό των παικτών της Γκαλατά εν όψει της μάχης με τον Παναθηναϊκό την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα.

Κίνδυνος αναβολής λόγω του καιρού!

Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν την τελευταία εβδομάδα στη βορειοδυτική Τουρκία θέτουν εν αμφιβόλω τη διεξαγωγή του αποψινού ντέρμπι της Κωνσταντινούπολης.

Η τουρκική ομοσπονδία συζήτησε την ιδέα για αναβολή του αγώνα, τόσο για λόγους μη δέσμευσης των δυνάμεων ασφαλείας για τον αγώνα όσο και για το πένθος από τον θάνατο τουλάχιστον 32 ανθρώπων από τις πλημμύρες.

Ωστόσο, απόφαση οριστική δεν ελήφθη, με αποτέλεσμα να περιμένουν οι ομάδες μέχρι την τελευταία στιγμή απόψε για τον αν θα γίνει ο αγώνας στο Αλί Σαμί Γεν, δεδομένης και της πρόγνωσης για νέες καταιγίδες σήμερα.

Πιθανό όμως είναι να αποφασίσει την αναβολή του ο βαλής (κυβερνήτης) της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης, Μουαμέρ Γκιουλέρ, που διαμήνυσε στην ομοσπονδία ότι «όπως είναι στη δικαιοδοσία του κυβερνήτη το αν θα κλείσουν τα σχολεία λόγω καιρικών συνθηκών, έτσι είναι και η διεξαγωγή του ματς, εκτός πια αν αρχίσει ο αγώνας, οπότε υπεύθυνος είναι ο διαιτητής».

Σε περίπτωση που τελικά η Γκαλατασαράι και η Μπεσικτάς δεν αγωνιστούν σήμερα, θα πρόκειται για σημαντική ανάσα για τον τεχνικό της «Τσιμ Μπομ», Φρανκ Ράικαρντ, και τους παίκτες του που θα έρθουν πιο ξεκούραστοι στην Αθήνα την Πέμπτη για τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Πιθανόν έτσι να χαθεί και μια καλή ευκαιρία για τα «μάτια» του τεχνικού επιτελείου του Παναθηναϊκού, ώστε να δουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Γκαλατά σε συνθήκες ντέρμπι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή