Ο απόλυτος σταρ του στίβου

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο Ουσέιν Μπολτ ήταν μικρός, ο πατέρας του τον πήγε σε γιατρό γιατί ο πιτσιρικάς έτρεχε συνέχεια. «Πάσχει απλά από υπερδραστηριότητα», ήταν η διάγνωση του ιατρού στον Γουέλεσλι Μπολτ. Η «βολίδα από την Τζαμάικα» βρίσκεται από την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, όπου αύριο θα λαμπρύνει με την παρουσία του τα κουλουάρ του Καυταντζογλείου. Θα τρέξει στα 200 μ. (20.25) στον τελικό των φετινών γκραν πρι.

Το όνομα του Ουσέιν Μπολτ βοήθησε για να πωληθούν τα εισιτήρια της διοργάνωσης. Ιδιαίτερα αύριο αναμένεται το αδιαχώρητο στις κερκίδες του σταδίου. Για σήμερα, οι διοργανωτές πρότειναν στο «αστροπελέκι», μισή ώρα πριν από την έναρξη των αγώνων (18.00) και μετά τη συναυλία των «Οnirama», να παίξει μουσική (πλέι μπακ) μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ο Μπολτ, που λατρεύει τη ρέγκε και τα πάρτι, αντιπρότεινε να εκτελέσει χρέη dj αλλά ζωντανά. Αυτό το αίτημα όμως ήταν ανέφικτο να πραγματοποιηθεί για τεχνικούς λόγους (εκείνη την ώρα οι αθλητές θα κάνουν προθέρμανση και δεν μπορούν να τοποθετηθούν καλώδια). Βέβαια, ο πρωταθλητής θα έχει την ευκαιρία να καθίσει σε κονσόλα και να ικανοποιήσει το πάθος του στο αυριανό αποχαιρετιστήριο πάρτι της διοργάνωσης. Ετσι, σήμερα αναμένεται να χαιρετήσει τους φίλαθλους, να κάνει τις γνωστές γκριμάτσες και χορευτικές φιγούρες του, ενώ οι γιγαντοοθόνες του σταδίου θα δείχνουν στιγμιότυπα από τις επιτυχίες του.

Η συμμετοχή του «υπεραθλητή» εξασφαλίστηκε ελάχιστες ημέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης. Η οργανωτική επιτροπή άργησε να στείλει πρόσκληση και ο πρωταθλητής κόσμου στα 100 και τα 200 μ. είχε κανονίσει να ξεκουραστεί στην Τζαμάικα. Τα… εξωγήινα, όμως, ρεκόρ που σημείωσε στο Βερολίνο ανάγκασαν τους διοργανωτές των αγώνων να καταθέσουν «γη και ύδωρ» στα πόδια του. Ξεκίνησε ένα παζάρι, το οποίο διήρκεσε, περίπου, δύο εβδομάδες και ο αθλητής ανέβαλε για λίγες ημέρες τις διακοπές του, φυσικά όχι με το αζημίωτο. Πληροφορίες ανεβάζουν την αμοιβή του ακόμα και στα 500.000 δολάρια. Ο Ουσέιν Μπολτ δεν έκρυψε ποτέ ότι λατρεύει το χρήμα. «Θέλω να γίνω πλούσιος», έχει δηλώσει, ενώ όταν έμαθε την αμοιβή του Κριστιάνο Ρονάλντο, είπε ότι μετάνιωσε που δεν έγινε ποδοσφαιριστής.

Ποιος είναι, όμως, ο Ουσέιν Μπολτ; Γεννήθηκε στο χωριό Σέργουντ (κοντά στην πόλη Τρελόουνι), το οποίο υδροδοτήθηκε από την κυβέρνηση της Τζαμάικας μόλις ύστερα από τα μετάλλια που κατέκτησε ο 23χρονος στο Πεκίνο. Πίνει, ξενυχτάει, χορεύει, φλερτάρει και από 13 ετών έχει δεσμό με τη συμμαθήτριά του Μίζικαν Εβανς. Ο γιος των μπακάληδων δεν διστάζει να δηλώσει ότι έχει κάνει χρήση μαριχουάνας αλλά, από την άλλη πλευρά, τονίζει ότι χάρη στη μητέρα του, Τζένιφερ, έμαθε να διαβάζει καθημερινά τη Βίβλο. Το προσωνύμιο «αστροπελέκι» το απέκτησε τον Ιούνιο του 2008, όταν, μια ημέρα με καταρρακτώδη βροχή, κατέβασε το ρεκόρ των 100 μ. στα 9.72. Η «λαμπρή» πορεία του στο χώρο του αθλητισμού οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στους προπονητές Ντουέιν Μπάρετ και Πάμπλο ΜακΝιλ, που ήταν οι δάσκαλοί του στο στίβο. Το ύψος του πλησιάζει τα δύο μέτρα και, παρά την εκ γενετής σκολίωση, έχει τρομερή ενέργεια και του αρέσει να ζει έντονα. Να διασκεδάζει, να χορεύει ρέγκε, να πηγαίνει σε κλαμπ και να ζει σε σουίτες. Στη Θεσσαλονίκη μένει στην προεδρική σουίτα μεγάλου ξενοδοχείου.

Η καριέρα του με αριθμούς

Ο Ουσέιν Μπολτ γεννήθηκε στο Τρελόουνι της Τζαμάικα, στις 21 Αυγούστου 1986. Ξεκίνησε τον αθλητισμό παίζοντας κρίκετ αλλά, στη συνέχεια, προτίμησε τον στίβο. Σε ηλικία 15 ετών κέρδισε ένα χρυσό (200 μ., 20.61) και δύο ασημένια (4×100, 4×200) μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων (Κίνγκστον). Το 2003 ήρθε πρώτος στα 200 μ. (20.40) στο Παγκόσμιο Νέων, ενώ το 2007 στην Οσάκα (Ιαπωνία) πήρε το ασημένιο στους άνδρες (200 μ., 19.91). Από τότε, η πρώτη θέση στα 100 και τα 200 μ. έχει μόνο ένα όνομα: Ουσέιν Μπολτ. Το 2008 (μίτινγκ, Νέα Υόρκη) πετυχαίνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μ. (9.72), στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το κατεβάζει στα 9.69 και στο Παγκόσμιο του Βερολίνου το βελτιώνει σε 9.58. Το 2008 σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ και στα 200 μ. (19.30), το οποίο κατέρριψε φέτος με 19.19, πάλι στο Βερολίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή