Ο Γερμανός έγινε Ελληνας

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου είναι ο καθρέφτης της χώρας. Η έλλειψη σταθερότητας, σοβαρότητας, αξιοποίησης ικανών στελεχών και απόδοσης ευθυνών σε ξένα κέντρα εξουσίας για οτιδήποτε πάει στραβά είναι τα στοιχεία που περιγράφουν τη χώρα, αλλά και την εθνική της ομάδα ποδοσφαίρου. Μπορεί στο τιμόνι της να βρίσκεται ένα Γερμανός προπονητής, ωστόσο, φαίνεται πως με το πέρασμα των χρόνων ο Οτο Ρεχάγκελ μπολιάστηκε με τις αδυναμίες της ελληνικής φυλής. Εκτός κι αν αυτές οι αδυναμίες είναι στοιχεία του χαρακτήρα του. Πώς μπορεί να εξηγήσει κάποιος την απόφασή του να δώσει θέση βασικού σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι στον Αλέξανδρο Τζιόλη, ο οποίος είναι παροπλισμένος στον Παναθηναϊκό; Γιατί κρατάει στον πάγκο τον πιο φορμαρισμένο επιθετικό του ελληνικού πρωταθλήματος, τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη και επιμένει να έχει βασικό και αναντικατάστατο τον Αγγελο Χαριστέα, ο οποίος είναι σαφές πως δεν βρίσκεται στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση; O Γιάννης Αμανατίδης δεν δίστασε να μιλήσει δημοσίως για αλλαγές στην Εθνική: «Σίγουρα κάτι πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορούμε να δίνουμε δικαιώματα σε αντιπάλους, όπως η Μολδαβία». Σύμφωνοι, πριν από μία εβδομάδα η Εθνική μας αδικήθηκε στον αγώνα με την Ελβετία στη Βασιλεία, όταν υποχρεώθηκε να παίξει με παίκτη λιγότερο για πενήντα λεπτά λόγω της ανεξήγητης αποβολής του Βύντρα. Ομως, δεν μπορεί αυτή η απόφαση να αποτελεί άλλοθι για την εικόνα της ομάδας μας στη Μολδαβία. Εκεί, όπου η έλλειψη σταθερότητας και κυρίως σοβαρότητας κόστισε πολύ ακριβά.

Ισως είναι πλέον θέμα νοοτροπίας, όπως άφησε να εννοηθεί ο τιμ μάνατζερ της ομάδας, Τάκης Φύσσας, μετά την ισοπαλία με τη Μολδαβία στο Κισινάου: «Πρέπει να βελτιώσουμε κάποια πράγματα, ώστε να έχουμε ψυχικά αποθέματα. Δεν έχουμε ζωντάνια. Είναι κάποια πράγματα τα οποία είναι σημαντικά». Προβλήματα στις σχέσεις των παικτών δεν υπάρχουν ούτε φαίνεται πως έχει διαταραχθεί η χημεία ανάμεσα στον Γερμανό προπονητή και στους ποδοσφαιριστές. Από την εικόνα της ομάδας στο γήπεδο είναι σαφές ότι απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας. Και στον τομέα αυτό προφανώς θα επιχειρήσει να δουλέψει ο Τάκης Φύσσας. Ξέρει όσο λίγοι τη νοοτροπία των διεθνών, καθώς έως πριν από λίγο καιρό ήταν συμπαίκτης τους.

Τελικός το ματς με τη Λεττονία

Τελικό με τη Λεττονία παίζει η Εθνική στις 10 Οκτωβρίου στο Ολυμπιακό Στάδιο για να περάσει στα μπαράζ του Νοεμβρίου (η κλήρωση θα γίνει στη Ζυρίχη στις 19 Οκτωβρίου) της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010. Με νίκη, ουσιαστικά θα εξασφαλίσει την παρουσία της στα μπαράζ, καθώς τέσσερις ημέρες μετά θα υποδεχθεί το Λουξεμβούργο, στο «φινάλε» του 2ου προκριματικού ομίλου. Σε περίπτωση ισοπαλίας με τη Λεττονία, όλα θα κριθούν στην τελευταία αγωνιστική. Τότε, η Λεττονία θα υποδεχθεί τη Μολδαβία, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανή η περίπτωση της ισοβαθμίας. Σε αυτό το ενδεχόμενο, πρώτο κριτήριο είναι η διαφορά τερμάτων (13-7 έχει η Ελλάδα και 13-8 η Λεττονία) και ακολουθούν: η καλύτερη επίθεση, ο μεγαλύτερος αριθμός βαθμών στα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβάθμησαν, η μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων στους αγώνες μεταξύ των ομάδων που ισοβάθμησαν και η καλύτερη επίθεση στις αναμετρήσεις μεταξύ των ομάδων που ισοβάθμησαν. Υπάρχει και το ενδεχόμενο τριπλής ισοβαθμίας στη δεύτερη θέση με τη Λεττονία και το Ισραήλ. Εκεί θα μετρήσει η διαφορά τερμάτων, η καλύτερη επίθεση και ως τρίτο κριτήριο ο αριθμός των βαθμών στα μεταξύ τους παιχνίδια, όπου υπερέχει η Εθνική μας. Βεβαίως, με ήττα απ’ τη Λεττονία ουσιαστικά όλα θα χαθούν. Γιατί τότε η Εθνική μας θα χρειάζεται ήττα της αντιπάλου της από τη Μολδαβία στη Ρίγα στο φινάλε και νίκη επί του Λουξεμβούργου με μεγάλο σκορ για να υπερέχει και στην ισοβαθμία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή