Η ατιμωρησία δικαιολογεί κάθε υποψία

Η ατιμωρησία δικαιολογεί κάθε υποψία

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνέντευξη του υπεύθυνου της Πειθαρχικής Επιτροπής της UEFA κ. Πέτερ Λίμαχερ στο «Κ» της «Καθημερινής» ήταν για το ελληνικό ποδόσφαιρο ένα αληθινό χαστούκι. Δεν σόκαρε, βέβαια, η αποκάλυψη ότι η Πειθαρχική Επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας έχει συντάξει ειδικό πόρισμα, που αναμένεται σύντομα να σταλεί στις ελληνικές ποδοσφαιρικές αρχές, υποδεικνύοντας 15 «ύποπτα» ματς του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής της περιόδου 2008-2009 με έντεκα εμπλεκόμενες ομάδες. Η ατιμωρησία που υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια και η έλλειψη διάθεσης να πέσει άπλετο φως σε μια σειρά από υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη είναι λογικό να έχουν αποτέλεσμα να πληθύνουν και τα στημένα ματς και οι υποψίες. Είμαι έτοιμος να δεχθώ ότι ο κ. Λίμαχερ υπερβάλλει ή και ότι μας αδικεί ως χώρα. Δεν έχω, όμως, απάντηση στην ερώτηση τι έκαναν οι ελληνικές αρχές, με πρώτη απ’ όλους την ίδια την ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ώστε να προστατεύσουν την αξιοπιστία των πρωταθλημάτων μας. Η έλλειψη απάντησης δυστυχώς νομιμοποιεί κάθε υποψία. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τις υποψίες τις δημιουργούν πρώτον, οι ίδιοι οι παράγοντες και το ποιόν τους και δεύτερον, η γενικότερη προσπάθεια συγκάλυψης που ακολουθεί κάθε καταγγελία. Αν δεν πείσουμε τους ανθρώπους της UEFA ότι είμαστε μια χώρα στην οποία λειτουργούν κάποιοι θεσμοί, τα ρεζιλίκια που θα ακολουθήσουν θα είναι χειρότερα. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο.

Πριν από λίγα χρόνια, ακούγαμε ηχογραφημένες κασέτες σε τηλεοπτικές εκπομπές για το πώς στήνονταν παιχνίδια και επηρεάζονταν συγκεκριμένοι διαιτητές. Κανένα πόρισμα δεν βγήκε για την ωραία εκείνη ιστορία: η ΕΠΟ έβαλε το κεφάλι της στην άμμο κι έβγαλε τους εμπλεκόμενους διαιτητές από τους πίνακες χωρίς να καταδικάσει καμία από τις ομάδες που είχαν κερδίσει χάρη στις υπηρεσίες τους. Τώρα έρχεται η UEFA, όπως ο κ. Λίμαχερ υποστηρίζει, με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να είναι όμηρος υποψιών: η ΕΠΟ αυτή τη φορά θα πρέπει να βρει το κουράγιο να αντιμετωπίσει τη θύελλα που πλησιάζει κάνοντας τα απολύτως προβλεπόμενα. Ο πρόεδρός της κ. Σοφοκλής Πιλάβιος οφείλει να στείλει το πόρισμα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και στον εισαγγελέα και στις αρμόδιες πειθαρχικές επιτροπές της ομοσπονδίας. Από εκεί κι έπειτα, θα δούμε αν το κράτος έχει διάθεση να ασχοληθεί σοβαρά με κάτι που είναι και οργανωμένο και έγκλημα και αν οι δικαστές της ΕΠΟ θα βρουν στοιχεία που να επισύρουν αθλητικές καταδίκες για τις ομάδες που εμπλέκονται.

Από την ΕΠΟ χρειάζεται και λίγη γενναιοψυχία ώστε να απαιτηθεί από την UEFA να βγάλει κι αυτή τα δικά της πορίσματα γρήγορα. Η υπόθεση του ματς του Πανιωνίου με τη Δυναμό Τιφλίδας π. χ. είναι μια ιστορία που κατατρέχει το ελληνικό ποδόσφαιρο από το 2004. Ο κ. Λίμαχερ λέει ότι μπορεί η υπόθεση να μείνει ανοιχτή δεκαπέντε χρόνια ακόμη: συγγνώμη, αλλά αυτά είναι αστεία πράγματα. Η ΕΠΟ, εν προκειμένω, οφείλει να ζητήσει να βγει μια απόφαση ή να μπει ένα τέλος. Η δικαιοσύνη και η συκοφαντία δεν μπορούν να είναι συνώνυμα.

Τέλος, υπάρχει και κάτι ακόμη που θα ‘πρεπε να απασχολεί τη Λίγκα της Β΄ Εθνικής. Αν έντεκα ομάδες κατηγορούνται ότι έστησαν παιχνίδια, η ίδια η λίγκα τους θα πρέπει να ζητήσει από τις στοιχηματικές εταιρείες να μην μπαίνουν τα ματς του πρωταθλήματος που διοργανώνει σε κανένα κουπόνι σε όλο τον κόσμο. Οχι για να προστατευθούν οι τζογαδόροι, αλλά για να σωθεί η όποια αξιοπιστία απέμεινε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή