Οι Τούρκοι βλέπουν το ποδόσφαιρο ως ακριβή πολυτέλεια

Οι Τούρκοι βλέπουν το ποδόσφαιρο ως ακριβή πολυτέλεια

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Γαλατασαράι είχε κερδίσει στην Κωνσταντινούπολη σχετικά εύκολα τον Ολυμπιακό για το κύπελλο UEFA με 1-0. Η περσινή Γαλατά είχε προπονητή τον Γερμανό Μίκαελ Σκίμπε, που είχε απασχολήσει τον ΠΑΟ πριν ο Κώστας Αντωνίου επιλέξει τελικά τον Χενκ Τεν Κάτε. Αστέρια της ήταν ο Ιταλός τερματοφύλακας Ντε Σάνκτις, ο πολύπειρος κεντρικός αμυντικός Φερνάντο Μέιρα, ο Βραζιλιάνος Λίνκολν και ο γνωστός μας Μίλαν Μπάρος, που πέτυχε πέρυσι στην Τουρκία πάνω από τριάντα γκολ. Το γκολ της νίκης εναντίον του Ολυμπιακού είχε σημειώσει ο Αυστραλός Χάρι Κίουελ, ένας παίκτης που έχει κάνει τεράστια καριέρα στα βρετανικά γήπεδα. Για να πάει στην Τουρκία υπέγραψε ένα συμβόλαιο που στα τρία χρόνια της διάρκειάς του θα του αποφέρει σχεδόν δέκα εκατομμύρια ευρώ. Σε καλή μεριά.

Μη σας εντυπωσιάζει το νούμερο. Οι ξένοι της Γαλατά ήταν όλοι ακριβοπληρωμένοι. Κάποιοι από αυτούς έφυγαν το περασμένο καλοκαίρι – μαζί τους και ο κόουτς Σκίμπε. Στη θέση τους ήρθαν κάποιοι ακόμη ακριβότεροι! Στη θέση του Σκίμπε ήρθε ένας προπονητής που έχει κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπαρτσελόνα, δηλαδή ο Φρανκ Ράικαρντ. Αντί του Λίνκολν κατέφθασε από τη Λιόν ο Κεϊτά, που κόστισε πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ κι αντί του Ντε Σάνκτις παίζει πλέον ο Λέο Φράνκο, που άφησε την Ισπανία για το τουρκικό πρωτάθλημα γιατί φυσικά πληρώθηκε παραπάνω. Οι Τούρκοι δεν κατατρύχονται, πάντως, από εμμονές ξενοφιλίας, χρήματα, και μάλιστα πάρα πολλά, πληρώνουν και για εγχώριους αστέρες. Η Γαλατά απέκτησε φέτος έναν απίθανο τύπο από την Μπούρσασπορ, τον 28χρονο Μουσταφά Σαρπ, που πριν καν παίξει σε επίσημο ματς με τη φανέλα της, ο Φατίχ Τερίμ τον έκανε διεθνή, ακολουθώντας λίγο τα βήματα του Οτο Ρεχάγκελ που φωνάζει στην Εθνική μας παίκτες μόνο αν τους αποκτήσουν οι μεγάλοι του κέντρου. Ο άγνωστος στην Ευρώπη Σαρπ πληρώθηκε πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ, είναι σκληρός και εγκεφαλικός κόφτης και ο Ράικαρντ, μολονότι δεν τον γνώριζε, δήλωσε ότι θα χτίσει τη νέα Γαλατά γύρω του!

Ο ΠΑΟ ξόδεψε πέρυσι το καλοκαίρι περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ: στους Τούρκους αυτά τα χρήματα μόνο πολλά δεν ακούγονται. Οι παράγοντες της Γαλατά έκαναν τον Αύγουστο μια πραγματική επίδειξη πλούτου, όταν έδωσαν πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουν τον Βραζιλιάνο διεθνή Ελάνο από τη Μάντσεστερ Σίτι. Ο ΠΑΟ έδωσε τα ίδια περίπου χρήματα για τον Σισέ. Η διαφορά είναι ότι η ελληνική ομάδα τα έδωσε για να αποκτήσει κάποιον που θα της λύσει το πρόβλημα του γκολ, ενώ οι Τούρκοι απόκτησαν έναν διεθνή Βραζιλιάνο για τον πάγκο τους! Στη θέση του αγωνίζεται τόσο ο Κίουελ, που έχει προσαρμοστεί στην Τουρκία, όσο και το τρομερό παιδί του ποδοσφαίρου τους, ο 22χρονος Αρντά Τουράν, ένας παίκτης που ο ίδιος ο Αρσέν Βενγκέρ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε στην Αρσεναλ! Γιατί έδωσαν αυτά τα χρήματα για έναν παίκτη που δεν πολυχρειάζονταν; Πρώτον, γιατί και ο Κίουελ και ο Αρντά είχαν πέρυσι κάποιους τραυματισμούς και δεύτερον, γιατί τα χρήματα, όταν περισσεύουν, έχουν αξία μόνο όταν ξοδεύονται για κάποιες πολυτέλειες.

Πολλές φορές λέγεται από τους Ελληνες παράγοντες και γράφεται από τους Ελληνες δημοσιογράφους ότι οι καλοί παίκτες και οι ακριβοί προπονητές αρνούνται να έρθουν στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι προτιμούν να πάνε στην Τουρκία γιατί εκεί τους πληρώνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή