Εδώ όλα επιτρέπονται

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καταγγελίες του διευθυντή της Πειθαρχικής Επιτροπής της UEFA κ. Πίτερ Λίμαχερ στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής, σχετικά με χρήματα που παίζονται στα παιχνίδια των ελληνικών πρωταθλημάτων από παράγοντες, μου δημιούργησε προβληματισμό για το τι είδους ποινικό αδίκημα μπορεί να είναι αυτό που καταγγέλλεται.

Προφανώς ποινικό αδίκημα υπάρχει, όταν υπάρχει και προσυμφωνημένο αποτέλεσμα στο ματς στο οποίο οι παράγοντες έχουν επιλέξει να ποντάρουν τα χρήματά τους: αυτό το καταλαβαίνει κι ένα μικρό παιδί. Υπάρχει, όμως, νόμος που να απαγορεύει στους παράγοντες ή και στους εμπλεκόμενους ποδοσφαιριστές και παίκτες να στοιχηματίζουν; Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει!

Στην Ελλάδα μπορεί ένας τερματοφύλακας, π. χ., να στοιχηματίσει ότι θα δεχθεί δυο γκολ σε ένα ματς όπου αγωνίζεται: δεν του το απαγορεύει κανένας. Δεν υπάρχει ποινικός νόμος με βάση τον οποίο θα μπορούσε να μπλέξει με τη Δικαιοσύνη: η μόνη περίπτωση είναι να αποδειχθεί η κακή του πίστη. Πως αυτό αποδεικνύεται; Ειλικρινά, δεν το γνωρίζω!

Μπορεί να υπάρξει νόμος που να απαγορεύει σε έναν παίκτη ή έναν παράγοντα να στοιχηματίζει υπέρ ή κατά της ομάδας του; Επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω: το Σύνταγμά μας, ακόμα κι αν ο σεβασμός που του δείχνουμε τα τελευταία χρόνια είναι ελάχιστος, δεν επιτρέπει τέτοιου είδους «φωτογραφικούς» νόμους.

Ποιος θα μπορούσε να μεριμνήσει για την ύπαρξη και την τήρηση κάποιων τέτοιων κανονισμών; Μόνο η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Τέτοιες διατάξεις που απαγορεύουν σε ποδοσφαιριστές και παράγοντες να στοιχηματίζουν σε παιχνίδια στα οποία παίρνουν μέρος οι ομάδες τους υπάρχουν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία, στη Γερμανία και στη Βρετανία έχουν, μάλιστα, τιμωρηθεί και παίκτες και προπονητές που είχαν το μικρόβιο του τζόγου.

Οι διατάξεις αυτές αφορούν την προστασία του κύρους του πρωταθλήματος, συγκαταλέγονται μεταξύ των γενικών κανόνων που αφορούν την αξιοπιστία κάθε διοργάνωσης: εδώ, μολονότι ο κανονισμός αγώνων πρωταθλήματος έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, κανείς δεν σκέφτηκε να προσθέσει διατάξεις που να αφορούν το κύρος των αγώνων και την προστασία του αθλήματος.

Στην Ιταλία η Γιουβέντους υποβιβάστηκε όχι γιατί έκανε δωροδοκίες ή έστηνε διαιτητές, αλλά γιατί οι πράξεις των παραγόντων της δυσφήμισαν το άθλημα. Κανείς τους δεν καταδικάστηκε από τον ποινικό νόμο. Εδώ είναι αλλιώς…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή