Ράφικ Τζεμπούρ: ο «τρομοκράτης» των γηπέδων

Ράφικ Τζεμπούρ: ο «τρομοκράτης» των γηπέδων

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O… ταλαντούχος κύριος Τζεμπούρ αρνείται επιδεικτικά να βάλει το ποδοσφαιρικό του ταλέντο πάνω από τις ιδιορρυθμίες του. Ο Γαλλοαλγερινός είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Γρήγορος, τεχνίτης, δεινός σκόρερ.

Πολλοί συνάδελφοί του θα επιθυμούσαν να έχουν μέρος της ποδοσφαιρικής του ποιότητας. Ωστόσο, άλλοι τόσοι θα ήθελαν να του σπάσουν τα πόδια! Ρωτήστε τον Παπασταθόπουλο για τη γονατιά που δέχθηκε, εκτός φάσης, στη μέση. Τι άποψη θα είχε ο Νούνιες, ο οποίος για κλάσματα του δευτερολέπτου ήταν σίγουρος πως δεν πρόκειται να ξαναπαίξει μπάλα, όταν είδε τον Τζεμπούρ να προσπαθεί να αφήσει τις τάπες του παπουτσιού του στο γόνατό του;

Κι αν αυτοί ήταν αντίπαλοι, τι θα μπορούσε να πει και ο συμπαίκτης του, Νάτσο Σκόκο, ο οποίος δέχθηκε κουτουλιά στα αποδυτήρια των Θρακομακεδόνων όταν επιχείρησε ν’ αναφερθεί στο στυλ του Αλγερινού; Αυτό ήταν το πρώτο σοβαρό συμβάν στη θητεία του στην ΑΕΚ, το οποίο, όπως έδειξε το πλήρωμα του χρόνου, δεν έμελλε να ήταν το τελευταίο…

Σε οκτώ μήνες ο «τρομοκράτης», όπως είναι το προσωνύμιό του, έχει πρωταγωνιστήσει σε έξι επεισόδια. Δεν προλάβαινε να ξεχαστεί το ένα και δημιουργούσε άλλο. Τρεις, περίπου, μήνες μετά το περιστατικό με τον Σκόκο, ο Τζεμπούρ, και πάλι στην προπόνηση, εκνευρίζεται σε μια φάση με τον Ταχτσίδη και του κάνει δριμύτατες παρατηρήσεις. Ο Μπάγεβιτς εξοργίζεται και του δίνει εντολή να προπονηθεί μόνος του. Ο παίκτης αρχίζει να βρίζει. Τα αίματα άναψαν, αλλά η κατάσταση εκτονώθηκε με την επέμβαση των ψυχραιμοτέρων.

Επειτα από 10 ημέρες ήρθε ο… πονόδοντος. Ο Τζεμπούρ είπε στον Νίκο Πανταζή ότι πονούσε το δόντι του και δεν μπορούσε να γυμναστεί. Ο φυσιοθεραπευτής της ΑΕΚ του απάντησε ότι δεν είναι κάτι σοβαρό και δεν υπάρχει κανένας λόγος να χάσει το πρόγραμμα. Ο Γαλλοαλγερινός εκνευρίστηκε και φώναζε. Ο Μπάγεβιτς παρενέβη και τον έστειλε στα αποδυτήρια. Ο Τζεμπούρ έφυγε, αλλά λίγη ώρα μετά, επέστρεψε ντυμένος για προπόνηση! Ο προπονητής δεν τον δέχθηκε, με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη λογομαχία.

Το πρώτο περιστατικό της νέας σεζόν καταγράφηκε στο Ζέεφελντ, όταν δεν ξύπνησε έγκαιρα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει περίπου μισή ώρα στο πρωινό. Μαζί του και ο νεαρός Ντιούφ. Ο Μπάγεβιτς τους επέβαλε πρόστιμο.

Σε καθυστέρηση οφείλεται και το προτελευταίο περιστατικό. Στην προπόνηση της περασμένης Παρασκευής, ο Αλγερινός αφίχθη 40 λεπτά αργότερα. Ο τεχνικός της ΑΕΚ δεν τον υπολόγισε στο πρόγραμμα.

Η αντίδραση του παίκτη ήρθε την επόμενη ημέρα, όταν του ζητήθηκε να κάνει μια άσκηση μαζί με τον Χέρσι, μακριά από τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές. Αρχισε να κλωτσάει εκνευρισμένος τις μπάλες και να βρίζει τον προπονητή. Ο «Ντούσκο» ζήτησε τον λόγο, η συμπλοκή ήταν προ των πυλών, αλλά η επέμβαση των ψυχραιμοτέρων απέτρεψε τα χειρότερα.

Ο Τζεμπούρ είχε δείξει δείγματα του άστατου χαρακτήρα του από την εποχή που ήταν στον Ατρόμητο. Οι κόντρες με τον Γιώργο Παράσχο ήταν πολλές, αλλά το αποκορύφωμα ήταν όταν ήρθε στα χέρια με μέλος του ιατρικού επιτελείου, παραμονές του αγώνα με τη Σεβίλλη. Τότε και «τελείωσε».

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν ο Πανιώνιος, όπου δεν άργησε να έρθει σε σύγκρουση με τον προπονητή. Το περιστατικό που αναφέρεται ακόμη και σήμερα στα ποδοσφαιρικά στέκια διαδραματίστηκε στο γήπεδο «Απ. Νικολαΐδης». Οταν δέχεται κίτρινη, για ένα ανύπαρκτο, πράγματι, μαρκάρισμα εξοργίζεται, με αποτέλεσμα να δεχθεί άλλη μία και ν’ αποβληθεί. Βγαίνοντας κλωτσούσε με μανία ό, τι έβρισκε μπροστά του και έβριζε σε Γαλλικά και Αλγερινά!

Ο Τζεμπούρ όσο και να προσπαθήσει, ό, τι κι αν κάνει, δεν θα αποκτήσει ποτέ την «ποδοσφαιρική αλητεία» του Ερίκ Καντονά. Θα περιοριστεί στην κουτοπονηριά και στο «αντριλίκι» του Μάρκο Ματεράτσι. Γι’ αυτό θα ήταν καλύτερα για τον ίδιο να ρίχνει μερικές φορές νερό στο… κρασί του, εάν θέλει να τον θυμούνται (και) για την ποδοσφαιρική του αξία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή