Το ντέρμπι των… πόλεων

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο μεγάλο ματς του φετινού ισπανικού πρωταθλήματος φέρνει αντιμέτωπες την Μπαρτσελόνα με την Ατλέτικο Μαδρίτης στο «Καμπ Νου» απόψε στις 11 το βράδυ (απ’ ευθείας από τον ΣΚΑΪ), με τους Καταλανούς να περιμένουν πώς και πώς την ευκαιρία για μια ακόμη ευρεία νίκη κατά ομάδας της Μαδρίτης.

Με δεδομένο ότι η πρώτη σύγκρουση της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ αργεί ακόμη (είναι προγραμματισμένη για το τέλος Νοεμβρίου στη Βαρκελώνη), το ντέρμπι Μπάρτσα – Ατλέτικο είναι το κλου του Σεπτεμβρίου για το ισπανικό πρωτάθλημα.

Παραδοσιακά η αντιπαλότητα των δύο ομάδων υπολείπεται πάρα πολύ αυτής μεταξύ της Ρεάλ και της Μπάρτσα, όμως και η Ατλέτικο δεν παύει να είναι η τρίτη δύναμη στη χώρα και να αποτελεί για τους Καταλανούς άλλη μια έκφραση του «κράτους της Μαδρίτης», το οποίο στην πλειοψηφία τους απεχθάνονται.

Η συγκυρία μάλιστα είναι τέτοια, που τα εθνικιστικά πάθη εντός της Ισπανίας έχουν οξυνθεί σε επικίνδυνο βαθμό με τη συμμετοχή και της ίδιας της Μπαρτσελόνα. Την περασμένη εβδομάδα, στις 11 Σεπτεμβρίου, που ήταν η λεγόμενη εθνική εορτή της Καταλωνίας, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη διαδήλωση στους δρόμους της Βαρκελώνης υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής, που οι Καταλανοί θεωρούν ότι εκτείνεται από τα σύνορα με τη Γαλλία μέχρι και τη Βαλένθια, μαζί με τις Βαλεαρίδες Νήσους (Μαγιόρκα, Μινόρκα και Ιμπιθα). Στο κεφάλι της διαδήλωσης βρισκόταν ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Γιοάν Λαπόρτα, ο οποίος τις επόμενες μέρες είχε και φραστική διαμάχη από τα μέσα ενημέρωσης με παράγοντες της Ρεάλ για την παρουσία του εκεί. Από την άλλη πλευρά, η συγκυρία είναι ιδιαίτερη και για την Ατλέτικο, διότι η δεύτερη ομάδα της Μαδρίτης βρίσκεται σε πολύ κακή αγωνιστική, ψυχολογική και βαθμολογική κατάσταση. Οσο έλαμψε στους αγώνες με τον Παναθηναϊκό τον Αύγουστο η Ατλέτικο, άλλο τόσο ξαφνιάζει με το πόσο θολό είναι το τοπίο στο «Βιθέντε Καλδερόν». Κι ενώ στην Μπαρτσελόνα η μια καλή εμφάνιση διαδέχεται την άλλη, η Ατλέτικο μετράει μέχρι στιγμής μία ήττα με 3-0 εκτός έδρας και μία ισοπαλία 1-1 στην έδρα της, χωρίς να ξεχνούμε και το εντός έδρας 0-0 με τον ΑΠΟΕΛ στο Τσάμπιονς Λιγκ την Τρίτη. Ο πόλεμος μεταξύ διοίκησης και οπαδών έχει σαρώσει τα πάντα, με τελευταίο θύμα τον υπεύθυνο οικονομικών του συλλόγου που απολύθηκε λόγω ατασθαλιών. Συνεπώς κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει ότι αποκλείεται επανάληψη του περσινού θριάμβου της Μπαρτσελόνα με σκορ 6-1 στο «Καμπ Νου».

«Θα ήταν ψέμα αν λέγαμε ότι η κατάσταση που υπάρχει δεν μας επηρεάζει», δήλωσε προχθές ο αμυντικός των «ροχιμπλάνκος», Λουίς Περέα. «Ο μόνος τρόπος για μας να βελτιώσουμε τα πράγματα, είναι το να νικήσουμε», πρόσθεσε.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, από την Ατλέτικο απόψε θα απουσιάσουν οι Σέρχιο Ασένχο (τερματοφύλακας) και Αλβαρο Ντομίνγκεθ (αμυντικός). Οι δύο παίκτες δεν θα είναι στη διάθεση του τεχνικού Αμπελ Ρεσίνο λόγω της συμμετοχής τους στον αγώνα της Εθνικής Νέων της Ισπανίας με την Αίγυπτο. Αντιθέτως στην Μπαρτσελόνα όλα πάνε ρολόι, ύστερα και από την καλή εμφάνιση στο «Τζουζέπε Μεάτσα» κόντρα στην Ιντερ για το Τσάμπιονς Λιγκ, μολονότι έλειψε το γκολ (0-0). Οι δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες στη Λίγκα φέρνουν την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα σε θέση ισχύος.

Επιπλέον, ο τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα, Βίκτορ Βαλδές, πάει απόψε για προσωπικό ρεκόρ λεπτών με την εστία του απαραβίαστη: εάν αντέξει για τα πρώτα 17 λεπτά τουλάχιστον, απόψε θα σπάσει το ατομικό ρεκόρ των 542 λεπτών χωρίς να δεχθεί γκολ που έχει από την περσινή περίοδο. Ομως, η αποψινή μεγάλη αναμέτρηση στο «Καμπ Νου» έχει και μια ακόμη διάσταση. Πρόκειται για τη μονομαχία μεταξύ των δύο «διαδόχων» του Ντιέγκο Μαραντόνα: του Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα και του Σέρχιο «Κουν» Αγουέρο της Ατλέτικο. Την ώρα που ο ίδιος ο Ντιέγκο Μαραντόνα περνάει δύσκολες ώρες, με τον γιατρό που τον κουράρει να διαψεύδει ότι ο τεχνικός της Εθνικής Αργεντινής κύλησε ξανά στα ναρκωτικά, ο γαμπρός του, ο Αγουέρο, και το φαβορί για τη φετινή Χρυσή Μπάλα, ο Μέσι, θα προσπαθήσουν να κλέψουν την παράσταση στο «Καμπ Νου». Οι δύο νεαροί Αργεντίνοι είναι παίκτες που αναγκάζουν τους ανά την Ευρώπη σκηνοθέτες να αφιερώνουν από μία κάμερα αποκλειστικά στον καθένα για τη διάρκεια κάθε παιχνιδιού, καθώς μια ενέργειά τους και μόνον μπορεί να τουμπάρει ένα ολόκληρο παιχνίδι. Απομένει να φανεί ποιος από τους δύο θα κερδίσει απόψε τις εντυπώσεις.

Στον ΣΚΑΪ η σπουδαία μάχη

Την ευκαιρία να απολαύσουν το μεγάλο παιχνίδι απ’ ευθείας από το «Καμπ Νου» της Βαρκελώνης θα έχουν όλοι οι Ελληνες φίλαθλοι σήμερα το βράδυ, καθώς η τηλεόραση του ΣΚΑΪ θα συνδεθεί στις 11 μ. μ. με το μεγαλύτερο γήπεδο της Ευρώπης για τη μετάδοση του αγώνα.

Πρόκειται για το πρώτο σπουδαίο παιχνίδι της φετινής περιόδου στην Πριμέρα Ντιβισιόν, που μεταδίδεται από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ, στην πρώτη μόλις χρονιά στην ιστορία της ελεύθερης τηλεόρασης στην Ελλάδα που μεταδίδονται ζωντανοί αγώνες του ισπανικού πρωταθλήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή