Η γρήγορη αντίδραση του Κόκκαλη με Ζίκο και η πίστωση χρόνου που δεν ήρθε ποτέ

Η γρήγορη αντίδραση του Κόκκαλη με Ζίκο και η πίστωση χρόνου που δεν ήρθε ποτέ

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τιμούρ Κετσπάγια έφυγε νωρίς και τη σκυτάλη πήρε ο Ζίκο. Την κατάλληλη στιγμή λένε οι περισσότεροι στον Ολυμπιακό, ασχέτως αν δεν είναι πολιτικώς ορθό να απομακρύνεις έναν προπονητή πριν καλά – καλά αρχίσει η περίοδος. Σε μία ομάδα όπου η γροθιά στο μαχαίρι είναι απαραίτητη για να αντεπιτεθεί, όλα επιτρέπονται. Σε βάθος χρόνου ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει αποδείξει πως μπορεί να βρίσκει τρόπους για να διορθώνει τα λάθη του πριν εκείνα «πνίξουν» την ομάδα που αγαπάει παθολογικά.

Ισως είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του Ολυμπιακού αναγνωρίζει τόσο γρήγορα ένα σφάλμα του. Διότι συνήθως στηρίζει τις επιλογές του με συνέπεια και πείσμα. Μία τακτική που δεν ακολούθησε με τον Κετσπάγια. Οι συνεργάτες του κ. Κόκκαλη παραδέχονται πως κατά το παρελθόν δεν τον έχουν δει τόσο απογοητευμένο από κάποια του επιλογή. Στον αγώνα με την Καβάλα δεν βρέθηκε στο Καραϊσκάκη. Προτίμησε να ανέβει στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στη ΔΕΘ. Και εκεί, δεν έκρυψε τον έντονο προβληματισμό του για τον Γεωργιανό.

Με την απόλυσή του και την πρόσληψη ενός θρύλου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, του Ζίκο, μέσα σε 24 ώρες ο Σωκράτης Κόκκαλης άλλαξε την ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια, αλλά κυρίως στην κερκίδα. Ολοι όσοι παρακολουθούν χρόνια τώρα τους εντός έδρας αγώνες του Ολυμπιακού, θεωρούν πως η στήριξη που παρείχαν οι οπαδοί των «ερυθρόλευκων» στους παίκτες του (προσωρινού τεχνικού) Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Κάτι που παραδέχονται και οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι λίγες ημέρες πριν είχαν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

Ο Ολυμπιακός συσπειρώθηκε, έγινε μία γροθιά. Αλλά αυτό δεν φθάνει. Σίγουρα, η καλή ψυχολογία, η αυτοπεποίθηση και το πάθος είναι στοιχεία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αγωνιστική αναγέννηση μιας ομάδας. Αλλά για να αποκτήσει διάρκεια και να βελτιώσει την εικόνα της, χρειάζονται ακόμη πολλά. Στο πρόσωπο του Ζίκο ο Σωκράτης Κόκκαλης βλέπει τον άνθρωπο που μπορεί να συνδυάσει την ουσία με το θέαμα. Οπως λένε τα στελέχη των Πειραιωτών, απ’ την ημέρα της ίδρυσής του ο Ολυμπιακός είχε στο DNA του επιθετική φιλοσοφία. Ο Ζίκο είναι λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου, κάτι που φάνηκε και στη διάρκεια της πετυχημένης θητείας του στη Φενέρμπαχτσε, την οποία την οδήγησε πριν από δύο χρόνια στους προημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το ερώτημα είναι αν στην παρούσα φάση υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να παίξουν οι «ερυθρόλευκοι» το ποδόσφαιρο που ονειρεύεται ο Ζίκο. Βασικό μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός πως στη διάρκεια της προετοιμασίας, «μπολιάστηκαν» με ένα αμυντικό στυλ παιχνιδιού. Αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για εφαρμογή του 4-4-2 που υπηρετεί με συνέπεια ο Ζίκο. Στην επίθεση, οι λύσεις είναι ελάχιστες, καθώς υπάρχουν ο Μήτρογλου, ο (εμφανώς αγχωμένος και μακριά απ’ τον καλό του εαυτό) Ντιόγκο που για να λέμε και του στραβού το δίκιο δεν είναι παίκτης περιοχής και ο (συχνά τραυματίας) Ντάρμπισιρ. Οσο για την αριστερή πλευρά της μεσαίας γραμμής, η απουσία ενός παίκτη ανάλογων δυνατοτήτων με τον Γκαλέτι είναι ξεκάθαρη.

Τώρα, δεν μπορούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Αλλά τον χειμώνα είναι βέβαιο πως θα αποκτηθούν ποδοσφαιριστές για να αυξηθούν οι λύσεις στη μεσαία γραμμή και την επίθεση. Είτε απ’ την αγορά της Βραζιλίας, είτε απ’ την ευρωπαϊκή. Ηδη είδαν το φως της δημοσιότητας τα ονόματα των Ντανιέλ Καρβάλιο και Βάγκνερ Λοβ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (ο τελευταίος παραχωρήθηκε το καλοκαίρι στην Παλμέιρας, δανεικός για έναν χρόνο), αλλά και του Αμαντίνο Μανσίνι.

Η καριέρα του Ζίκο ως προπονητή άρχισε το 2002, όταν και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής ομάδας της Ιαπωνίας. Το 2006 μετακόμισε στην Τουρκία, όπου υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τη Φενερμπαχτσέ. Αν και η διοίκηση των Τούρκων ήθελε την ανανέωση της συνεργασίας με τον Ζίκο, εκείνος δεν συμφώνησε, προσδοκώντας να αναλάβει τη Νιούκαστλ. Κάτι που δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα -με προτροπή του Ριβάλντο- να γίνει προπονητής της Μπουνιοντκόρ του Ουζμπεκιστάν. Τελευταίος σταθμός του ήταν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας τον Ιανουάριο. Ωστόσο, λόγω της απογοητευτικής πορείας στο πρωτάθλημα της Ρωσίας, απομακρύνθηκε πριν από λίγες ημέρες για να καταλήξει στον Ολυμπιακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή