ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Δύο χρόνια, αλλά με αναστολή στη Renault

Στα… μαλακά η Renault, στην… πυρά ο Μπριατόρε, για το σκάνδαλο «crash-gate», όπως ονομάστηκε το «στήσιμο» του περσινού αγώνα στη Σιγκαπούρη. Η γαλλική ομάδα κρίθηκε ένοχη και τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού δύο ετών από τη F1, αλλά με αναστολή. Η γαλλική ομάδα «σώθηκε» από την παραδοχή ότι όντως οι Φλάβιο Μπριατόρε και Πατ Σίμονς, οι οποίοι τελικά απομακρύνθηκαν, προσχεδίασαν την έξοδο του Νελσίνιο Πικέ. Η FIA δέχτηκε τη συγγνώμη της ομάδας και αποφάσισε να μην εξαντλήσει την αυστηρότητά της.

Πολύ πιο βαριά ήταν η ποινή για Μπριατόρε, στον οποίο επιβλήθηκε ισόβιος αποκλεισμός από οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετική με τα μηχανοκίνητα και επίσης του στερήθηκε το δικαίωμα να μανατζάρει οδηγούς. Επιεικές ήταν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού με τον Σίμονς, στον οποίο επιβλήθηκε τιμωρία πέντε ετών.

Ο Φερνάντο Αλόνσο, ο οποίος βγήκε ωφελημένος από το επιτηδευμένο ατύχημα του Πικέ, κρίθηκε αθώος από το συμβούλιο. Ωστόσο, ο πατέρας του Πικέ έχει καταθέσει σε αξιωματούχους της FIA ότι ο Αλόνσο θα έπρεπε να είχε γνώση της απόπειρας να στηθεί η κούρσα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχε νόημα η στρατηγική του στον συγκεκριμένο αγώνα (ξεκίνησε 15ος στο γκριντ κι όμως ήταν ο πρώτος που ανεφοδιάστηκε, λίγο πριν τρακάρει ο τότε ομόσταβλός του).

Ο Νελσίνιο Πικέ είχε ήδη ασυλία από τη FIA και γι’ αυτόν δεν υπήρξε καμία συνέπεια. Ο Βραζιλιάνος αισθάνθηκε ανακουφισμένος μετά την απόφαση της FIA για το θέμα, ενώ σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στον Φλάβιο Μπριατόρε και την κακή μεταχείριση που είχε από τον ίδιο και την ομάδα όλο αυτό τον καιρό.