«Εχανα όταν έπαιζα με τον Ολυμπιακό»

«Εχανα όταν έπαιζα με τον Ολυμπιακό»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηρεμος, χαμογελαστός σα να ήταν χρόνια εδώ. Μία ώρα πριν απ’ τη σέντρα του ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ, ο Ζίκο βγαίνει απ’ τη φυσούνα και πλησιάζει τον πάγκο. Ο άνθρωπος που θαυμάζαμε πιτσιρικάδες απ’ την τηλεόραση όταν έπαιζε στην Εθνική Βραζιλίας, δείχνει προσιτός. Κάτι που επιβεβαιώνεται άμεσα, μόλις γίνονται οι απαραίτητες συστάσεις: «Ξέρεις, όποτε έχω παίξει αντίπαλος του Ολυμπιακού, έχω χάσει. Με τη Φλαμένγκο ήταν στο παλιό γήπεδο (εννοεί το Καραϊσκάκη), το ’74. Είχε πολύ κρύο, περίπου 3 βαθμούς και δεν είχαμε φέρει φανέλες με μακριά μανίκια. Στο ημίχρονο ήπιαμε κονιάκ για να ζεσταθούμε. Με την Ουντινέζε είχαμε παίξει εδώ (στο Ολυμπιακό Στάδιο). Το θυμάμαι καλά».

Ξέρει πως στις κερκίδες θα είναι μόνο οπαδοί της ΑΕΚ. «Το γνωρίζω. Είναι λάθος να μην έχει οπαδούς ο Ολυμπιακός. Να ξέρεις, ο κόσμος είναι το ποδόσφαιρο. Στην Τουρκία, ο γηπεδούχος δίνει το 5% των εισιτηρίων στον φιλοξενούμενο. Μπορεί να υπάρχουν και 8.000 αστυνομικοί για να μη συμβεί τίποτα στα ντέρμπι. Οι αστυνομικοί βρίσκονται παντού, απ’ το τρένο μέχρι την εξέδρα». Με τη Φενερμπαχτσέ είχε κάνει σπουδαία δουλειά. Πριν από δύο χρόνια οδήγησε τους Τούρκους στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ, παίζοντας επιθετικό ποδόσφαιρο. Συμφωνεί και ένα χαμόγελο φωτίζει το πρόσωπό του.

– Στην Ελλάδα και οι οπαδοί του Ολυμπιακού είναι λάτρεις του επιθετικού ποδοσφαίρου. «Το ξέρω ότι ο κόσμος θέλει επιθετικό ποδόσφαιρο. Αλλά δεν μπορώ να αλλάξω τα πράγματα σε μία ημέρα. Ολα θα γίνουν βήμα – βήμα», τονίζει με αυτοπεποίθηση. Από χθες έχει μαζί του τον αδελφό του -θα είναι ο βοηθός του στον πάγκο- και έναν έμπειρο Βραζιλιάνο γυμναστή. «Την άλλη εβδομάδα, μετά τον αγώνα με την Αρσεναλ, περιμένω και τη γυναίκα μου. Είχαμε έρθει πέρυσι για τρεις ημέρες στην Αθήνα. Πανέμορφη πόλη. Πήγαμε στο λιμάνι, ήρθαμε και στο γήπεδο του Ολυμπιακού, όπου βγάλαμε μία φωτογραφία. Τη θυμάμαι καλά αυτή τη φωτογραφία. Περάσαμε και απ’ το Ναύπλιο. Πολύ όμορφο. Ξέρω πως ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας».

– Θα σας αρέσει η Ελλάδα και ο κόσμος της. «Το νιώθω αυτό που λες. Εδώ είναι σαν το Ρίο». Με χειραψία μας ευχαρίστησε για την κουβέντα και γύρισε στα αποδυτήρια, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά τον κανόνα που θέλει τις μεγάλες προσωπικότητες να είναι απλοί και προσιτοί άνθρωποι. Ηδη στου Ρέντη τους έχει κερδίσει όλους με τη συμπεριφορά του, αλλά και το πρόγραμμα της προπόνησης το οποίο διαθέτει μεγάλη ποικιλία ασκήσεων. «Να δεις κάτι σουτ που κάνει. Τελικά για προπονητή ή παίκτη τον πήραμε», μας έλεγε λίγα λεπτά αργότερα ένας παίκτης για τον λευκό Πελέ του Ολυμπιακού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή