Αγώνες επιβίωσης στην Ευρώπη για ΠΑΟ, ΑΕΚ

Αγώνες επιβίωσης στην Ευρώπη για ΠΑΟ, ΑΕΚ

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νωπές ακόμη τις εφιαλτικές μνήμες από την πρώτη αγωνιστική του Εuropa League, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ρίχνονται ξανά στη μάχη του Τσάμπιονς Λιγκ των… φτωχών, αντιμετωπίζοντας την Πέμπτη τις Ντιναμό Βουκουρεστίου και Μπενφίκα αντίστοιχα.

Ο Παναθηναϊκός για να μείνει στο παιχνίδι της πρόκρισης θα πρέπει πάση θυσία να μη φύγει ηττημένος από τη Ρουμανία, όπου θα αντιμετωπίσει την Ντιναμό Βουκουρεστίου. Η εντός έδρας ήττα των «πρασίνων» από την Γκαλατάσαραϊ με 3-1 έβαλε προσωρινό απαγορευτικό στα όνειρα πρόκρισης του «τριφυλλιού», αφού η πρώτη θέση μοιάζει καπαρωμένη από τους Τούρκους. Επίσης, η νίκη των Ρουμάνων με 1-0, στην Αυστρία, επί της Στουρμ Γκρατς έβαλε σε θέση ισχύος την Ντιναμό, η οποία απέναντι στον Παναθηναϊκό θα επιχειρήσει να βάλει γερά θεμέλια πρόκρισης από τον 6ο όμιλο.

Η ευρωπαϊκή πορεία των «πρασίνων» μέχρι στιγμής δεν θυμίζει σε πολλά τις περασμένες ένδοξες στιγμές της ομάδας στην Ευρώπη, αφού σε τέσσερις αγώνες για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και σε έναν για τους ομίλους του Εuropa League μετρούν τέσσερις ήττες (δύο από την Ατλέτικο Μαδρίτης και από μία με Σπάρτα Πράγας και Γκαλατάσαραϊ) και μόλις μία νίκη επί της Σπάρτα Πράγας στο ΟΑΚΑ. Ισως η διάκριση στην Ευρώπη να μην αποτελεί φέτος βασικό στόχο των «πρασίνων», αφού προέχει η κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος, όμως θα θεωρηθεί αποτυχία αν μία εκ των Ντιναμό Βουκουρεστίου και Στουρμ Γκρατς καταφέρει να «κλέψει» την πρόκριση από τον Παναθηναϊκό (με δεδομένο ότι η Γκαλατάσαραϊ λογικά θα καταλάβει την πρώτη θέση). Οι Τούρκοι, έπειτα από την επικράτησή τους επί του «τριφυλλιού» στην Αθήνα, θα επιχειρήσουν να διπλασιάσουν τις νίκες τους, αγωνιζόμενοι στην Κωνσταντινούπολη με την θεωρητικά πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου, τη Στουρμ Γκρατς.

Η ΑΕΚ, επίσης, θα έχει μια καλή ευκαιρία να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη «βαριά» ήττα στο Λίβερπουλ από την Εβερτον με 4-0, καθώς θα υποδεχθεί στο ΟΑΚΑ την Μπενφίκα.

Το όνομα της πορτογαλικής ομάδας μετατρέπει σε… πρόκληση τον συγκεκριμένο αγώνα, αφού μία ενδεχόμενη νίκη (εκτός από τα βαθμολογικά και οικονομικά οφέλη) θα ωφελήσει στον μέγιστο βαθμό το τραυματισμένο ευρωπαϊκό προφίλ της Ενωσης. Μπορεί η πρόκριση να μοιάζει δύσκολη, αφού η παρουσία της Μπενφίκα και της Εβερτον δεν επιτρέπει υπέρμετρη αισιοδοξία, αλλά η ΑΕΚ θα πρέπει να βρει τρόπους να επωφεληθεί από την ευρωπαϊκή της εμπειρία.

Οι μεγάλες νίκες δίνουν ασφαλώς ψυχολογική ώθηση στην ομάδα, ενώ και οι φίλαθλοι του «Δικεφάλου» θα πρέπει να ανατρέξουν στο 2006, όταν η ΑΕΚ είχε επιβληθεί με 1-0 της Μίλαν στο ΟΑΚΑ, για να θυμηθούν μία σπουδαία ευρωπαϊκή βραδιά.

Η ήττα από την Εβερτον μπορεί να θεωρηθεί εντός προγράμματος και την Πέμπτη η ΑΕΚ θα έχει την ευκαιρία να κάνει μια μικρή υπέρβαση. Η Μπενφίκα την προηγούμενη αγωνιστική, για τον 9ο όμιλο, είχε επιβληθεί εύκολα με 2-0 της ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ, η οποία αυτή την αγωνιστική θα υποδεχθεί την Εβερτον.

Οι Αγγλοι και οι Πορτογάλοι φαντάζουν ως τα φαβορί για τις πρώτες δύο θέσεις, ενώ η ΑΕΚ και η ΜΠΑΤΕ λογικά θα παλέψουν για την τιμητική τρίτη θέση. Και στην Ενωση πρώτος στόχος είναι το ελληνικό πρωτάθλημα, όμως μία νίκη επί της Μπενφίκα θα αναπτερώσει τις ελπίδες πρόκρισης, η οποία θα φέρει και αρκετά ευρώ στα προβληματικά ταμεία του «Δικεφάλου».

Για την υπέρβαση ο Ολυμπιακός στο Λονδίνο

Ενα μικρό θαύμα θα κυνηγήσει την Τρίτη ο Ολυμπιακός στο Λονδίνο, όπου θα αναμετρηθεί με την Αρσεναλ για τη δεύτερη αγωνιστική του 8ου ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ. Η νίκη των «ερυθρολεύκων» επί της Αλκμααρ έβαλε τους Πειραιώτες σε θέση οδηγού και τους έδωσε το δικαίωμα να ελπίζουν βάσιμα σε μία από τις πρώτες δύο θέσεις. Μια ήττα από τους «κανονιέρηδες» δεν θα σημάνει την καταστροφή, αφού η ανωτερότητα των Λονδρέζων είναι δεδομένη και ιδιαίτερα μέσα στην έδρα τους παρουσιάζονται πανίσχυροι. Αντίθετα, ένα θετικό αποτέλεσμα θα εδραιώσει τον Ολυμπιακό στις πρώτες θέσεις και θα του ανεβάσει κατακόρυφα την ψυχολογία.

Και η Αρσεναλ έχει ξεκινήσει με το δεξί, καθώς παρότι δυσκολεύτηκε, πήρε τη νίκη από τη Σταντάρ στη Λιέγη με 3-2. Ο άλλος αγώνας ανάμεσα στην Αλκμααρ και τη Σταντάρ Λιέγης στην Ολλανδία, μοιάζει περισσότερο με ένα ντέρμπι για την τρίτη θέση που οδηγεί στο Εuropa League, αν και ακόμα είναι νωρίς για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στον όμιλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή