Οταν η F1 συνάντησε τον εκκεντρικό Φλάβιο Μπριατόρε

Οταν η F1 συνάντησε τον εκκεντρικό Φλάβιο Μπριατόρε

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχω τρελαθεί», είπε ο Φλάβιο Μπριατόρε στον δημοσιογράφο της Gazzetta dello Sport, μετά την τιμωρία του με ισόβιο αποκλεισμό από τη F1. Μια δήλωση ενδεικτική της ψυχολογικής διάθεσης που βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο Ιταλός επιχειρηματίας και διευθύνων σύμβουλος της Renault. Μάλιστα, όπως άφησε να εννοηθεί, θα κινηθεί δικαστικά εναντίον της FIA, ώστε να αποδείξει την αθωότητά του, ενώ σκέφτεται να ιδρύσει μία αντίπαλη της F1 σειρά αγώνων.

Και αν η «αθωότητα» είναι ασύμμετρο μέγεθος, μια θολή έννοια, μπλεγμένη με μπόλικο συναισθηματισμό, η ίδρυση ενός άλλου πρωταθλήματος εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για το σπορ. Και αυτό γιατί ο Ιταλός είναι ειδικός σε κάτι τέτοιου είδους «παιχνίδια». Ο Μπριατόρε δεν είναι κάποιος τυχαίος στη F1, παρά το γεγονός ότι πριν ασχοληθεί με αυτήν είχε πλούσια δραστηριότητα. Πήρε πτυχίο τοπογράφου, έκανε τον εκπαιδευτή σκι και τον διευθυντή εστιατορίου. Μάλιστα, άνοιξε ένα εστιατόριο με το όνομα Trib­la, που ήταν το ψευδώνυμό του, το οποίο τελικά έκλεισε. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Μιλάνο και εργάστηκε στο ιταλικό χρηματιστήριο. Εκείνη την εποχή γνώρισε τον Λουτσιάνο Μπένετον, με τον οποίο εκτός από φίλοι έγιναν και συνεταίροι.

Ο Μπριατόρε είχε συμμετοχή στην πτώχευση της Paramatti και τελικά καταδικάστηκε για απάτη. Για να γλιτώσει τη φυλάκιση, έφυγε στις Παρθένους Νήσους, όπου άνοιξε μερικά καταστήματα Benetton. Οταν η εταιρεία επεκτάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1979, ο Μπριατόρε διορίσθηκε διευθυντής του ομίλου. Το 1989, με τη μέθοδο του φρανσάιζινγκ, υπήρχαν οκτακόσια καταστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Μπριατόρε, ο οποίος έπαιρνε χρήματα από κάθε συμφωνία, έγινε πολύ πλούσιος.

Η F1 μπήκε απότομα στη ζωή του Μπριατόρε, όταν ο Λουτσιάνο Μπένετον τον τοποθέτησε διευθύνοντα σύμβουλο στην Benetton Formula Ltd (πρώην Toleman). Προσέλαβε ικανούς μηχανικούς, αλλά το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν να «κλέψει» τον Σουμάχερ από την Jordan και να χτίσει την ομάδα γύρω του. Μαζί κέρδισαν δύο παγκόσμια πρωταθλήματα.

Το 1997, ο Μπριατόρε απολύθηκε από την ομάδα, αλλά τρία χρόνια αργότερα επέστρεψε στο άθλημα, ως αφεντικό της Renault. Τελευταία ανακάλυψή του ήταν ο Φερνάντο Αλόνσο, ο οποίος στέφθηκε δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (2005, 2006).

Η σημαντικότερη όμως προσφορά του στον χώρο της F1, σε συνεργασία με τον επιστήθιο φίλο του και κορυφαίο στέλεχος στην ομοσπονδία, Μπέρνι Εκλεστόουν (έχουν αγοράσει την αγγλική ομάδα ΚΠΡ), ήταν η γιγάντωση του αθλήματος, που συνέπεσε με την εισροή εκατομμυρίων από δικαιώματα, αγώνες, διαφημίσεις.

Τα γρήγορα αυτοκίνητα και οι όμορφες γυναίκες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του Μπριατόρε. Τα χρόνια που απείχε από τις πίστες κατάφερνε να βρίσκεται στην επικαιρότητα, καθώς από το κρεβάτι του περνούσαν η Ναόμι Κάμπελ και η Χάιντι Κλουμ, με την οποία μάλιστα απέκτησε και μία κόρη, τη Λένι. Τώρα είναι παντρεμένος με το εκρηκτικό μοντέλο της Wonderbra, Ελιζαμπέτα Γκρεγκοράτσι.

Δυστυχώς για τον Μπριατόρε, ο Νελσίνιο Πικέ έδωσε όρκο «αιώνιας εκδίκησης» από τη στιγμή που ο Ιταλός τον έδιωξε από την ομάδα. «Στην περίπτωσή μου, ο Φλάβιο Μπριατόρε ήταν ο εκτελεστής μου. Δεν θα περάσει έτσι», είχε δηλώσει, τότε, o Βραζιλιάνος πιλότος. Και τον εκδικήθηκε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή