Πώς ο Β. Γκαγκάτσης έμεινε εκτός ΠΑΟΚ – Από «απόλυτος άρχων», στόχος των οπαδών

Πώς ο Β. Γκαγκάτσης έμεινε εκτός ΠΑΟΚ – Από «απόλυτος άρχων», στόχος των οπαδών

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Θοδωρής Ζαγοράκης ήξερε από την αρχή τη δυσκολία της «μεταμόσχευσης» του Βασίλη Γκαγκάτση στο «σώμα» του ΠΑΟΚ. Το έκανε, όμως. Αλλωστε, όπως λέει και οι παροιμία, «οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται». Και ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ με τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ εκτός από φιλική σχέση είναι και κουμπάροι, με ό, τι συμβολίζει η συγκεκριμένη σχέση στη νεοελληνική πραγματικότητα.

Στα χρόνια της παντοδυναμίας του Β. Γκαγκάτση στην ΕΠΟ ο Θ. Ζαγοράκης ήταν ο αρχηγός στην εθνική ομάδα. Στέλεχος βασικό, αναντικατάστατο και ενίοτε μπροστάρης (π. χ. υπέγραψε ανακοίνωση με την οποία… υπενθύμιζε στην πολιτεία τις οφειλές χρημάτων προς τους παίκτες) όταν ο πανίσχυρος πρόεδρος έβαζε μπροστά την Εθνική και τις επιτυχίες της στις συγκρούσεις που κατά καιρούς είχε με κάποιους υφυπουργούς Αθλητισμού.

Η διοικητική ενασχόληση του Ζαγοράκη με τον ΠΑΟΚ είναι προφανές ότι έτυχε της παρότρυνσης του τότε πρόεδρου της ΕΠΟ, που έβλεπε να πηγαίνει στην ομάδα της καρδιάς του ένα «δικό του» παιδί.

Από την άλλη, ο Ζαγοράκης, που αυτόματα μεταμορφώθηκε από ποδοσφαιριστής σε πρόεδρο χωρίς να σπουδάσει την τέχνη της ποδοσφαιροπαραγοντικής, έβλεπε τον Γκαγκάτση ως μέντορα.

Η περσινή πρόσληψη του υιού Γκαγκάτση, Χρυσόστομου, σε επιτελική θέση στην ΠΑΕ, σε ηλικία μόλις 25 ετών, ενώ δεν είχε καν αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, ήταν κίνηση – ξεκάθαρο μήνυμα σχέσεων και προθέσεων, που όμως προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη.

Οι αντιδράσεις αυτές κορυφώθηκαν και οδήγησαν σε παραίτηση έπειτα από όσα συνέβησαν στον περσινό αγώνα κυπέλλου Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ.

Ο Ολυμπιακός κέρδισε στην παράταση με 2-0 και πέρασε στην επόμενη φάση. Ο ΠΑΟΚ τελείωσε το παιχνίδι με εννέα παίκτες και εξέφρασε παράπονα για τη διαιτησία. Κάποιοι οπαδοί του που τον ακολούθησαν υποστήριξαν ότι έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού στα επίσημα του γηπέδου και αυτό, σε συνδυασμό με την εικόνα του πατέρα Γκαγκάτση να παρακολουθεί τον αγώνα στην προεδρική σουίτα δίπλα στον Σ. Κόκκαλη, προκάλεσαν κύματα οργής: «Εμείς τρώμε ξύλο και ο Γκαγκάτσης βλέπει το ματς παρέα με τον Κόκκαλη», ήταν η επωδός των οπαδών του ΠΑΟΚ λόγω της παρουσίας του υιού Γκαγκάτση στην ομάδα τους.

Είναι η περίοδος, Φεβρουάριος 2009, που ο Β. Γκαγκάτσης, πρόεδρος της ΕΠΟ από το 2001, έχει αποχωρήσει από την υψηλότερη θέση της ποδοσφαιρικής ιεραρχίας (αυτό συνέβη τον Δεκέμβριο του 2008) λόγω δικαστικής εμπλοκής που συνδέεται με τη συγκεκριμένη δράση του και αμέσως γίνεται θαμώνας της προεδρικής σουίτας του γηπέδου Καραϊσκάκη, παρακολουθώντας τα παιχνίδια του Ολυμπιακού δίπλα στον Σ. Κόκκαλη.

Ενα μήνα μετά, από τηλεοπτικό σταθμό της Κρήτης θα δηλώσει ότι έχει προτάσεις από τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ για να εργαστεί ως παράγοντας. Η πόρτα του Ολυμπιακού δεν άνοιξε ποτέ. Απεναντίας, άνοιξε αυτή του ΠΑΟΚ.

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης, που για αρκετούς ενσαρκώνει το όραμα ενός υγιούς ΠΑΟΚ και έχει εξασφαλίσει την αποδοχή των οργανωμένων της ομάδας, αποφάσισε να προσφέρει ποδοσφαιρική στέγη στον μέχρι πρότινος απόλυτο κυρίαρχο του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, λειτουργώντας ως αλεξικέραυνο.

Του έδωσε τον τίτλο του εκτελεστικού διευθυντή, του μεταβίβασε το 12% των μετοχών για να εκπροσωπεί τον ΠΑΟΚ στα Δ. Σ. της Σούπερ Λίγκας, επανέφερε τον γιο του, Μάκη, ως διευθυντή γραφείων και πρόσφατα, σε μια διαδικτυακή συνέντευξη, απαντώντας σε ερωτήσεις φιλάθλων υποστήριξε ότι με την παρουσία του «ο ΠΑΟΚ απέκτησε φωνή στα κέντρα αποφάσεων».

Ωστόσο, για τους «σκληροπυρηνικούς» οπαδούς ιδιαίτερα των συνδέσμων των δυτικών συνοικιών, εξακολουθούσε να είναι ανεπιθύμητος, ως «ο άνθρωπος που συνδέθηκε με τον Ολυμπιακό». Ηταν σίγουρο πως σε κάθε στραβή θα βρισκόταν στο στόχαστρο.

Το φετινό πρωτάθλημα δεν ξεκίνησε καλά για το ΠΑΟΚ: στους δύο από τους τέσσερις αγώνες είχε παράπονα από τη διαιτησία. Στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης για δύο πέναλτι που δεν δόθηκαν και στο ματς με τον Πανιώνιο για το γκολ που κακώς ακυρώθηκε και συνιστά αλλοίωση αποτελέσματος.

Η παραίτησή του έγινε δεκτή το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, λίγο μετά τη λήξη του παιχνιδιού της Νέας Σμύρνης που «έδειξε» ότι καμία διαιτητική εύνοια δεν είναι εξασφαλισμένη για τον ΠΑΟΚ…

Από το ρεπορτάζ προέκυψε ότι η παραίτηση τέθηκε από τον ίδιο το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, μετά τη νίκη του Ολυμπιακού στην Τούμπα και τις αποδοκιμασίες που ακολούθησαν. Κάποιοι που σπεύδουν να ερμηνεύσουν την κίνηση Γκαγκάτση να τελειώσει πρόωρα τη σχέση του με τον ΠΑΟΚ υποστηρίζουν ότι το έκανε επειδή ένιωθε ότι προκαλούσε με την παρουσία του κακό στην ομάδα. Κάποιοι άλλοι εμφανίζονται καχύποπτοι, υποστηρίζοντας ότι η παραίτηση ενδεχομένως λειτουργεί ως ένας τρόπος εκτόνωσης του κλίματος και δεν αποκλείουν επανάκαμψη στο εγγύς μέλλον.

Πάντως, φαίνεται πως η «μεταμόσχευση» που επιχείρησε να κάνει ο Θ. Ζαγοράκης δεν πέτυχε και το «σώμα» του ΠΑΟΚ «απέβαλε» τον κ. Γκαγκάτση.

Πλέον, ο άνθρωπος που διοίκησε το ποδόσφαιρο για εννέα χρόνια, που επί των ημερών του η εθνική ομάδα έγραψε τις πιο «χρυσές σελίδες» της ιστορίας της κατακτώντας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004, που τα έβαλε με υπουργούς και κυβερνήσεις και κατάφερε να επιβάλει το περίφημο «αυτοδιοίκητο» του ποδοσφαίρου, φαίνεται να μένει -προς το παρόν; – εκτός παιχνιδιού και να στρέφεται στη «συγγραφή» αυτοβιογραφικού βιβλίου για την «αληθινή ιστορία του 2004», ένα βιβλίο που αναμένεται τον Νοέμβριο στα βιβλιοπωλεία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή