ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσέξτε ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο που αφορά το αποψινό ντέρμπι της ΑΕΚ με τον ΠΑΟ. Ξέρετε πόσα αθηναϊκά ντέρμπι έχει κερδίσει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς επιστρέφοντας στην ΑΕΚ; Φέτος έπαιξε ένα, αυτό της Τετάρτης με τον Ολυμπιακό: το έχασε. Πέρυσι έπαιξε συνολικά πέντε: δύο για το πρωτάθλημα (ένα με τον ΠΑΟ κι ένα με τον Ολυμπιακό), δύο με τον ΠΑΟ στα play offs κι ένα ακόμα με τον Ολυμπιακό στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος. Δεν κέρδισε ούτε ένα, αλλά ταυτόχρονα έχασε και μόλις ένα: το τελευταίο της σεζόν με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Τα άλλα τέσσερα περσινά (συμπεριλαμβανομένου και του τελικού που κρίθηκε στα πέναλτι) έληξαν ισόπαλα. Συνολικά ο Μπάγεβιτς σε έξι ντέρμπι με την ΑΕΚ έχει δύο ήττες και τέσσερις ισοπαλίες μετά την επιστροφή του.

Δεν είναι πιο θεαματικά τα στατιστικά του Χενκ Τεν Κάτε. Ο Ολλανδός έπαιξε πέρυσι τέσσερις φορές με την ΑΕΚ και δύο με τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του κέρδισε μόνο μία φορά, στο τελευταίο ματς της περιόδου κόντρα στην ΑΕΚ κι έχασε μόνο μία φορά, κατά σύμπτωση από την ΑΕΚ, αλλά στο πρώτο ματς της περιόδου! Ο Ολλανδός μετρά μία νίκη, μία ήττα και τέσσερις ισοπαλίες: κι αυτός δηλαδή δεν έχει τόσο κολακευτικά αποτελέσματα. Τι σημαίνει αυτό; Οτι η ήττα απόψε θα είναι μεγάλο πρόβλημα για κάποιον προπονητή καθώς θα προστεθεί σε μια αλυσίδα άσχημων προηγούμενων αποτελεσμάτων σε ανάλογα σημαντικά ματς. Από την άλλη ισοπαλία μπορεί να σημαίνει γκρίνια και για τους δύο: ο ΠΑΟ μπορεί σε αυτή την περίπτωση να χάσει το δικαίωμα να είναι ο μόνος ένοικος της κορυφής, η δε ΑΕΚ αν δεν κερδίσει θα βρεθεί πιθανότατα πέντε ολόκληρους βαθμούς πίσω από τους πρωτοπόρους έπειτα από μόλις πέντε αγωνιστικές κι έχοντας παίξει και στα δύο ντέρμπι ως γηπεδούχος! Φυσικά ελπίδες για την κατάκτηση του πρωταθλήματος θα έχει. Μόνο που θα είναι από αυτές που αποκαλούνται «μαθηματικές». Που στη γλώσσα του ποδοσφαίρου σημαίνει ότι είναι ελάχιστες ή ανύπαρκτες, αλλά δεν το λέμε για να μη στενοχωρήσουμε τους οπαδούς της ομάδας.

Ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ πάνε στο ντέρμπι με τεράστια πίεση – είναι πολύ σημαντικό και για τους δύο. Ο Παναθηναϊκός δίνει απόψε το πρώτο του δύσκολο ματς στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μέχρι τώρα οι μετριότατες εμφανίσεις του στην Ευρώπη συγχωρέθηκαν από τους οπαδούς γιατί υπήρχε ως κύριος στόχος της χρονιάς το πρωτάθλημα: στραβοπατήματα σε αυτό δεν συγχωρούνται. Η ΑΕΚ, έχοντας ήδη χάσει από τον Ολυμπιακό, κινδυνεύει, αν ηττηθεί, να μπει πάλι σε μια διαδικασία εσωστρέφειας. Ας μην ξεχνάμε ότι ως ΠΑΕ έχει και κάποιες ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα, διοικείται από ένα διαχειριστή, όπως ο κ. Νίκος Θανόπουλος που δύσκολα μπορεί να διαχειρισθεί κρίσεις. Στον ΠΑΟ θέλουν τη νίκη για να δικαιολογήσουν κάποια άσχημα προηγούμενα και να οικοδομήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο, ενώ στην ΑΕΚ τη θέλουν για να γλιτώσουν τα άσχημα που μπορεί να προκύψουν.

Πέρυσι τα δύο ντέρμπι που έβγαλαν νικητή ήταν διαφορετικά ματς. Η ΑΕΚ του Γιώργου Δώνη αιφνιδίασε στην πρεμιέρα τον ΠΑΟ που όμως ερχόταν από ένα καλοκαίρι γεμάτο ενθουσιασμούς, είχε προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και ατένιζε το μέλλον ξένοιαστος χάρη στα πολλά εκατομμύρια της πολυμετοχικότητας. Στο τελευταίο ματς του πρωταθλήματος ο ΠΑΟ κέρδισε μια ΑΕΚ που επίσης δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα τη δεδομένη στιγμή. Η συμμετοχή της στον τελικό του κυπέλλου της είχε εξασφαλίσει ουσιαστικά συμμετοχή και στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Απόψε έχουν και οι δυο πολλά να χάσουν. Και η ισοπαλία δεν βολεύει. Είναι μισή ήττα και για τους δυο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή