Εκατομμύρια ευρώ για διοργανώσεις

Εκατομμύρια ευρώ για διοργανώσεις

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 430 εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσουν στην Ελλάδα οι τρεις διοργανώσεις που αναλάβαμε για την επόμενη τριετία. Το 2011, η Αθήνα θα διοργανώσει τα Special Olympics, δύο χρόνια μετά στην πρωτεύουσα θα φιλοξενηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών και παράλληλα την ίδια περίοδο στον Βόλο και τη Λάρισα θα διεξαχθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που σας παρουσιάζει σήμερα η «Κ», με βάση τις αρχικές συμβάσεις η Ελλάδα όφειλε να βρει από τα άδεια ταμεία της το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 437 εκατομμυρίων ευρώ!

Αυτονόητο είναι πως φαντάζει με μονόδρομο η επιλογή της νυν αθλητικής ηγεσίας (τις διοργανώσεις αναλάβαμε επί των ημερών του Γιώργου Ορφανού) να προχωρήσει σε μείωση των προϋπολογισμών, προκειμένου να είναι εφικτή η διεξαγωγή των τριών διοργανώσεων με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Special Οlympics

Εχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στην Αθήνα από τις 25 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου του 2011. Σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό, το κόστος των Αγώνων είναι 86 εκατομμύρια ευρώ.

Το Δημόσιο έχει συμφωνήσει να καλύψει τα 26 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, με βάση τη σύμβαση των Αγώνων, το ελληνικό κράτος έχει μπει εγγυητής και για τα 86 εκατ. ευρώ. Μάλιστα το δικαστήριο που θα ρυθμίσει τις όποιες οικονομικές διαφορές προκύψουν μετά την ολοκλήρωση των Αγώνων, έχει έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Από την οργανωτική επιτροπή των Special Οlympics υπάρχει προφορική δέσμευση για μείωση του προϋπολογισμού στα 69 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το Δημόσιο εξακολουθεί να είναι εγγυητής για 86 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά των διοργανωτών έχει τονιστεί στην Πολιτεία πως θα εξασφαλιστούν από χορηγίες τα χρήματα που απαιτούνται. Ομως, περίπου 1,5 χρόνο πριν από την έναρξη των Αγώνων και μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, έχουν βρεθεί μόλις 5 εκατ. ευρώ, και αυτά από τον ΟΠΑΠ! Επιπλέον, η Microsoft θα προσφέρει χορηγία 1,5 εκατ. ευρώ σε είδη ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Οι διοργανωτές έχουν ανακοινώσει πως το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσφέρει 6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πηγές της «Κ» αναφέρουν πως το ποσό αυτό δίνεται στα European Special Οlympics.

Εν συνεχεία, η ηγεσία τους θα μοιράσει το ποσό -όπως κρίνει εκείνη- στα Ευρωπαϊκά Special Olympics που θα φιλοξενηθούν φέτος στη Βαρσοβία και στα Παγκόσμια Special Olympics που θα γίνουν του χρόνου στην Αθήνα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως μόνο η τελετή έναρξης και λήξης θα κοστίσουν 8 και 7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα! Μήπως το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η δραστική μείωση του κόστους των τελετών;

Ολυμπιακοί Κωφών

Θα διεξαχθούν στην Αθήνα το 2013 και ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στο ποσό των 32 εκατ. ευρώ. Αρχικώς, το Δημόσιο συμφώνησε να διαθέσει 17,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στη σύμβαση που υπεγράφη με τη Διεθνή Ομοσπονδία Κωφών και με την οποία παραχωρήθηκαν οι Αγώνες στην Αθήνα, το κράτος έχει μπει εγγυητής και για τα 32 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στη σύμβαση αναφέρεται ξεκάθαρα πως το δικαστήριο της Ουάσιγκτον θα λύσει τις όποιες οικονομικές διαφορές προκύψουν. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως στην παρούσα φάση, η Ελληνική Αθλητική Ομοσπονδία Κωφών δεν έχει -άγνωστο το γιατί- κανένα ρόλο στην προετοιμασία των Αγώνων. Κάτι που μετέφερε αντιπροσωπεία της στον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Παναγιώτη Μπιτσαξή, σε συνάντησή τους τον Δεκέμβριο. Αξιόπιστες πηγές αποκάλυψαν στην «Κ» πως στη συνάντηση αυτή η Ελληνική Αθλητική Ομοσπονδία Κωφών υποστήριξε πως οι Αγώνες μπορούν να διεξαχθούν μόλις με 3,5 εκατ. ευρώ!

Μεσογειακοί Αγώνες

Θα διεξαχθούν στον Βόλο και τη Λάρισα το 2013 και έχουν προϋπολογισμό 93 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να δώσει 27 εκατ. ευρώ στην οργανωτική επιτροπή. Επιπλέον, στον φάκελο της διοργάνωσης που βρήκε στα γραφεία της η νέα αθλητική ηγεσία, θα πρέπει να γίνουν έργα τα οποία θα κοστίσουν 86 εκατ. ευρώ. Ακόμη, η κατασκευή των δύο μεσογειακών χωριών θα κοστίσει 159 εκατ. ευρώ. Αρα το συνολικό ποσό για τους Μεσογειακούς Αγώνες θα φθάσει τα 319 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε τα χρήματα που απαιτούνται για έργα υποδομής στη Θεσσαλία, όπως είναι ο προαστιακός Βόλου – Λάρισας, ο περιφερειακός δρόμος του Βόλου και η δημιουργία της λίμνης Κάρλα.

Πρόταση για περικοπές 50% στους Μεσογειακούς

Σε μία περίοδο κατά την οποία η χώρα διέρχεται περίοδο οικονομικής κρίσης, φαντάζει ως επιτακτική ανάγκη η μείωση των εξόδων των τριών διοργανώσεων.

Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Παναγιώτη Μπιτσαξή προς τον υπουργό Πολιτισμού Παναγιώτη Γερουλάνο, γίνεται πρόταση μείωσης κατά 50% της χρηματοδότησης των έργων για τους Μεσογειακούς Αγώνες. «Θεωρούμε ρεαλιστική μια συνολική μείωση του κόστους που θα κυμαίνεται στην περιοχή των 70.000.000 έως 90.000.000 ευρώ (μείωση κατά 50%), η οποία δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια τώρα γιατί δεν έχουν γίνει οι μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές και προσαρμογές που έχουμε στόχο να πραγματοποιήσουμε. Πρόκειται για μια κατ’ αρχήν εκτίμηση. Ο τελικός προϋπολογισμός θα προκύψει μετά τη λήψη των αναγκαίων πολιτικών αποφάσεων και μέσα στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί με τη ΔΕΜΑ (Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων) κατά την ανάληψη της διοργάνωσης των Αγώνων, για κάθε έργο και κάθε λειτουργικό τομέα της διοργάνωσης ξεχωριστά», τονίζει στην έκθεσή του ο κ. Μπιτσαξής.

Ωστόσο, οι βουλευτές Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Ζώης και Μάξιμος Χαρακόπουλος με επερώτησή τους προς τη Βουλή ζητούν -ανάμεσα σε άλλα- να μάθουν αν «υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης για περικοπές έργων και συρρίκνωσης του κόστους διεξαγωγής των Μεσογειακών Αγώνων του 2013». Και προσθέτουν: «Υπάρχουν άλλοι τομείς όπου η σπατάλη είναι τεράστια και μάλιστα χωρίς ανταποδοτικότητα. Δεν είναι οι αγώνες που επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, αντίθετα, θα δημιουργήσουν ανάπτυξη πολλαπλάσια από το κόστος των αγώνων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή