Πίσω απο τις κάμερες

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και πώς να αλλάξει;

Για πρώτη φορά επί των ημερών της Σούπερ Λίγκας, το γήπεδο Καραϊσκάκη θα έχει κλειστές τις πόρτες του σε αγώνα πρωταθλήματος. Ο σημερινός αγώνας του Ολυμπιακού με τον Λεβαδειακό θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών του φαληρικού γηπέδου, λόγω των επεισοδίων που προκάλεσαν οπαδοί των Πειραιωτών στην Καβαλά. Μόνο ένας αφελής μπορεί να πιστέψει πως αυτές οι ποινές θα βάλουν σε… σκέψεις τους ταραξίες των γηπέδων, προκειμένου να μην έχουν ανάλογη συμπεριφορά στο μέλλον. Όσο απολαμβάνουν καθεστώς ασυλίας, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Να δούμε πότε θα αποφασίσει η Πολιτεία να ασχοληθεί σοβαρά με το πρόβλημα της βίας. Αλήθεια, τι γίνεται με το περίφημο κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στα γήπεδα; Όπου και όταν λειτουργεί, γιατί η αστυνομία δεν το αξιοποιεί προκειμένου να προχωρεί σε συλλήψεις; ʼντε τώρα να αλλάξεις γνώμη σε όλους όσοι υποστηρίζουν πως το κράτος θέλει να είναι ανοικτές εστίες επεισοδίων για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Εκτός και αν τόσα χρόνια βρίσκονται ανίκανοι άνθρωποι στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Ν. Ν. Γ.

Εμάς περίμεναν;

Μορφή καταιγίδας παίρνουν οι αντιδράσεις για το άρθρο 11 του νόμου 3812/2009. Ο περιορισμός στις προσλήψεις αρτιμελών πρωταθλητών μόνο σε όποιους πάρουν ολυμπιακό μετάλλιο και η διάταξη που καθορίζει ότι για να διορισθεί ο ολυμπιονίκης πρέπει να σταματήσει την αθλητική δράση έχουν ξεσηκώσει τους ανθρώπους του αθλητισμού. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πινγκ πονγκ, Μανώλης Κολυμπάδης, διατύπωσε τον φόβο για συρρίκνωση των ερασιτεχνικών αθλημάτων. Συμφωνούμε. Μία απορία διατυπώνουμε, όμως: Επρεπε να κάνει θέμα η «Καθημερινή» για να κινητοποιηθούν οι παράγοντες; Ν. Α. Κων.

Αντέδρασε αργά

Οι 1οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες (1924) συνδέονται με μια παράξενη όσο και σπάνια ιστορία. Ο Αμερικανός (νορβηγικής καταγωγής) πρωταθλητής Αντερς Χάουγκεν πήρε το χάλκινο μετάλλιο για το άλμα από διάδρομο 70 μ., όταν ήταν… 86 ετών. Μη φαντασθείτε ότι στα 86 του αγωνίσθηκε στους Ολυμπιακούς. Το 1924 ήταν 36 ετών και αρχικά κατετάγη 4ος, πίσω από τον Νορβηγό Τόρλαϊφ Χάουγκ. Πενήντα χρόνια αργότερα, ο Νορβηγός ιστορικός του αθλητισμού Γιάκομπ Βόγκε παρατήρησε ότι είχε γίνει λάθος στον υπολογισμό της επίδοσης του Χάουγκ και ο Χάουγκεν ήταν 3ος. Προς τιμήν του, ενημέρωσε τη ΔΟΕ και στις 12 Σεπτεμβρίου 1974, σε τελετή στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Οσλο, απονεμήθηκε στον Χάουγκεν το μετάλλιο από την κόρη του Χάουγκ, ο οποίος είχε φύγει από τη ζωή το 1934, σε ηλικία μόλις 40 ετών. Κάλλιο αργά Ν. Α. Κων.

Τι να τα κάνει τα… αγγλικά;

Ο Ντούσκο Βουγιόσεβιτς, ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ της Παρτιζάν, δεν μιλάει λέξη αγγλικά. Τη μετάφραση στους δύο μόλις Αμερικανούς παίκτες που χρησιμοποιεί η πρωταθλήτρια Σερβίας την κάνουν οι συνεργάτες του. Δεν έχει κι ανάγκη, όμως, να μιλάει αγγλικά, αφού έχει επενδύσει στους νεαρούς συμπατριώτες του παίκτες και αρκεί αυτοί να καταλαβαίνουν τις οδηγίες του. Οι Αμερικανοί ήταν, είναι και θα είναι, πάντα, συμπληρωματικοί παίκτες σε σερβικές ομάδες.

Ο Ντούσκο Βουγιόσεβιτς δεν έχει δουλέψει ποτέ μέχρι τώρα εκτός Σερβίας. Δεν έχει ακολουθήσει, δηλαδή, την πορεία του Ιβκοβιτς, του Ομπράντοβιτς, του Τάνιεβιτς, του Πέσιτς και πολλών άλλων συναδέλφων του που βγήκαν έξω από τα «σύνορα» του σερβικού μπάσκετ. Λένε ότι μόνο στην Παρτιζάν μπορεί να αποδώσει τόσο καλά, είτε στη δημιουργία της ομάδας ύστερα από κάθε παραχώρηση ταλαντούχου παίκτη είτε στην τεχνική καθοδήγηση στη διάρκεια του αγώνα. Μπορεί και να μην του γίνει πρόταση να δουλέψει σε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα ή να μην την δεχθεί. Ο Βουγιόσεβιτς είναι ήδη επιτυχημένος και δεν ζηλεύει, γιατί θέλει να πάρει ευρωπαϊκό τίτλο με την Παρτιζάν. Γ. Β.

Πρώτη μέρα για τα μέτρα

Παιχνίδι – κλειδί είναι αυτό που διεξάγεται σήμερα στο Καυταντζόγλειο ανάμεσα στον Ηρακλή και τον ΠΑΟΚ. Οχι όμως μόνο για αγωνιστικούς λόγους αλλά και για την εφαρμογή των πρόσφατων μέτρων της κυβέρνησης περί απαγόρευσης οργανωμένης μετακίνησης των οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας. Λόγω του μεγάλου γηπέδου που οι φίλαθλοι του Ηρακλή δεν γεμίζουν, λόγω του ότι ο αγώνας διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και λόγω των επεισοδίων της περασμένης Τρίτης στα Γιάννενα με οπαδούς του ΠΑΟΚ και την αστυνομία, το παιχνίδι αυτό θεωρείται από την πλευρά των υπουργείων κομβικό για την εφαρμογή των νέων μέτρων. Για να δούμε… ΜΠΛΟΥ

Σε νέα εποχή ο Αρης

Σε νέα εποχή μπαίνει ο μπασκετικός Αρης μετά τη σύσκεψη της «ΣΑΡΙΣΑ», εταιρείας αστικής ευθύνης που δημιουργήθηκε από αρειανούς φιλάθλους, γνωστούς επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης. Η «ΣΑΡΙΣΑ» σταδιακά θα γίνει το κυρίαρχο όργανο του τμήματος, θα αποκτήσει και μετοχές της ΚΑΕ και θα χρηματοδοτεί την ομάδα. Γ. Σ.

Παράδειγμα οι Ιταλοί

Αυστηρά είναι τα πρόστιμα που θα επιβάλει η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή σε όσους αθλητές της βρεθούν ντοπαρισμένοι στους χειμερινούς Ολυμπιακούς του Βανκούβερ. Κάθε Ιταλός που θα βρεθεί «θετικός» σε ουσίες θα πληρώσει 100.000 ευρώ. Αυτό ίσως να είναι το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση του ντόπινγκ αρκεί η ιταλική πρωτοβουλία να βρει μιμητές. Επίσης, οι Ιταλοί πρέπει να κάνουν κάτι αντίστοιχο και για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Σπυρ. Σπαν.

Μάλλον ανανέωση παρά… διαζύγιο

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, όσο περνάει ο καιρός και ο Σαλπιγγίδης δεν κλείνει σε άλλη ομάδα, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες να μείνει στον Παναθηναϊκό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι όπως στις σχέσεις. Ο κανόνας είναι ότι όταν κάποιος ζητάει τον χρόνο του για να σκεφτεί, εννιά φορές στις δέκα είναι φευγάτος. Επειδή όμως όλοι οι κανόνες επιβεβαιώνονται μέσα από τις εξαιρέσεις τους, με τον Σαλπιγγίδη τα πράγματα λειτουργούν αντίστροφα. Η πρόταση του Παναθηναϊκού είναι καλή, οι συνθήκες εξαιρετικές (και θα γίνουν ακόμα καλύτερες έτσι και κατακτηθεί το πρωτάθλημα), οπότε ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της ανανέωσης παρά του διαζυγίου. Οι καιροί, άλλωστε, είναι περίεργοι και είναι δύσκολο να βρει ο Σαλπιγγίδης καλύτερη πρόταση. Οπως το ίδιο δύσκολο είναι να βρει και ο Παναθηναϊκός μ’ αυτά τα χρήματα καλύτερη λύση και «πιο πιστό στρατιώτη». Χρ. Κ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή