O τελικός της Εθνικής είναι σήμερα

O τελικός της Εθνικής είναι σήμερα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΕΡΜΠΑΝ. Ο χρόνος κύλησε πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο θα περίμενε κανείς από τη μέρα που το γκολ του Σαλπιγγίδη σφράγιζε στο παγωμένο Κίεβο ένα εισιτήριο που στα μάτια πολλών έμοιαζε να είναι ακυρωμένο. Δεκατέσσερα χρόνια μετά την παρθενική της παρουσία σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, η εθνική μας ομάδα βγαίνει επιτέλους από τα αποδυτήρια για να ξαναπάρει θέση στον αγωνιστικό χώρο της πιο μεγάλης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στον κόσμο. Η πρώτη της απόπειρα είχε εξελιχθεί σε μια παταγώδη αποτυχία. Τρεις εμφανίσεις στα γήπεδα των Ην. Πολιτειών το 1994, τρεις ήττες, με δέκα γκολ παθητικό χωρίς να σημειώσει ούτε ένα.

Εκείνο το «καταραμένο» 4-4-2 (4 γκολ από την Αργεντινή, 4 από τη Βουλγαρία και άλλα 2 από τη Νιγηρία) στοίχειωσε μια ολόκληρη γενιά ποδοσφαιριστών και μετέτρεψε σε ναυάγιο μια επιχείρηση που είχε ξεκινήσει με ρυθμό παρέλασης. Η εθνική μας είχε πάει στις ΗΠΑ με βήμα καμαρωτό, έτοιμη να δρέψει δάφνες υπό τις επευφημίες χιλιάδων ομογενών. Λίγες μέρες αργότερα, επέστρεψε με τα φτερά τσακισμένα. Η προσγείωση στην πραγματικότητα ήταν ανώμαλη και θύμισε σε όλους ότι ναι μεν ένα Παγκόσμιο Κύπελλο έχει τον χαρακτήρα φιέστας, η φιέστα όμως γίνεται στις εξέδρες και έξω από το γήπεδο. Μέσα στον αγωνιστικό χώρο, εκτυλίσσεται μια μάχη. Η εμπειρία του 1994 έκανε σοφότερη της Εθνική μας κι ας ήταν τότε αμούστακα παιδιά οι περισσότεροι σημερινοί της παίκτες. Φτάνοντας εδώ στη Ν. Αφρική, όλοι είναι υποψιασμένοι για τις δυσκολίες. Αλλωστε, η γενιά αυτή είναι μπαρουτοκαπνισμένη σε σχέση με εκείνη του ’94. Μια χούφτα παικτών έχει ζήσει και έχει υπογράψει μέσα στο γήπεδο τον άθλο του 2004, ενώ σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι έκαναν το… αγροτικό τους στο Euro του 2008, παίρνοντας το βάπτισμα του πυρός σε μια μεγάλη διοργάνωση. Μπορεί το αποτέλεσμα της τελευταίας περιπέτειας να ήταν εκ διαμέτρου αντίθετο με τον παράδεισο της Πορτογαλίας, δεν παύει όμως να αποτελεί μια διδακτική εμπειρία για όσους παίκτες την έζησαν. Αλλιώς θα ήταν αν είχαν έλθει εδώ με παραστάσεις μόνο μέσα από την τηλεόραση κι αλλιώς τώρα που «πλήρωσαν» για να μάθουν το μάθημά τους.

Ο σημερινός (14.30) αγώνας με τη Νότιο Κορέα θα είναι ο πρώτος της Εθνικής μας στα γήπεδα της Ν. Αφρικής. Θα ακολουθήσει την ερχόμενη Πέμπτη το παιχνίδι με τη Νιγηρία και το πρόγραμμα της α΄ φάσης θα κλείσει την Τρίτη 22 Ιουνίου, κόντρα στην Αργεντινή του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Θα υπάρξει συνέχεια; Αγνωστο. Η εθνική μας δεν είναι το φαβορί, ούτε όμως μπορεί να την πάρει αψήφιστα κάποιος. Πολλά θα κριθούν στο σημερινό παιχνίδι. Δεν είναι μόνο θέμα ψυχολογίας. Σε ένα τουρνουά τριών αγώνων, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να διορθωθούν τα όποια «λάθη». Μια νίκη θα είναι χρυσάφι και θα δώσει από νωρίς τεράστιο πλεονέκτημα, έστω κι αν ο δρόμος θα παραμείνει μακρύς και δύσκολος. Διότι η αρχή είναι μεν το ήμισυ του παντός, αλλά υπάρχει και το άλλο μισό στη συνέχεια…

Συνδετικός κρίκος

Από τους παίκτες που κατέκτησαν το Euro στην Πορτογαλία, είναι μάχιμοι στη Ν. Αφρική οι Καραγκούνης, Κατσουράνης, Χαριστέας, Σεϊταρίδης και Χαλκιάς.

Ο πιο ισχυρός, όμως, συνδετικός κρίκος με την ομάδα που υπέγραψε τη μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού, είναι ο Οτο Ρεχάγκελ.

Ο «έφηβος» Γερμανός παραμένει στο τιμόνι της Εθνικής μας και την κρατάει σταθερά στη λίστα με τις πιο υπολογίσιμες ευρωπαϊκές ομάδες.

Στη μεγάλη του καριέρα, ο Ρεχάγκελ δεν είχε τη χαρά να ζήσει από τον πάγκο ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Είναι μια μεγάλη πρόκληση γι’ αυτόν και την περιμένει ανυπόμονα, σαν ένα μικρό παιδί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή