Αθλητισμός με κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις

Αθλητισμός με κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαντάζεστε ο πρόεδρος της Γαλλίας να κάνει δηλώσεις, σε συνέντευξη Τύπου, για θέματα που άπτονται της εθνικής ομάδας μπάσκετ ή βόλεϊ ή χάντμπολ; Ή να εγείρεται μείζον πολιτικό ζήτημα στη ρωσική Βουλή με αφορμή αποτυχία σε παγκόσμιο πρωτάθλημα βόλεϊ ή χάντμπολ ή μπάσκετ ή πόλο; Εμείς, όχι. Στο ποδόσφαιρο, όμως, ή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, συμβαίνει συχνά. Ακούσαμε και είδαμε πριν από λίγες ημέρες τον Νικολά Σαρκοζί να κάνει δηλώσεις για τα προβλήματα που ανέκυψαν στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γαλλίας, που απέτυχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Τον Φεβρουάριο, μέγιστο πολιτικό ζήτημα προκλήθηκε στη Ρωσία, εξαιτίας της αποτυχίας (για τα δεδομένα της) στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι Ολυμπιακοί και το ποδόσφαιρο ξεφεύγουν από τo πλαίσιο μιας αθλητικής εκδήλωσης κι έχουν κοινωνικές προεκτάσεις. Οι άνθρωποι, ειδικά των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων και συνήθως οι λιγότερης εκπαίδευσης, ταυτίζονται με την εθνική τους ομάδα ποδοσφαίρου πολύ περισσότερο από αυτή οπουδήποτε άλλου αθλήματος. Από τις επιτυχίες της αντλούν υπερηφάνεια. Με την αναμονή των αγώνων, αλλά και μετά, ξεφεύγουν από την καθημερινότητα, τη φτώχεια, τα προβλήματα. Γι’ αυτό, διοργανώσεις παγκοσμίων κυπέλλων χρησιμοποιήθηκαν από δικτάτορες (π.χ. Μουσολίνι ) και χούντες (όπως του Βιδέλα στην Αργεντινή το 1978) για ν’ αποκοιμίσουν, όπως πίστευαν, τους λαούς.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους Ολυμπιακούς. Κάποτε τα μετάλλια σήμαιναν υπεροχή του πολιτικού – οικονομικού συστήματος (καπιταλισμός κατά κομμουνισμού). Τώρα, τι ήταν αυτό που προκάλεσε το ζήτημα στη ρωσική Βουλή; Μήπως, πλέον, τα μετάλλια αποδεικνύουν φυλετική υπεροχή; Μα και η Ρωσία και οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες είναι πολυφυλετικές και οι εθνικές τους ομάδες πολυεθνικές, ακόμη και με μεταγραφές. Αρα, τι; Αρμοδιότεροι ν’ απαντήσουν είναι οι κοινωνιολόγοι, οι εθνολόγοι, οι πολιτικοί επιστήμονες.

Το ποδόσφαιρο, πάντως, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σαν «όπιο των λαών». Τελευταία ακούω λιγότερους ανθρώπους να συζητούν για τα οικονομικά, ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα και να με ρωτούν γι’ αυτά· είναι εκείνοι που νομίζουν πως οι δημοσιογράφοι γνωρίζουν τα πάντα και όταν τους λέω πως δεν ξέρω κάτι παραπάνω από αυτούς, αρκετοί δεν με πιστεύουν και θεωρούν ότι κάτι τους κρύβω. Αντίθετα, πολλοί με ρωτούσαν τι θα κάνει η εθνική ομάδα. Ουδόλως τυχαία θεωρώ την υπερπροσφορά ποδοσφαίρου από τη δημόσια τηλεόραση αυτή την περίοδο (αναφέρομαι κυρίως στις εκπομπές, όχι στη μετάδοση των αγώνων), οπότε κυοφορούνται τρομερές αλλαγές σε σοβαρότατα θέματα, που θα επηρεάσουν δραματικά τη ζωή μας.

Από την άποψη αυτή, καλύτερα που αποκλείστηκε η εθνική μας ομάδα και ο κόσμος θα επικεντρωθεί στα όντως σοβαρά ζητήματα. Στο κάτω κάτω, ένα παιχνίδι (συχνά ωραίο) είναι το ποδόσφαιρο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή