«Τζάμπολ» χωρίς αντίκρισμα μεταξύ ΕΟΚ και ΠΣΑΚ

«Τζάμπολ» χωρίς αντίκρισμα μεταξύ ΕΟΚ και ΠΣΑΚ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα αφορμή αναζωπύρωσης της κόντρας του ΠΣΑΚ με την ΕΟΚ δεν ήταν αυτή τη φορά, το ασφαλιστικό των παικτών της Α2, η ιατροφαρμακευτική κάλυψή τους, η θεσμοθέτηση της εξαρτημένης εργασίας κι άλλα πραγματικά, συνδικαλιστικά θέματα, αλλά το τουρνουά «3 on 3» που διοργανώνει η ΕΟΚ, τα 20 τελευταία χρόνια.

Το συγκεκριμένο τουρνουά και με αυτή την ονομασία θεσπίστηκε από την ομοσπονδία από το ’90 και συμπεριλήφθηκε στο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη διάδοση του αθλήματος στις μικρές ηλικίες των φίλων του, αλλά και την ενασχόλησή τους με την «πορτοκαλί» μπάλα, αν δεν έχουν εγγραφεί σε κάποια ομάδα-μίνι.

Στο τουρνουά «3 on 3» που αποτελεί μια αντιγραφή του αμερικάνικου «streetball» διοργανώνεται από την ΕΟΚ, κάθε Σαββατοκύριακο, σε δύο διαφορετικές πόλεις της περιφέρειας και στα 20 χρόνια λειτουργίας του, δεν υπάρχει γωνιά της Ελλάδας που να μην έχει ταξιδέψει. Στο διήμερο αυτό, δεκάδες παιδιά διαγωνίζονται στην εκτέλεση βολών και σουτ, ενώ όλα τα έξοδα καλύπτονται από την εκάστοτε Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν υπάρχει καμία προσμονή κέρδους από την ΕΟΚ.

Υστερα από ένα σημαντικό χρονικό διάστημα ηρεμίας στις τεταμένες σχέσεις του συνδικαλιστικού οργάνου των παικτών με την ΕΟΚ, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος αποφάσισε να διοργανώσει, πλέον, ο ΠΣΑΚ, το «δικό» του «3 οn 3» και στην υπάρχουσα ονομασία πρόσθεσε τη λέξη «streetball», προκαλώντας την αντίδραση της ομοσπονδίας, της οποίας θίγεται ο θεσμικός ρόλος που έχει ως η μοναδική αρμόδια για την ανάπτυξη του αθλήματος.

Ο πρόεδρος του ΠΣΑΚ υπολογίζοντας στη λάμψη των πρωτοκλασάτων και μη Ελλήνων παικτών, διοργάνωσε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ένα τουρνουά μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη και υπήρξε ανταπόκριση, όπως συμβαίνει και στα ανάλογα τουρνουά «3 on 3» που γίνονται από την ΕΟΚ.

Γιατί προχώρησε ο ΠΣΑΚ σ’ αυτή την ενέργεια; Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος παραδέχθηκε ότι μ’ αυτή την κίνηση, θέλει να επιβάλει τη συνδιοργάνωση του συγκεκριμένου τουρνουά, ενώ αποτελεί μια ακόμα ενέργεια που προκαλείται, λόγω του χάσματος που θεωρεί ότι υπάρχει.

«Είναι συνδυασμός και των δύο. Και γιατί η ΕΟΚ θέλει μόνο αυτή να διοργανώνει τέτοια γεγονότα, αλλά και γιατί υπάρχει αυτή η γνωστή κόντρα για τους γνωστούς λόγους. Το χάσμα αυτό που υπάρχει μπορεί να γεφυρωθεί μόνο αν οι δύο πλευρές καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και συζητήσουμε. Είναι κάτι το οποίο ο ΠΣΑΚ επιδιώκει και εδώ και πολύ καιρό, αλλά η ΕΟΚ αποφεύγει. Δεν υπάρχει ανταπόκριση», είπε ο πρόεδρος του ΠΣΑΚ.

Η ΕΟΚ ανταπαντά με δύο επιχειρήματα στον Παπαδόπουλο. Πρώτον, ότι στα 10 πρώτα χρόνια διοργάνωσης του τουρνουά «3 οn 3» γίνονταν ανελλιπώς προσκλήσεις στους παίκτες και υπήρχε ανάλογη ανταπόκριση (ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα), αλλά με το πέρασμα των χρόνων, η ομοσπονδία δεν είχε το δικαίωμα να υποχρεώνει τους παίκτες να παραβρίσκονται στα τουρνουά της περιφέρειας. Δεύτερον, ότι ο ΠΣΑΚ ουδέποτε πρότεινε στην ΕΟΚ να υπάρχει παρουσία παικτών-μελών του στο θεσμοθετημένο τουρνουά «3 οn 3», αλλά έκρινε ότι με τη δύναμη της «βιτρίνας» των παικτών, μπορεί να διοργανώσει «δικό» του τουρνουά.

Στην πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο ΠΣΑΚ κατήγγειλε την ομοσπονδία ότι επιχείρησε να ματαιώσει την πραγματοποίηση του τουρνουά, με έγγραφο που έστειλε προς την Αστυνομική Διεύθυνση της Θεσσαλονίκης, ενώ η ΕΟΚ υποστήριξε ότι θα ήταν τουλάχιστον αφελές να απαιτήσει… συλλήψεις παικτών μπάσκετ, όπως αναφέρει σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του το συνδικαλιστικό όργανο. Η ομοσπονδία, όμως, επιθυμεί την εφαρμογή του ισχύοντος νομικού πλαισίου και δεν δέχεται τις αυθαίρετες ενέργειες, οι οποίες δεν αποσκοπούν στη συνεργασία με την ΕΟΚ για το εν λόγω τουρνουά, αλλά καταλήγουν στη δημιουργία μιας παρεμφερούς διοργάνωσης που είναι αντιγραφή της προγενέστερης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή