Επιχειρησιακό σχέδιο για τους συνδέσμους

Επιχειρησιακό σχέδιο για τους συνδέσμους

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα θλιβερά γεγονότα του περασμένου Μαΐου στη Λαμία όπου με αφορμή το φάιναλ φορ του χάντμπολ, χούλιγκαν της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ έδωσαν ραντεβού για τη δική τους «αναμέτρηση» στους δρόμους της πόλης, αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα ώστε η αστυνομία να αλλάξει την πολιτική της απέναντι στους συνδέσμους φιλάθλων.

Η ταυτόχρονη αστυνομική εισβολή σε τέσσερις συνδέσμους του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και του Πανιωνίου στις 20 Οκτωβρίου δεν ήταν τυχαία. Εντάσσεται σε σχέδιο της αστυνομίας που έχει ως στόχο να προλαβαίνει τους χούλιγκαν πριν αυτοί «χτυπήσουν».

Στις 25 Αυγούστου, λίγες ημέρες πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έγινε διευρυμένη σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι των υπουργείων προστασίας του Πολίτη, του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Πολιτισμού που είναι αρμόδιο για τον Αθλητισμό. Υπήρχαν, βέβαια, και υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας.

Σε αυτή τη σύσκεψη η πλευρά της αστυνομίας αποκάλυψε ότι έχει θέσει σε εφαρμογή συντονισμένο σχέδιο παρακολούθησης των συνδέσμων το οποίο βασίζεται σε ένα δίκτυο πληροφόρησης που ενημερώνει την αστυνομία για τις κινήσεις κάποιων εξ αυτών.

Επίσης ειπώθηκε ότι η φετινή σεζόν θα είναι «πολύ δύσκολη» λόγω και των πολιτικοοικονομικών συνθηκών και ότι θα γίνουν κάποιες επιχειρήσεις προς την κατεύθυνση της πρόληψης. Επίσης υπήρξε η εκτίμηση ότι ίσως η κατάσταση «φουντώσει» από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά.

Πράγματι τρεις ημέρες μετά τη σύσκεψη και μια ημέρα πριν τον αγώνα Κέρκυρας – ΑΕΚ που έγινε στον Παμπελοποννησιακό Στάδιο, η αστυνομία εισέβαλε στον σύνδεσμο της Original στην Πάτρα αλλά και στους συνδέσμους που διατηρούν στην ίδια πόλη οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάθε Σάββατο και Κυριακή αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθούν μέσω τηλεόρασης τους πιο επικίνδυνους αγώνες του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας και βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης που βρίσκεται στο γήπεδο.

Οπως προαναφέρθηκε, η αστυνομική έφοδος που έγινε στις 19 Οκτωβρίου σε τέσσερις συνδέσμους «απέδωσε» και έδειξε πως το σύστημα παρακολούθησης λειτουργεί: Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κλομπ, μολότοφ, πιστόλια εκτόξευσης φωτοβολίδων, βαριοπούλες, μεταλλικά ρόπαλα και γραμμάρια ινδικής κάνναβης.

Επίσης με τη διαδικασία του αυτόφωρου συνελήφθησαν έξι άτομα.

Στην ανακοίνωσή της η αστυνομία έλεγε ότι οι έρευνες σε συνδέσμους θα συνεχιστούν. Η χρονική στιγμή που έγινε η έφοδος της αστυνομίας δεν ήταν τυχαία. Σχετιζόταν άμεσα με τους επικείμενους αγώνες των ομάδων. Το δόγμα που έχει υιοθετηθεί είναι αυτό των προληπτικών προσαγωγών και αιφνιδιαστικών εφόδων σε συνδέσμους οπαδών πριν από αγώνες υψηλής επικινδυνότητας.

Την εβδομάδα των εφόδων στους τέσσερις συνδέσμους είχαν προγραμματιστεί οι αγώνες ΑΕΚ – Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού – Αρη και την επόμενη εβδομάδα οι αγώνες Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού και Πανιωνίου – ΑΕΚ.

Το δίκτυο της ενημέρωσης απλώνεται και σε άλλες πόλεις πέραν της Αθήνας ενώ υπάρχουν αξιωματικοί που λειτουργούν ως συντονιστές και αξιολογούν τις πληροφορίες.

Στα σχέδια της κυβέρνησης κατόπιν εισήγησης της γενικής γραμματείας Αθλητισμού είναι η μερική επαναφορά του ιδιώνυμου για όσους καταδικάζονται για παραβάσεις του νόμου περί αθλητικής βίας αλλά μόνο στις περιπτώσεις που καταδικάζονται για πρόκληση σωματικής βλάβης και φθορά ξένης περιουσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή