Ερευνα σε βάθος χωρίς σόου

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εβδομάδα κύλησε με μια έντονη φημολογία ότι σύντομα θα κληθούν από τον αρμόδιο εισαγγελέα μια σειρά από Ελληνες παράγοντες ποδοσφαιρικών ομάδων που φέρονται να έχουν στοιχηματίσει αρκετά χρήματα σε παιχνίδια ελληνικών πρωταθλημάτων κερδίζοντας ουκ ολίγα χρήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες φήμες υπάρχει παρέμβαση του ΟΠΑΠ στην έρευνα. Ο οργανισμός φέρεται να έδωσε στην εισαγγελία στοιχεία και ονόματα παικτών που έχουν κερδίσει μεγάλα ποσά και στη σχετική λίστα φιγουράρουν και τα ονόματα γνωστών παραγόντων. Την ίδια στιγμή έλεγχος πραγματοποιείται και στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών δεκάδων παραγόντων. Θα βγάλει κάποιο πόρισμα αυτή η έρευνα; Ας ελπίσουμε πως ναι. Γιατί διαφορετικά θα αποδειχτεί ταφόπλακα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: στην Ελλάδα δεν απαγορεύεται σε κανένα παράγοντα να συμπληρώνει κουπόνια και να τζογάρει στο Πάμε Στοίχημα. Μπορεί να είναι αμέλεια του νομοθέτη έτσι όμως συμβαίνει: ένας παράγοντας μπορεί να πιστεύει πολύ στις δυνατότητες της ομάδας του και ποντάρει στη νίκη της ή να θεωρεί ότι η κατάσταση της ομάδας του είναι κάκιστη και να παίξει χρήματα στην ήττα της. Το βέβαιο είναι ότι και στις δυο περιπτώσεις δεν φέρει την παραμικρή ποινική ευθύνη. Ευθύνη και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος φέρει αν αποδειχτεί ότι έχει κατά κάποιο τρόπο μανιπουλάρει τα πράγματα και έχει πετύχει να φέρει η ομάδα του το αποτέλεσμα στο οποίο αυτός πόνταρε. Μόνο που για να αποδείξεις κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται το ΣΔΟΕ: χρειάζονται αστυνομικές αρχές ικανές να κάνουν μια τέτοιου τύπου έρευνα.

Στην Ελλάδα της κρίσης η αναφορά σε υπερκέρδη και τραπεζικούς λογαριασμούς με πολλά εκατομμύρια προκαλεί την προσοχή του κόσμου. Πιεσμένος από μια σκληρή καθημερινότητα ο Ελληνας χαίρεται ν’ ακούει για επικείμενες συλλήψεις παραγόντων με φουσκωμένους λογαριασμούς ή για έρευνες που αποκαλύπτουν μαύρο χρήμα. Αλίμονο όμως αν αυτή η ανάγκη του κόσμου εξελιχτεί σε σόου κακής ποιότητας: αν γίνεται μια έρευνα καλό είναι οι αρχές να έχουν υπόψη τους τι ψάχνουν και τι προσπαθούν να αποδείξουν. Οι αναφορές σε κέρδη και χρήμα τραβάνε την προσοχή της κοινής γνώμης και παγιώνουν την υποψία ότι κάτι ύποπτο υπάρχει στον χώρο του ποδοσφαίρου. Αν αυτή την υποψία την κάνουμε βεβαιότητα, πρέπει να υπάρξουν και συλλήψεις και δίκες και καταδίκες. Διαφορετικά θα πείσουμε τον κόσμο ότι υπάρχει πολύ μαύρο χρήμα, πολύ παρανομία και την ίδια στιγμή απόλυτη έλλειψη δικαιοσύνης και αδυναμία του κράτους. Κάτι τέτοιο θα είναι αληθινή καταστροφή.

Υπάρχουν σε αυτές τις ιστορίες ποινικά αδικήματα; Αν υπάρχουν, να συλληφθούν και γρήγορα όσοι τα έκαναν. Ολα τα άλλα, συμπεριλαμβανομένων των διαρροών της εισαγγελίας και των αναφορών σε τραπεζικούς λογαριασμούς και υπερκέρδη μου μοιάζουν λίγο σόου. Και μάλιστα κακής ποιότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή