ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Ενωση μετράει τα κομμάτια της

Εχει συμπληρωθεί περίπου μία πενταετία από τη στιγμή που η ΚΑΕ ΑΕΚ έχει εισέλθει σ’ ένα φαύλο κύκλο προβλημάτων. Με ένα μεγαλομέτοχο απόντα, με διοικήσεις – φαντάσματα και οπαδούς που περισσότερο βλάπτουν, παρά βοηθούν, την «αγαπημένη» τους ομάδα, η Ενωση έπιασε αρκετές φορές πάτο. Ωστόσο, κάθε φορά διέψευδε τους πάντες και αποδείκνυε πως έχει και πιο… κάτω. Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκεται και τώρα, με την προ ημερών παραίτηση όλων των μελών του Δ. Σ. να μοιάζει απλώς με την «κατεδάφιση» του πρώτου κομματιού του ντόμινο.

Από τη στιγμή που ο Γιάννης Φιλίππου ξεκαθάρισε πως θα απέχει από την οικονομική ενίσχυση της ομάδας, η ΑΕΚ έχει μετατραπεί σε «παιχνίδι» στα χέρια κάθε επίδοξου σωτήρα. Το 2007, η ελπίδα για την αναγέννηση της ομάδας ήρθε από τον πολλά υποσχόμενο επιχειρηματία Δημήτρη Δρόσο. Μετά μια μέτρια πρώτη χρονιά, ο Δρόσος άλλαξε «Δικέφαλο», μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη για χάρη του ΠΑΟΚ, εξαιτίας… διαφορών με τον κ. Φιλίππου, ενώ λίγο αργότερα τα ίχνη του… χάθηκαν. Αντί τα χρέη να μειώνονται, χρόνο με το χρόνο έπαιρναν τη μορφή της «Λερναίας Υδρας», αφού όταν «έσβηνε» ένα, εμφανίζονταν (τουλάχιστον) δύο…

Η λύση ανάγκης

Με τα χρέη της ΚΑΕ να φημολογούνται πως είναι πάνω από 5 εκατ. ευρώ (τα περισσότερα είναι διακανονισμένα) βρέθηκε το 2008 μια λύση ανάγκης έως ότου έρθει κάποιος πάνω σε… άσπρο άλογο για να σώσει την ομάδα. Ο Μπάμπης Καραμανλής, προερχόμενος από τα «σπλάχνα» των οπαδών της ΑΕΚ, ανέλαβε το δύσκολο έργο. Οχι να κάνει την ΑΕΚ ξανά πρωταγωνίστρια, απλώς έπρεπε να την κρατάει με αξιοπρέπεια στην κατηγορία. Το μεγάλο όπλο σε αυτήν την προσπάθεια ήταν ο κόσμος της ομάδας. Η συμπεριφορά των περισσοτέρων, όμως, μόνο κακό έκανε στον «Δικέφαλο», παρά και την… ασπίδα προστασίας του προέδρου της Ερασιτεχνικής, Δημήτρη Χατζηχρήστου. Χαρακτηριστικά, όταν η ομάδα αγωνιζόταν στο κλειστό του Σπόρτιγκ, τα πρόστιμα έπεφταν… βροχή σαν τα αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο.

Πλέον, η κατάσταση μοιάζει να είναι πιο δύσκολη από ποτέ. Οχι εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων, αυτό πλέον είναι συνηθισμένο για την ΚΑΕ ΑΕΚ, αλλά κυρίως λόγω του διχασμού στο εσωτερικό της ομάδας. Ο Μπάμπης Καραμανλής συνεχίζει να έχει τη στήριξη του κ. Φιλίππου, όμως έχει χάσει το έρεισμα που είχε τόσο στις τάξεις των οπαδών όσο και στους συνεργάτες του. Ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής, Δημήτρης Χατζηχρήστος, έχει δηλώσει ανοιχτά πως υπάρχει κενό εξουσίας στην ομάδα, ενώ πλέον εμφανίζεται ως ο μοναδικός που «μάχεται» γι’ αυτήν.

Οι παραιτήσεις

Οι μοναδικές οικονομικές ανάσες που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια προέρχονται από τον κ. Φιλίππου, ο οποίος, βέβαια, είναι ο κύριος υπεύθυνος για την τραγική κατάσταση της ομάδας. Και αν τις… καλές εποχές ο σύλλογος προσείλκυε επιχειρηματίες στυλ… Δρόσου, τώρα δεν μπορεί να βρει ούτε καν ψεύτικες ελπίδες.

Χρήματα δεν υπάρχουν ούτε για τη θέρμανση στις προπονήσεις στο κλειστό του Ελληνικού, οι παίκτες έχουν μετατραπεί σε… εθελοντές και πλέον ένας ένας (απολύτως δικαιολογημένα) ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπους να φύγουν από την ομάδα, ενώ όσα έσοδα εμφανίζονται στον ορίζοντα προκαλούν πανικό, αφού δεν μπορεί να αποφασιστεί πού θα πρωτοδοθούν!

Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος της παραίτησης των μελών του Δ. Σ., αφού η δόση από το τηλεοπτικό συμβόλαιο αποτέλεσε «αιτία πολέμου» στη διοίκηση. Επρεπε να δοθούν στα συμβόλαια των παικτών ή να καλύψουν τρύπες της εφορίας;

Πέρυσι, η υπαγωγή της ΚΑΕ στο άρθρο 99 είχε παρουσιαστεί ως… λύτρωση, αλλά τελικά αποδείχθηκε απλώς μία ακόμη «ασπιρίνη» στη βαριά πληγωμένη ΑΕΚ. Γιατί μπορεί ο «Δικέφαλος» να κέρδισε χρόνο, αλλά δεν εξασφάλισε τίποτα παραπάνω εκτός από την παράταση σε ένα τέλος, που αυτή τη στιγμή, μοιάζει προδιαγεγραμμένο.