Ο δύσβατος δρόμος της δικαίωσης

Ο δύσβατος δρόμος της δικαίωσης

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ψωμί της ξενιτιάς μπορεί να είναι πικρό, κατά το λαϊκό άσμα, ωστόσο (και) στο ποδόσφαιρο υπάρχουν άξιοι εκπρόσωποι της χώρας μας στο εξωτερικό, οι οποίοι, μέσα από τη σκληρή δουλειά, έχουν καταφέρει να μεγαλουργήσουν. Και αν κρίνουμε από μια εξομολόγηση του Φάνη Γκέκα, την εποχή που… περίσσευε στον Παναθηναϊκό, οι Ελληνες διακρίνονται μακριά από την πατρίδα τους γιατί πεισμώνουν όταν τους θεωρούν παρείσακτους και προσπαθούν να αποδείξουν ότι αξίζουν!

Η ιστορία του Γκέκα μοιάζει με παραμύθι, αφού από τα γήπεδα «χωράφια» του θεσσαλικού Κάμπου έχει κάνει όλη τη Γερμανία να τον εκθειάζει και τον Μουρίνιο να τον παρακολουθεί. «Θα πάω στην Μπόχουμ ακόμη και περπατώντας», είχε εκμυστηρευτεί στον μάνατζέρ του, όταν ο τελευταίος του είχε ζητήσει να πάει δανεικός στη γερμανική ομάδα.

Από τον πρώτο χρόνο κιόλας βγήκε πρώτος σκόρερ με 20 γκολ σε 32 αγώνες, αφήνοντας πίσω τους Μακάι και Κλόζε. Συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ενδεκάδα της Μπουντεσλίγκα, ενώ ψηφίστηκε ως δεύτερος καλύτερος παίκτης πίσω από τον Ντιέγκο της Βέρντερ Βρέμης.

Στη συνέχεια μεταγράφηκε στην Μπάγερ Λεβερκούζεν, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές 1.200.000 ευρώ, 700.000 ευρώ πήρε ο Παναθηναϊκός (η οψιόν αγοράς…). Τον Ιανουάριο του 2009 δόθηκε δανεικός στην Πόρτσμουθ και τον Ιανουάριο του 2010 στη Χέρτα Βερολίνου. Το Μάιο του 2010 συμφώνησε με την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης για δύο χρόνια με ετήσιες απολαβές ύψους ενός εκατ. ευρώ.

Φέτος, ο Γκέκας δείχνει να θερίζει όλα αυτά που έσπειρε τα τελευταία χρόνια. Σε 20 συμμετοχές στο γερμανικό πρωτάθλημα και στο κύπελλο έχει σημειώσει 16 γκολ, έχει κάνει τους οπαδούς της Αϊντραχτ να τον λατρεύουν. Μάλιστα τον έντυσαν με αρχαιοελληνικό χιτώνα στα χρώματα της ομάδας τους, του φόρεσαν γαλανόλευκα φτερωτά πέδιλα, κράνος με φτερά, όπως ο Ερμής, τον έβαλαν να κρατάει μία δάδα με το έμβλημα του συλλόγου, στέλνοντάς τον να χαράξει τον δρόμο προς το Γιουρόπα Λιγκ.

Στο παρελθόν οι άνθρωποι της Μίλαν είχαν ψιθυρίσει το όνομα του Γκέκα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη τιμή, όπως δήλωσε ο ίδιος, είναι ότι συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Ζοσέ Μουρίνιο για τη Ρεάλ! Δεν έχει γίνει επαφή μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο, όλα είναι πιθανά.

Ο Γιώργος Τζαβέλλας, ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τις μικρές ομάδες της Δόξας Βύρωνα και τώρα έχει καταφέρει να αγωνίζεται (και αυτός) στην Αϊντραχτ. Στην ομάδα της Φρανκφούρτης έχει υπογράψει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2013, ενώ αιτιολογώντας γιατί δεν προτίμησε κάποιον από τους μεγάλους του τέως ΠΟΚ που τον ήθελαν στο δυναμικό τους, απάντησε: «Για μένα ήταν σημαντικό να παίξω σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα, όπως είναι το γερμανικό. Επιπλέον, ρώτησα τους συμπαίκτες μου Κυργιάκο και Γκέκα και μου μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τη Γερμανία και την Αϊντραχτ. Ετσι, η απόφασή μου ήταν εύκολη».

Ο Κυργιάκος, ο οποίος έχει αγωνιστεί στην Αϊντραχτ βρίσκεται στη Λίβερπουλ. Μάλιστα, τον περασμένο Οκτώβριο αναδείχθηκε «παίκτης του μήνα» στην ψηφοφορία των φιλάθλων της ομάδας. Συγκέντρωσε το 61% αφήνοντας πίσω τους Ρέινα (13%) και Τζέραρντ (8%).

Μια από τις καλύτερες σεζόν διανύει και ο Γιώργος Σαμαράς με τη Σέλτικ. Ο «Georgios» των «Καθολικών» είναι το τιμώμενο πρόσωπο αυτές τις μέρες στο Σέλτικ Παρκ μετά τα δύο γκολ που σημείωσε επί της Ρέιντζερς. Μάλιστα, ο προπονητής του, Νιλ Λένον, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Ελληνα διεθνή. «Ο Σαμαράς ήταν η μεγάλη διαφορά. Οταν παίζει με τέτοιο τρόπο είναι άπαιχτος. Εχει φανταστικές ικανότητες, απλά θα πρέπει να το συνειδητοποιήσει. Δεν είναι απλά παίκτης τεράστιας κλάσης, αλλά παίκτης παγκόσμιας κλάσης».

Ωστόσο, η βραδιά της 22ας Σεπτεμβρίου θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη του Σαμαρά, αφού σημείωσε το πρώτο χατ τρικ στα σκωτσέζικα γήπεδα, στο 6-0 της Σέλτικ επί της Ινβερνές για το Λιγκ Καπ. Ο Ελληνας διεθνής φρόντισε να πάρει μαζί του φεύγοντας από το γήπεδο και μια μπάλα του αγώνα με τις υπογραφές των συμπαικτών του προκειμένου να κρατήσει αυτή τη στιγμή για πάντα ζωντανή…

Η ελληνική Αϊντραχτ

Το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο στη Φρανκφούρτη. Τα τελευταία χρόνια η Αϊντραχτ έχει δώσει τη δυνατότητα σε αρκετούς Ελληνες ποδοσφαιριστές να ξεδιπλώσουν το πλούσιο ταλέντο τους, με τους περισσότερους από αυτούς να το έχουν καταφέρει. Φέτος στον γερμανικό σύλλογο αγωνίζονται οι Γκέκας, Τζαβέλλας και Αμανατίδης. Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν περάσει και οι Νίκος Λυμπερόπουλος, Βαγγέλης Μάντζιος, Σωτήρης Κυργιάκος.

Τη μακροβιότερη καριέρα στην Αϊντραχτ έχει κάνει ο Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος πήγε το 2004 και αγωνίζεται εκεί έως σήμερα (με μία διακοπή τη σεζόν 2004-2005 που πήγε στην Καϊζερσλάουτερν). Εχει σκοράρει 42 φορές σε 123 αγώνες, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο. Καλές εντυπώσεις άφησαν και οι Κυργιάκος (2006-08), ο οποίος σκόραρε οκτώ φορές σε 51 αγώνες και Λυμπερόπουλος ο οποίος αγωνίστηκε 50 φορές πετυχαίνοντας 10 γκολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή