Οι ιδιαιτερότητες του πρώτου «τελικού»

Οι ιδιαιτερότητες του πρώτου «τελικού»

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδωσαν έντεκα «ανιαρά» παιχνίδια και περίμεναν τη «δική» τους αναμέτρηση. Προετοιμάστηκαν για το «δικό» τους ντέρμπι, το αποτέλεσμα του οποίου, κατά 50 τοις εκατό μπορεί να κρίνει τον κάτοχο της πρώτης θέσης του πρωταθλήματος. Και αυτή η ώρα θα έρθει το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης στο Ολυμπιακό στάδιο. Και εφέτος, οι αναμετρήσεις Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού αρχίζουν από τις ίδιες θέσεις. Πρωταθλητές οι «πράσινοι», διεκδικητές του τίτλου οι «κόκκινοι».

Δύο πολύ γνώριμα πρόσωπα προστέθηκαν στα φετινά ντέρμπι και μόνο στην πλευρά του Ολυμπιακού. Ο Βασίλης Σπανούλης και ο Ντούσαν Ιβκοβιτς.

Ο στόχος του είναι ίδιος με όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά έχει και μια μικρή διαφοροποίηση. Το πρώτο μέλημα των «πρασίνων» είναι η νίκη στην έδρα τους, κόντρα στον βασικό διεκδικητή της πρώτης θέσης στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Η επιδίωξη της μεγαλύτερης δυνατής διαφοράς πόντων στο νικηφόρο αποτέλεσμα είναι το δεύτερο μέλημα των πρωταθλητών. Διαφορά με διψήφιο και άνω αριθμό πόντων, θα είναι ιδανική για τον Παναθηναϊκό, ενόψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στον δεύτερο γύρο.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Ολυμπιακός έχει πλησιάσει σε ποιότητα και ανταγωνιστικότητα τον Παναθηναϊκό. Τα αποτελέσματα στους τελικούς των πλέι οφ, έχουν αποδείξει το αντίθετο. Ακόμα και στην περίοδο 2008-09, με τον Ολυμπιακό να έχει το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς, ο Παναθηναϊκός συνέχισε να είναι στην κορυφή. Στο φετινό πρωτάθλημα, υπάρχει η ιδιαιτερότητα της μεταπήδησης του Βασίλη Σπανούλη από το ΟΑΚΑ στο ΣΕΦ. Γιατί, είναι η πρώτη φορά που η ενίσχυση των «ερυθρολεύκων» δείχνει ότι προέρχεται από την αποδυνάμωση των «πρασίνων». Σ’ αυτό το ερώτημα, η πρώτη απάντηση θα δοθεί, λίαν συντόμως, στο ντέρμπι του πρώτου γύρου.

Η ομαδικότητα

Ο Παναθηναϊκός ποντάρει κι εφέτος στο σύνολο της ομάδας του. Μπορεί οι μονάδες των παικτών να είναι ισχυρές, αλλά η συγκεκριμένη ομάδα και ο προπονητής θέλουν να αποδεικνύουν συνεχώς ότι το «DNA» τους παραμένει καλύτερο, ανεξαρτήτως των… «μορίων» που προστίθενται ή αφαιρούνται.

Στην περίπτωση της φυγής του Σπανούλη, ο Παναθηναϊκός θέλει να αποδείξει ότι πρώτον ο «παίκτης – ορχήστρα» στη δυναστεία που έχει δημιουργήσει στη δεκαετία που έφυγε, είναι ο Δημήτρης Διαμαντίδης και δεύτερον ότι οι σταθερές της ομάδας είναι τέτοιες, ώστε να μην ηττάται μόνο από την απόδοση ή τους πόντους ενός αντίπαλου παίκτη.

Οι εμφανίσεις του Διαμαντίδη, τους δύο τελευταίους μήνες, αύξησαν κατακόρυφα την πεποίθηση του Παναθηναϊκού για την επιλογή ανάδειξης του αρχηγού του σε ηγετική φυσιογνωμία. Στο συγκεκριμένο ντέρμπι, οι πρωταθλητές δεν συγκεντρώνουν την προσοχή τους μόνο στην αγωνιστική αντιμετώπιση του Σπανούλη, προκειμένου να μην αποπροσανατολισθούν στη συνολική προσπάθεια περιορισμού της περιφέρειας του Ολυμπιακού. Γνωρίζοντας κάθε «πάτημα» του Σπανούλη ή κάθε περιστροφή του πάνω στο παρκέ, ο Ομπράντοβιτς θεωρεί ότι η εναλλαγή δύο παικτών στο μαρκάρισμά του, θα έχει αποτέλεσμα. Ακόμα και με τον παραδοσιακό και ίσως «παλαιομοδίτικο» τρόπο του όβερ πλέι…

Ερώτημα για τον Παναθηναϊκό θα είναι η κατάσταση των Μπατίστ και Νίκολας, επειδή προέρχονται από τραυματισμό και έμειναν εκτός ομάδας για 20-25 ημέρες. Εμπειροι παίκτες και οι δύο, έχουν ζήσει πολλά ντέρμπι των «αιωνίων» και θα δηλώσουν «παρών», αλλά είναι αμφίβολο πόσο δυνατά θα ακουστεί…

Η ατμόσφαιρα του ΟΑΚΑ θα είναι «καυτή», ως συνήθως. Οι παίκτες και οι προπονητές του «τριφυλλιού», όμως, ζητούν μόνο ένα στοιχείο. Η ελάχιστη δυνατή επικέντρωση στην… υποδοχή του Σπανούλη και φυσικά η αυτονόητη αποφυγή εκτρόπων. Γιατί, η αδιαφορία «σκοτώνει» την ψυχολογία κάθε εγωιστή παίκτη που «πωρώνεται» καλύτερα από τις όποιες αποδοκιμασίες…

Γ. Μπαρτζώκας: Φαβορί ο ΠΑΟ

Το ντέρμπι, το πρόσωπο, το φαβορί. Η πρώτη «μητέρα των μαχών», η αναμέτρηση Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, έχει για τον Γιώργο Μπαρτζώκα τη μεγαλύτερη βαρύτητα των τελευταίων χρόνων. Κυρίως λόγω της «πιθανής έλλειψης άλλης βαθμολογικής απώλειας», αλλά και του Βασίλη Σπανούλη ο οποίος είναι το κεντρικό πρόσωπο της αναμέτρησης και «μπορεί να ανατρέψει δεδομένα». Επίσης, υπάρχει και φαβορί ο οποίος είναι «ο γηπεδούχος και πιο έτοιμος Παναθηναϊκός».

Τι λέει ο Ελληνας τεχνικός του Πανιωνίου που αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό και προσφάτως τον Παναθηναϊκό στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος με τους «κυανέρυθρους»;

«Με δεδομένη τη μείωση της ποιότητας όλων των άλλων ομάδων και τα δύο φετινά ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, έχουν τεράστια βαρύτητα, ακόμα και για τη διαφορά πόντων. Δύσκολα θα υπάρξουν απώλειες και για τους δυο. Συνεπώς, τα δύο ντέρμπι πιθανότατα θα κρίνουν και την πρώτη θέση» λέει ο Ελληνας τεχνικός και συνεχίζει: «Η παρουσία του Σπανούλη είναι κομβική και για τους δυο. Αποτελεί κίνητρο για τον Παναθηναϊκό, κυρίως για τον κόσμο του να αποδείξει ότι έχει καλύτερη ομάδα και χωρίς αυτόν, αλλά φυσικά και για τον Ολυμπιακό, καθώς μπορεί να παρασύρει τους συμπαίκτες του στη διεκδίκηση της νίκης».

– Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά και για τις δύο ομάδες;

– Ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες προσωπικότητες στην περιφέρεια. Ο Παναθηναϊκός έχει χαρακτήρα πρωταθλητή και έχουν προσαρμοστεί σε σημαντικό ποσοστό ο Σάτο, ο Καϊμακόγλου και ο Βουγιούκας. Δεν ξέρω σε ποια κατάσταση θα είναι οι Μπατίστ και Νίκολας που προέρχονται από τραυματισμό. Πάντως, ο Παναθηναϊκός είναι πιο έτοιμος. Για τον Ολυμπιακό, ο σκόπελος της έδρας είναι μεγάλο κίνητρο. Εχασε τρία παιχνίδια εκτός έδρας στην Ευρωλίγκα και αυτό αναμένεται να είναι ακόμα δυσκολότερο. Για εμένα, το ντέρμπι δεν αρχίζει με τις πιθανότητες στο 50-50. Ο Παναθηναϊκός είναι ακλόνητο φαβορί, αλλά εκτιμώ πολύ τις δυνατότητες του Σπανούλη για οποιαδήποτε ανατροπή…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή