Στη φυλακή οι χούλιγκαν της Γένοβας

Στη φυλακή οι χούλιγκαν της Γένοβας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουσιαστικό μάθημα αυστηρότητας υπέρ της καταπολέμησης της βίας παρέδωσε χτες η ιταλική δικαιοσύνη σε όσους έχουν αυτιά και μάτια ανοιχτά, επιβάλλοντας μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης στους τέσσερις Σέρβους χούλιγκαν που βρέθηκαν ένοχοι για τη διακοπή του αγώνα Ιταλίας-Σερβίας τον Οκτώβριο στη Γένοβα.

Πρώτος απ’ όλους καταδικάστηκε από το δικαστήριο της Γένοβας με φυλάκιση τριών ετών και τριών μηνών ο Ιβάν Μπογκντάνοφ, που τον Οκτώβριο απέκτησε το προσωνύμιο «Ιβάν ο Τρομερός» από τον ιταλικό Τύπο.

Οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα, με επικεφαλής τον Μπογκντάνοφ, είχαν μεταβεί στις 12 Οκτωβρίου στην ιταλική πόλη με αποκλειστικό σκοπό να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του αγώνα για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2012, και το κατάφεραν. Το ματς διεκόπη οριστικά στο 6ο μόλις λεπτό εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων των «Ντέλιγιε» (των σκληροπυρηνικών οπαδών της ομάδας του Βελιγραδίου) με την ιταλική αστυνομία και ρίψης δεκάδων κροτίδων και πυρσών στον αγωνιστικό χώρο. Ολη η Ευρώπη είχε μείνει άφωνη τότε, βλέποντας τον Μπογκντάνοφ να ανοίγει τρύπες με κόφτη στο προστατευτικό συρματόπλεγμα πάνω στο οποίο είχε σκαρφαλώσει και να προκαλεί για επεισόδια, ενώ αργότερα συνελήφθη από τους «καραμπινιέρους» εκεί που τον έκρυψαν οι συμπατριώτες του: Στο πορτ-μπαγκάζ του πούλμαν των οπαδών, μαζί με εκατοντάδες πυρομαχικά όπως κροτίδες που είχαν φέρει από το Βελιγράδι. Τα επεισόδια είχαν επεκταθεί και εκτός του γηπέδου «Λουίτζι Φεράρις», ενώ συνελήφθησαν άλλα 16 άτομα. Τα τρία από αυτά καταδικάστηκαν επίσης χτες με ποινές από δυόμισι έως τρία χρόνια, ενώ και οι τέσσερις καταδικασθέντες δεν θα μπορούν να εισέλθουν στην Ιταλία για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι βαρύτατες κατηγορίες αφορούσαν επίθεση κατά της αρχής, καταστροφή δημόσιας περιουσίας και παραβίαση του κώδικα συμπεριφοράς εντός των αθλητικών χώρων. Οι ποινές είναι πάντως εφέσιμες. Ιδιαιτέρως ο 29χρονος Μπογκντάνοφ, που στο γήπεδο εμφανίστηκε φορώντας μια μαύρη μάσκα που έκρυβε το πρόσωπό του, απετέλεσε σημείο αναφοράς για τον κίνδυνο εξαγωγής της βίας πέρα από τα εθνικά σύνορα, για αιτία που δεν είχε καμία σχέση με τους Ιταλούς.

Αλλωστε και ο ίδιος είχε πει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Ιταλία αλλά ήθελε να διαμαρτυρηθεί κατά της σερβικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, χρησιμοποιώντας για αφορμή τον τερματοφύλακα της εθνικής Σερβίας, Βλάντιμιρ Στόικοβιτς που ήταν στον Ερυθρό Αστέρα και πήγε στη μισητή Παρτίζαν Βελιγραδίου. Οι «Ντέλιγιε» θεωρούν ότι η ομοσπονδία είναι φιλικά διακείμενη προς την Παρτίζαν. Τα αίτια πάντως της εξαγωγής βίας στη δεδομένη περίπτωση ανάγονται και σε πολιτικό επίπεδο, με τους ακροδεξιούς «Ντέλιγιε» να αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Ούτε η ποινή της UEFA στη Σερβία δεν ήταν επιεικής. Οι Σέρβοι μηδενίστηκαν, οι Ιταλοί κέρδισαν τον αγώνα με 3-0 και το επόμενο εντός έδρας παιχνίδι της Σερβίας, στις 25 Μαρτίου κόντρα στη Βόρεια Ιρλανδία θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Η ουσία όμως είναι ότι σκληρές ποινές φυλάκισης όπως η επιβληθείσες χτες στη Γένοβα μπορούν να δράσουν όντως αποτρεπτικά για την πρόκληση επεισοδίων, και το παράδειγμα των ιταλικών αρχών αξίζει να προσεχθεί τόσο για την αποτελεσματικότητα της αστυνόμευσης στη συγκεκριμένη περίπτωση όσο και για την απονομή δικαιοσύνης με αυστηρότητα εντός πέντε μηνών από την τέλεση του αδικήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή