Αχτίδα φωτός για την ποδηλασία

Αχτίδα φωτός για την ποδηλασία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πολιτισμός, ο τουρισμός και ο αθλητισμός θα συνυπάρχουν στον διεθνή ποδηλατικό Γύρο Ελλάδος, ο οποίος θα επαναρχίσει, ύστερα από διακοπή πέντε ετών. Σε μία εποχή που, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ο αθλητισμός έχει υποβαθμιστεί, η σπουδαία αυτή διοργάνωση αφήνει ελπίδες για το μέλλον. Θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 150 ποδηλάτες και η μεγάλη συμμετοχή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων τηλεοπτικών μέσων.

Πριν από 42 χρόνια, το 1968, ο σπουδαίος παράγοντας της ποδηλασίας, ο Νίκος Καψοκέφαλος εμπνεύστηκε τον Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδος και τον ονόμασε «Επαθλο Αρχαιοτήτων». Οραμά του ήταν, μέσα από αυτή τη διοργάνωση, να προβληθούν οι ομορφιές της χώρας μας. Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια και μέσα από αυτούς τους αγώνες οι ποδηλάτες ταξίδεψαν σε κάποια από τα ομορφότερα και ιστορικότερα μέρη της Ελλάδος. Τελευταία φορά που διοργανώθηκε ο Γύρος ήταν το 2006.

Η ομοσπονδία της ποδηλασίας αποφάσισε φέτος να διοργανώσει και πάλι τον ιστορικό αγώνα. Το σπουδαίο αυτό αθλητικό γεγονός θα ξεκινήσει στις 13 και θα ολοκληρωθεί στις 17 Απριλίου. Για να πραγματοποιηθεί, η ΕΟΠ θα συνεργαστεί με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, τις περιφέρειες και τους τοπικούς φορείς. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση της ελληνικής ποδηλασίας. Θα περάσει από αρχαιολογικούς χώρους και θα αναδείξει τις ιστορικές και τουριστικές ομορφιές της χώρας μας. Αναμένεται να πάρουν μέρος περισσότερες από 20 επαγγελματικές ομάδες και, δίπλα από αυτές, θα αγωνιστούν οι καλύτεροι Ελληνες ποδηλάτες. Οι φίλοι του αθλήματος θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν να αγωνίζονται πάνω από 150 αθλητές υψηλού επιπέδου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, ο Γύρος θα είναι από τους καλύτερους που έχουν διεξαχθεί. Είμαστε σε συζητήσεις με το Eurosport για να προβληθεί και από εκεί ώστε να τον παρακολουθήσουν και από άλλες χώρες», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Θανάσης Τερζής. Η πρώτη ΕΤΑΠ θα είναι 140 χλμ. και οι ποδηλάτες θα ξεκινήσουν από τα Ιωάννινα και αφού περάσουν από τη Δωδώνη θα τερματίσουν στην Πρέβεζα. Στις 14/4 οι αθλητές θα βρεθούν στην Πρέβεζα, την Αρχαία Νικόπολη και το Μεσολόγγι. Η 3η ΕΤΑΠ (150 χλμ.) θα είναι από το Μεσολόγγι έως τους Δελφούς, ενώ η 4η (178 χλμ.) θα φτάσει μέχρι τον Μαραθώνα. Ο 17ος ποδηλατικός γύρος θα ολοκληρωθεί στις 17 Απριλίου σε μια διαδρομή που θα ξεκινήσει από τον Μαραθώνα και θα περάσει από ιστορικά σημεία της πρωτεύουσας. Οι αθλητές θα διανύσουν, συνολικά, 728 χιλιόμετρα (χωρισμένα σε πέντε ΕΤΑΠ), ενώ οι περιοχές που θα διασχίσουν θα είναι ιδιαίτερης ομορφιάς. Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να αναδείξουν τον φυσικό πλούτο της χώρας μας σε συνδυασμό με την πολιτιστική κληρονομιά.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές συμμετοχές ξεχωρίζει το όνομα του Γιάννη Ταμουρίδη: «Η διοργάνωση αναμένεται να είναι υψηλού επιπέδου, καθώς θα πάρουν μέρος πολλοί καλοί Ελληνες και ξένοι ποδηλάτες», δήλωσε ο αθλητής μας. Ο Ταμουρίδης έχει διακριθεί σε πολλούς διεθνείς αγώνες, ενώ έχει κατακτήσει δεκάδες τίτλους σε ελληνικές διοργανώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή