Οκτώ χρόνια ψάχνει την «Ιθάκη»

Οκτώ χρόνια ψάχνει την «Ιθάκη»

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν 5 Μαΐου του 2003 όταν οι μπουλντόζες άρχισαν την κατεδάφιση του «Νίκος Γκούμας», μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περαστικών. Οκτώ χρόνια αργότερα, το σύννεφο σκόνης από τα συντρίμμια του γηπέδου δεν έχει διαλυθεί. Παραμένει στη συνείδηση των φίλων της ομάδας. Οι αναμνήσεις τους πνίγουν και όλοι αδημονούν για την ανέγερσή του.

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει έντονη κινητικότητα. Η δήμαρχος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Εφη Αποστολάκη, εμφανίστηκε αισιόδοξη πως το σχέδιο που της έχει παρουσιαστεί είναι υλοποιήσιμο και ότι με μεθοδευμένες κινήσεις, η ΑΕΚ θα επιστρέψει στο «σπίτι της». Η ΠΑΕ, η Ερασιτεχνική και o δήμος δεσμεύτηκαν να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας, που θα καθορίζει ακριβώς τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν για την ανέγερση του γηπέδου, το οποίο θα δώσει λύση στα προβλήματα στέγασης όλων των τμημάτων της ομάδων.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, εμφανίστηκε βέβαιος ότι το γήπεδο της ΑΕΚ θα γίνει στη Ν. Φιλαδέλφεια και πρόβλεψε πως δεν θα ενσκήψουν σοβαρά προβλήματα. Ο βουλευτής, Γιάννης Βούρος, αποκάλυψε ότι υπάρχουν πλέον οι νομικές διαβεβαιώσεις και πως το σχέδιο είναι νόμιμο.

Υπεύθυνος για τις ενέργειες της τότε διοίκησης της ΠΑΕ ήταν ο Γιάννης Γρανίτσας, ο άνθρωπος ο οποίος κατηγορήθηκε για την κατεδάφιση του «Νίκος Γκούμας».

– Εχετε μετανιώσει για την απόφασή σας;

– Δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να γίνει γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Επρεπε να γκρεμιστεί το γήπεδο γιατί ήταν ερείπιο. Αν η διαδικασία ξεκίναγε σήμερα, πάλι το ίδιο θα έκανα. Θέλω να αποκαλύψω ότι πριν γκρεμίσουμε το γήπεδο, είχαμε πάρει ένα νόμο ψηφισμένο από τη Βουλή, ο οποίος είχε όλες τις απαραίτητες άδειες. Τότε είχε ψηφιστεί και η κατασκευή του μουσείου της Ακρόπολης. Μας διαβεβαίωσαν ότι μέσα σε 18 μήνες το έργο θα τελείωνε.

– Ακολούθησε προσφυγή στο ΣτΕ, το οποίο έκανε δεκτό το αίτημα των κατοίκων και του δήμου της Ν. Φιλαδέλφειας…

– Πάντα υπάρχουν αντιδράσεις του κόσμου σε ανάλογες ενέργειες. Ωστόσο, ξεπεράσαμε αυτά τα προβλήματα, με δεύτερο νόμο που ψηφίστηκε.

Εάν ήμασταν ενωμένοι, θα το είχαμε φτιάξει. Διέδιδαν ότι το γήπεδο θα είχε χωρητικότητα μέχρι 12.000 θέσεων.

Ελεγαν ψέματα, με στόχο να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.

– Ποιον θεωρείτε υπεύθυνο;

– Το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν η ΠΑΕ και η αντίδραση του Ντέμη Νικολαΐδη, ο οποίος ήθελε γήπεδο στα Λιόσια.

Θεωρούσε ότι οι 32.000 θέσεις ήταν λίγες και το εμπορικό κέντρο μικρό. Ηθελε 50.000 θέσεις. Οταν γκρέμισα το γήπεδο είχα τη σύμφωνη γνώμη ΠΑΕ, ΚΑΕ και Ερασιτεχνικής.

Δεν περίμενα ότι θα βρω απέναντί μου την ΠΑΕ, ήξερα ότι απέναντί μου ήταν ο Βγόντζας, ο οποίος έγινε και δικηγόρος της ΠΑΕ, οι 131 και ο δήμος για διάφορους λόγους. Η άρνηση της ΠΑΕ είναι ο μοναδικός λόγος που η ΑΕΚ παραμένει άστεγη.

Είχαμε κάνει πλήρη αξιοποίηση του οικοπέδου, είχαμε βγάλει τις άδειες από την πολεοδομία και με τη νομοθετική ρύθμιση είχαμε ξεπεράσει τα βασικά προβλήματα. Δεν μπορέσαμε να βρούμε λύση με την ΠΑΕ.

– Τώρα τα πράγματα άλλαξαν. Εχουν συναινέσει όλοι…

– Είναι ενθαρρυντικό στοιχείο που συμμετέχει ο δήμος. Σήμερα το χρηματοδοτικό είναι ένα πρόβλημα, γιατί οι συνθήκες και οι προϋπολογισμοί έχουν αλλάξει.

Τα χρήματα τότε θα τα έβαζε η κατασκευάστρια εταιρεία, με την οποία είχαμε συμφωνία για συνεκμετάλλευση. Η ΑΕΚ 40% και 60% η κατασκευαστική. Σε 29 χρόνια, όλα θα έμεναν στην οικογένεια της «Ενωσης».

ΠΑΕ και Ερασιτεχνική μαζί για την τελική προσπάθεια

Οι Σταύρος Αδαμίδης και Βασίλης Τόγελος είναι οι δύο παράγοντες της ΠΑΕ και της Ερασιτεχνικής οι οποίοι μετείχαν σε όλες τις συσκέψεις με τους εκπροσώπους της Πολιτείας. Αμφότεροι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι στο θέμα του γηπέδου. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ήταν κατηγορηματικός: «Το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι το στοίχημα της διοίκησης αυτής. Την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί το μνημόνιο μεταξύ ΠΑΕ, Ερασιτεχνικής και Δήμου. Εχουμε την απόλυτη στήριξη των φορέων για ένα φιλικό προς το περιβάλλον και λειτουργικό γήπεδο. Η λειτουργική και νομική μελέτη για το γήπεδο έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η συνάντηση με το ΥΠΕΚΑ μαζί με την υποβολή του πλήρους φακέλου. Αν μπορέσουμε να χτίσουμε γήπεδο, η πορεία και η προοπτική της ΑΕΚ θα αλλάξει άρδην. Χρηματοδότηση δεν έχουμε και συγκεκριμένες εγγυήσεις, αλλά να είστε σίγουροι πως όταν όλα είναι έτοιμα, οι πόροι θα βρεθούν». Από την πλευρά του, ο Βασίλης Τόγελος, μιλώντας στην «Κ» ανέφερε: «Γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι φορείς. Ισως είναι η πρώτη φορά που μετά το 2004 υπάρχει αγαστή συνεργασία των δύο πλευρών. Κινούμαστε στο ίδιο μήκος κύματος και πιστεύω ότι αυτό θα μας βοηθήσει στο να έχουμε αποτελέσματα. Προχωράμε με αργά και με σταθερά βήματα. Δεν παίρνουμε μόνο ένα σχέδιο για το οικόπεδο. Μελετάμε τους νόμους και προχωράμε μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο, χωρίς μεγάλες παρεκκλίσεις. Θέλουμε να φτιάξουμε κάτι σωστό για την οικογένεια της ΑΕΚ. Η Πολιτεία σε όλες μας τις συναντήσεις δείχνει ότι θέλει να βοηθήσει. Βέβαια αναμένουμε την έμπρακτη βοήθειά της όταν κατατεθούν ολοκληρωμένα τα σχέδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή