Η μάστιγα των στημένων απλώνεται στην Υφήλιο

Η μάστιγα των στημένων απλώνεται στην Υφήλιο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βροχή» πέφτουν οι αποκαλύψεις για στημένους αγώνες ανά τον κόσμο, καθώς η λαίλαπα του παράνομου στοιχήματος έχει σαρώσει το ποδόσφαιρο παντού πλέον. Ωστόσο, οι αρχές βρίσκονται όλο και περισσότερο στο κυνήγι της διαφθοράς με αυστηρές ποινές, δίνοντας το παράδειγμα και στην Ελλάδα.

Στην Ουγγαρία συνελήφθησαν προχθές τέσσερις διαιτητές και τρεις ποδοσφαιριστές, όλοι εν ενεργεία, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε νέο διεθνές κύκλωμα στημένων αγώνων. Οι σχετικές κατηγορίες αφορούν σε τουλάχιστον έξι αγώνες του ουγγρικού και του φινλανδικού πρωταθλήματος, καθώς και σε παιχνίδια εθνικών ομάδων ανδρών και νέων.

Το κύκλωμα διευθυνόταν από άτομο στην Απω Ανατολή, αλλά επικεφαλής του κυκλώματος στην Ουγγαρία φέρεται να ήταν ο βετεράνος Ζόλταν Κένεσεϊ, πρώην παίκτης της ΑΕΚ Λάρνακας.

Οπως ανακοίνωσαν οι ουγγρικές αρχές, πρόκειται μόλις για το πρώτο από πολλά χτυπήματα κατά του κυκλώματος που απλώνεται σε «διάφορες ευρωπαϊκές χώρες».

Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για το παράνομο στοίχημα στην Ιταλία αλλά και στην Κύπρο, όπου η UEFA έστειλε λίστα με πάνω από 30 αγώνες.

Ούτε στη Νότια Κορέα αστειεύονται οι αρχές. Ηδη επέβαλαν ποινές ισόβιου αποκλεισμού σε 10 ποδοσφαιριστές για συμμετοχή σε σκάνδαλο στησίματος αγώνων, εκ των οποίων οι οκτώ ανήκαν στην ίδια ομάδα, ύστερα από τη σύνδεση της αυτοκτονίας ενός παίκτη με σχετικό κύκλωμα.

Τώρα, μετά και την αποκάλυψη ότι στο κύκλωμα συμμετείχε και ο διεθνής Τσόι Σουνγκ-Κουκ, η κυβέρνηση της Σεούλ απειλεί να κατεβάσει τα ρολά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο της χώρας εφ’ όσον αποκαλυφθεί περισσότερη διαφθορά στο άθλημα.

Ως πρώτο μέτρο η Σεούλ ανακοίνωσε ότι όποια ομάδα έχει από τώρα και στο εξής παίκτη ενεχόμενο σε στήσιμο αγώνων θα αποβάλλεται αυτομάτως από το πρωτάθλημα. Ετσι, υποχρέωσε τις ομάδες να λάβουν εκείνες τα μέτρα τους. Μέχρι χθες, 30 Ιουνίου, υπήρχε μερική αμνηστία (με επιβολή ελαφρότερης ποινής) σε όποιον παίκτη ομολογούσε τη συμμετοχή του στο κύκλωμα.

Τέλος, στην Αφρική υπάρχουν υπόνοιες για στημένα διεθνή παιχνίδια, καθώς η FΙFΑ διερευνά πληροφορίες ότι δύο φιλικοί αγώνες της Νότιας Αφρικής, διοργανώτριας του περσινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, κόντρα σε Κολομβία και Γουατεμάλα τον Μάιο του 2010, ήταν στημένοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή