Αμεση αντίδραση στην Τουρκία για τους στημένους αγώνες

Αμεση αντίδραση στην Τουρκία για τους στημένους αγώνες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ πιο δραστική ήταν η παρέμβαση των τουρκικών αρχών, σε σύγκριση με τις ελληνικές, στο σκάνδαλο που ξέσπασε την Κυριακή σχετικά με στημένους αγώνες στο πρωτάθλημα της γείτονος χώρας.

Συνολικά 58 άτομα σε 12 πόλεις προσήχθησαν χθες και προχθές με τις κατηγορίες του στησίματος αγώνων, και με την πρωταθλήτρια Φενερμπαχτσέ να κινδυνεύει άμεσα τόσο με υποβιβασμό όσο και με αφαίρεση του φετινού της τίτλου, εάν αποδειχθεί η ενοχή της.

Οι προσαγωγές, με πολλούς από τους υπόπτους να κρατούνται για ανάκριση, έγιναν βάσει μιας εκτεταμένης έρευνας των δικαστικών αρχών, που αφορά σε αρκετές τουρκικές ομάδες και σε 19 συνολικά αγώνες. Στο κύκλωμα κατηγορούνται ότι ενέχονται, εκτός από τη Φενέρ, και παίκτες ή παράγοντες των Εσκισεχιρσπόρ, Σιβασπόρ, Καραμπουκσπόρ, Γκεντσλερμπιρλιγκί, Ανκαραγκουτσού και της δεύτερης κατηγορίας Γκιρεσουνσπόρ, την ομάδα της Κερασούντας. Προσήχθησαν μάλιστα ο πρόεδρος κι ο αντιπρόεδρος της Φενέρ, ομάδας που υποστηρίζει ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, η οποία κατηγορείται ότι έστησε τουλάχιστον δύο παιχνίδια του πρωταθλήματος που κατέκτησε. Ενα από αυτά ήταν το 4-3 με τη Σιβασπόρ στην τελευταία αγωνιστική, με το οποίο η Φενέρ πήρε τον τίτλο με διαφορά τερμάτων από την Τραμπζονσπόρ.

Μεταξύ των προσαχθέντων βρίσκονται ακόμη δημοσιογράφοι αλλά και τρανταχτά ονόματα του τουρκικού ποδοσφαίρου, όπως ο πρώην διεθνής Ουμίτ Καράν, και οι σημερινοί διεθνείς παίκτες Σερκάν Τσαλίκ και Σερντάρ Κουλμπιλγκέ και ο διεθνής Νιγηριανός Εμανουέλ Εμενίκε. Κρατείται ακόμη ο εξάδελφος του διεθνούς άσου, Εμρέ Μπελόζογλου. Ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε, Αζίζ Γιλντιρίμ, που έχει προβλήματα υγείας, μεταφέρθηκε χτες το πρωί σε νοσοκομείο, αλλά δύο ώρες μετά επέστρεψε στο αστυνομικό τμήμα.

Την ώρα που στην Ελλάδα γίνονται δηλώσεις κορυφαίων θεσμικών στελεχών για το εάν θα πρέπει να πειραχθούν ή όχι οι μεγάλες ομάδες, στην Τουρκία η αστυνομία έκανε ενδελεχή έρευνα στα γραφεία των ίδιων των συλλόγων της Φενέρμπαχτσε, της Μπεσίκτας και της Τραμπζονσπόρ, και η πολιτική βούληση που υπάρχει είναι για αυστηρότατες ποινές όσο ψηλά κι αν χρειαστεί να φτάσουν αυτές.

«Ακόμη και το 5 τοις εκατό των κατηγοριών αυτών να αποδειχθεί βάσιμο, είναι κάτι πολύ σοβαρό για τον τουρκικό αθλητισμό. Ελπίζω όλα αυτά να οδηγήσουν σε κάθαρση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, Χουσεγίν Τσελίκ.

Η έρευνα αποτελεί συνέχεια των περσινών αποκαλύψεων για στήσιμο αγώνων στην Τουρκία, όμως είναι η πρώτη φορά που φτάνει σε τόσο μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου της γείτονος.

Τον περασμένο Απρίλιο η τουρκική κυβέρνηση πέρασε αυστηρό νόμο κατά του χουλιγκανισμού και της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, που προβλέπει ποινές φυλάκισης έως και 12 ετών για τους ενόχους στησίματος αγώνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή