Προφυλακίσεις και παρέμβαση Ερντογάν σε Τουρκία

Προφυλακίσεις και παρέμβαση Ερντογάν σε Τουρκία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά άτομα προφυλακίστηκαν χτες στην Τουρκία για το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες, ενώ το θέμα έχει προκαλέσει και πολιτικό ενδιαφέρον με παρέμβαση και του Τούρκου πρωθυπουργού.

Μεταξύ των επτά που βρίσκονται πια σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης είναι οι πρώην πρόεδροι των Ντιγιάρμπακιρσπορ και Γκιρέσουνσπορ, ενόψει της δίκης που αναμένεται το φθινόπωρο.

Οι προσαγωγές έχουν φτάσει τις 61, ενώ χτες οι εισαγγελείς ανέκριναν περίπου 25 άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν δύο διευθυντές και δύο ποδοσφαιριστές της Φενερμπαχτσέ και ο πρόεδρος της Σιβασπόρ.

Ο Αζίζ Γιλντιρίμ, πρόεδρος της Φενέρ, εισήχθη και πάλι χτες στο νοσοκομείο λόγω καρδιακών προβλημάτων, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες από την προσαγωγή του το πρωί της Κυριακής.

Ο χρόνος πιέζει τις τουρκικές ποδοσφαιρικές αρχές καθώς η ομοσπονδία έχει σαφή διορία έως τις 15 Ιουλίου, δηλαδή οκτώ μόνο μέρες, ώσπου να δηλώσει στην UEFA εάν θα αποσύρει τη συμμετοχή κάποιων από τις ομάδες της που έχουν δηλωθεί για συμμετοχή στα κύπελλα Ευρώπης της νέας περιόδου.

Την ανησυχία του εξέφρασε ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, που τυχαίνει να είναι και οπαδός της Φενέρμπαχτσε, της πρωταθλήτριας που είναι στο μάτι του κυκλώνα. «Ας μην κηλιδωθούμε άλλο στη διεθνή κοινότητα. Ηδη οι σημερινές συζητήσεις αποτελούν κηλίδα, που πρέπει να καθαριστεί τάχιστα», είπε ο κ. Ερντογάν. Η παρέμβαση του δημοφιλέστερου παράγοντα της τουρκικής πολιτικής δίνει ώθηση στις δικαστικές αρχές να κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά, δίνοντας ένα μάθημα και στην Ελλάδα.

Η υπόθεση πάντως έχει και άλλες πολιτικοοικονομικές διαστάσεις, καθώς από καιρό κυκλοφορούν στην Τουρκία φήμες για σχέσεις διαπλοκής μεταξύ των παραγόντων του ποδοσφαίρου με στελέχη του στρατού και της κυβέρνησης, με έμφαση στις σχέσεις παραγόντων σχετικά με το σκάνδαλο Εργκένεκον και την προσπάθεια παρακρατικών να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Επιπλέον, κύκλοι στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα αναφέρουν, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ότι κορυφαία στελέχη συλλόγων δρουν ως μεσάζοντες στην αγορά οπλικών συστημάτων, με τις προμήθειες που λαμβάνουν να μην έχουν ελεγχθεί ποτέ ώς τώρα. Αναφέρεται μάλιστα ότι η διαδικασία κάθαρσης που ξεκίνησε στο τουρκικό ποδόσφαιρο αποτελεί μια λαμπρή ευκαιρία για περισσότερη διαφάνεια και σε άλλους, κρισιμότερους τομείς της τουρκικής πραγματικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή