Στους ρυθμούς της νέας Ευρωλίγκας

Στους ρυθμούς της νέας Ευρωλίγκας

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βαρκελώνη σήμερα το μεσημέρι (13.00) θα διεξαχθεί η κλήρωση των ομίλων της Ευρωλίγκας. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τους Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό οι οποίοι έχουν «κλειστό» συμβόλαιο, αλλά και από τον τρίτο της Α1, ΠΑΟΚ, ο οποίος θα δώσει το «παρών» στους προκριματικούς. Τα τελευταία χρόνια, οι δύο «αιώνιοι» έμπαιναν στην κλήρωση με τον «αέρα» του… πανίσχυρου. Φέτος, μπορεί να είναι στο γκρουπ των ισχυρών, αλλά ο «αέρας» των προηγούμενων ετών, έχει κοπεί. Και οι δύο διανύουν μία από τις πιο αβέβαιες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας τους, αφού οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι και Αγγελόπουλοι έχουν ανακοινώσει την πρόθεση να φύγουν από τα κοινά των ομάδων τους. Η ψυχική κούραση, τα οικονομικά αδιέξοδα και οι πρόσφατες εξελίξεις αναγκάζουν τους δύο κορυφαίους συλλόγους να ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί.

Ολα δείχνουν πως ο πρωταθλητής Ευρώπης για το 2011 και ο φιναλίστ του 2010 παύουν να είναι η εξαίρεση του κανόνα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Τα μπάτζετ έχουν μειωθεί και, πλέον, κάποια μικρά ξεσπάσματα φαντάζουν… αμελητέα μπροστά στον τρελό «χορό» των εκατομμυρίων που είχε στηθεί κυρίως την τελευταία δεκαετία. Ολοι οι σύλλογοι προσδοκούν σε «λογικούς» προϋπολογισμούς. Βέβαια, ο πήχυς στην Ευρωλίγκα έχει πέσει κι αυτό ίσως κρατήσει στον «αφρό» τις ελληνικές ομάδες, οι οποίες από την πλευρά τους καλούνται να διατηρήσουν την αξιοπιστία που έχουν «χτίσει» με πολύ κόπο και ακόμα περισσότερα ευρώ.

Αργά ή γρήγορα, οι δύο «αιώνιοι» θα υπέκυπταν στις απαιτήσεις της εποχής, αλλά η συγκυρία της ταυτόχρονης «υποταγής» δίνει ένα γερό χτύπημα στον ελληνικό αθλητισμό.

Το μπάσκετ έχει ένα μειονέκτημα, το οποίο, όμως, κάποιες φορές επιδρά θετικά: δεν έχει μεγάλα έσοδα. Μία ομάδα που κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ στο ποδόσφαιρο βάζει στα ταμεία της εκατομμύρια ευρώ. Μία ομάδα που κατακτά την Ευρωλίγκα στο μπάσκετ βάζει… απλά στην τροπαιοθήκη της ένα τρόπαιο. Η έλλειψη μεγάλων εσόδων, όμως, λειτουργεί αποτρεπτικά στην είσοδο επιχειρηματιών με τυχοδιωκτικές διαθέσεις, οι οποίοι στον χώρο του ποδοσφαίρου βρίσκονται σε… αφθονία.

Το ελληνικό μπάσκετ αντιμετωπίζει έναν κίνδυνο: να απολέσει το πρεστίζ που είχε δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια, αφού φαίνεται πως το επίπεδο των δύο μεγαλύτερων ομάδων του θα πέσει. Δύσκολα θα βρεθούν επιχειρηματίες που θα σπαταλούν από… χόμπι κάθε χρόνο 20 με 25 εκατ. ευρώ. Στον Παναθηναϊκό υπάρχουν οι πρόσφατες δηλώσεις ανησυχίας του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και στον Ολυμπιακό κυριαρχεί μια επικίνδυνη στασιμότητα σε όλα τα επίπεδα. Αλλες χρονιές τέτοια εποχή, η «παρέλαση» υποψήφιων μεταγραφικών στόχων δεν είχε τέλος.

Για το ελληνικό μπάσκετ κλείνει μια «χρυσή» περίοδος. Ηταν αναπόφευκτο να συμβεί από τη στιγμή που ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Κλείνει μια περίοδος που στο σύνολό της δεν εκτιμήθηκε σωστά και θα λησμονηθεί, αφού θα αφήσει πίσω της ένα μεγάλο κενό.

Εν όψει της σημερινής κλήρωσης τα γκρουπ δυναμικότητας έχουν συγκροτηθεί ως εξής: 1ο: Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, 2ο: Σιένα, Κάχα Λαμποράλ, Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, 3ο: Παρτιζάν, Ούνιξ Καζάν, Ουνικάχα Μάλαγα, Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, 4ο: Πρόκομ, Μπιλμπάο, Εφές Πίλσεν, Ζαλγκίρις, 5ο: Αρμάνι Μιλάνο, Ολύμπια, Μπάμπεργκ, Καντού, 6ο: Νανσί, Ζάγκρεμπ, Α΄ ομάδα προκριματικών, Β΄ ομάδα προκριματικών.

Ο ΠΑΟΚ, που θα συμμετάσχει στην προκριματική φάση (δύο όμιλοι των 8), συμπεριελήφθη στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας μαζί με τη γαλλική Σαρλερουά. Ισχυρότερες αξιολογήθηκαν οι Αλμπα, Βιλερμπάν, Κίμκι, Λιέτουβος, Τσιμπόνα και Νίμπουρκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή