Η διάκριση απαιτεί άμεση ενίσχυση

Η διάκριση απαιτεί άμεση ενίσχυση

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ τρέφει αναγνώριση και σεβασμό για τον εξάκις πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό και τον καταξιωμένο Ολυμπιακό, αλλά στη χθεσινή κλήρωση των ομίλων της Ευρωλίγκας, η αμφισβήτηση για τις δυνατότητες των δύο ελληνικών ομάδων, ήταν έκδηλη στα πρόσωπα των περισσότερων αντιπάλων τους.

Οι «πράσινοι» και οι «ερυθρόλευκοι» στη φάση των ομίλων, καθώς και ο ΠΑΟΚ στον προκριματικό γύρο, έμαθαν τους αντιπάλους τους, χωρίς να μπορούν να βαθμολογήσουν τις δυσκολίες που θα έχουν στην πορεία τους, καθώς δεν γνωρίζουν την αγωνιστική κατάσταση που θα παρουσιάσουν το ερχόμενο φθινόπωρο.

Το μέγεθος της ανταγωνιστικότητας των «αιωνίων» στην Ευρωλίγκα της επόμενης περιόδου, θα προσδιοριστεί από τις δεδομένες απώλειες παικτών που έχουν, ήδη, αρχίσει να έχουν (Φώτσης από ΠΑΟ – Τεόντοσιτς, Μπουρούσης από ΟΣΦΠ) και θα είναι συνυφασμένο με την ενίσχυση άλλων ευρωπαϊκών ομάδων.

Η κλήρωση έγινε στα νέα γραφεία της Βαρκελώνης και είχε πολύ… πράσινο «χρώμα», αφού ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και ο Ντέγιαν Μποντίρογκα ανέσυραν όλα τα μπαλάκια των ομάδων.

Στο άκουσμα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, της Ουνικάχα Μάλαγα, της Ζαλγκίρις Κάουνας, της γερμανικής Μπάρμπεργκ και της ΚΚ Ζάγκρεμπ, ο Παναθηναϊκός δεν τρομάζει, αλλά δεν είναι και το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρώτη θέση, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Το βέβαιο είναι ότι στο ΟΑΚΑ, αντιμέτωποι του «τριφυλλιού» θα βρεθούν ο πρώην (Γιόνας Καζλάουσκας) και ο νυν (Ηλίας Ζούρος) τεχνικός της Εθνικής ομάδας, από τους πάγκους της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και της Ζαλγκίρις Κάουνας, αντίστοιχα.

Στο εναρκτήριο παιχνίδι της Ευρωλίγκας (17/10), ο Παναθηναϊκός θα υποδεχτεί τη Μάλαγα, ενώ στις 9 Νοεμβρίου για την 4η αγωνιστική, φιλοξενούμενη των «πρασίνων» θα είναι η ΤΣΣΚΑ που απέκτησε προσφάτως τον Μίλος Τεόντοσιτς από τον Ολυμπιακό και δίπλα στον Καζλάουσκας, θα είναι ο πρώην προπονητής του Κολοσσού, Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Στον δρόμο του Ολυμπιακού, τα εμπόδια δείχνουν να είναι ψηλότερα, αλλά όχι και ανυπέρβλητα για την πρόκριση των «ερυθρόλευκων» στη φάση των «16».

Η παρουσία δύο ισπανικών ομάδων, Κάχα Λαμποράλ και Ατλέτικο Μπιλμπάο, είναι ιδιαίτερα υπολογίσιμη, ενώ και η Φενέρμπαχτσε που θα έχει υψηλές βλέψεις για το φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης, καθιστούν τη βασικότερη τριάδα αντιπάλων των Πειραιωτών.

Η ιταλική Καντού και η γαλλική Νανσί συμπληρώνουν τον όμιλο και θα είναι τα αουτσάιντερ του, εκτός κι αν παρουσιαστούν δυνατότερες του αναμενομένου, αλλά και ο Ολυμπιακός κατώτερος των προβλέψεων.

Ο Φώτης Κατσικάρης από τον πάγκο της Ατλέτικο και οι Βασιλειάδης και Μαυροειδής θα φιλοξενήσουν τον Ολυμπιακό στο Μπιλμπάο, ενώ θα είναι «επισκέπτες» στο ΣΕΦ.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός απέφυγαν τον 3ο όμιλο που δείχνει να είναι ο δυσκολότερος, με πέντε δυνατές και φιλόδοξες ομάδες (Ρεάλ, Μακάμπι, Παρτιζάν, Εφές, Αρμάνι Μιλάνου), ενώ πιο εύκολος για τις ομάδες (Μπαρτσελόνα και Σιένα) που θα διεκδικήσουν τις δύο πρώτες θέσεις είναι ο τέταρτος όμιλος.

Ο ΠΑΟΚ επιστρέφει στην Ευρωλίγκα έπειτα από 11 χρόνια, αλλά αφενός στην κλήρωση έλειψε η τύχη από τους Θεσσαλονικείς για τον πρώτο αντίπαλό τους και αφετέρου το σύστημα πρόκρισης (συμμετέχουν 16 ομάδες και προκρίνονται δύο) ζητεί από την ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου να βγει νικήτρια από τρεις προκριματικούς γύρους. Η τουρκική Γαλατάσαραϊ που έχει ενισχυθεί, ήδη, με τον Γιάκα Λάκοβιτς από την Μπαρτσελόνα και τον Τζαμόν Γκόρντον από τον Ολυμπιακό, είναι ισχυρότερη από τον «Δικέφαλο» του Βορρά, αλλά και αποφασισμένη να φτάσει όσο το δυνατόν ψηλότερα, με κατάληξη το φάιναλ φορ. Αν, ο ΠΑΟΚ προκριθεί από τον πρώτο προκριματικό, θα έχει ευκολότερη αποστολή, αντιμετωπίζοντας τη νικήτρια του ζευγαριού Βιλερμπάν – Γκραβελίν.

Στα άλλα ζευγάρια των προκριματικών γύρων θα παίξουν στον α΄ γύρο Αλμπα Βερολίνου – Ρίγα και Σαρλερουά – Ντόνετσκ, καθώς και Κίμκι – Τουρόφ, Νίμπουρκ – Μπάνβιτ. Οι προκριματικοί γύροι θα διεξαχθούν από 29 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου. Το φάιναλ φορ στο στάδιο «Σινάν Ερντεμ» είναι προγραμματισμένο για το διήμερο 13-15 Μαΐου 2011.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή