Ακόμη πιο ψηλή η Ευρωλίγκα

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από κάθε κλήρωση Ευρωλίγκας στο μπάσκετ, υπήρχε μια συνηθισμένη φράση που περιέγραφε τις αποστολές του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. «Είναι στο χέρι τους», ήταν το συμπέρασμα των περισσοτέρων και ήταν πέρα ώς πέρα αληθές.

Από φέτος, η διάχυτη αισιοδοξία τείνει να εξαφανιστεί και να δώσει επιφυλακτικά τη θέση της στην αβεβαιότητα. Η κλήρωση της Πέμπτης έφερε αντιπάλους στον Α΄ όμιλο για τον Ολυμπιακό τις Κάχα Λαμποράλ (Ισπανία), Φενέρμπαχτσε (Τουρκία), Μπιλμπάο (Ισπανία), Καντού (Ιταλία) και Νανσί (Γαλλία) και στον Β΄ όμιλο για τον Παναθηναϊκό τις ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία), Ουνικάχα Μάλαγα (Ισπανία), Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία), Μπάμπεργκ (Γερμανία) και ΚΚ Ζάγκρεμπ (Κροατία). Παρότι οι δύο ελληνικές ομάδες αναμένεται να εμφανιστούν αποδυναμωμένες, δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο πρόωρου αποκλεισμού. Οι φανέλες τους είναι «βαριές» και οι υπό… φυγή ιδιοκτήτες τους θα κρατήσουν το αγωνιστικό κομμάτι σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.

Ο Ολυμπιακός φαίνεται πως θα έχει πιο δύσκολο έργο, αφού εκτός από την Κάχα Λαμποράλ, η οποία αποτελεί σταθερή αξία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, θα αντιμετωπίσει και την «νεόπλουτη» Φενέρμπαχτσε, την Μπιλμπάο του Φώτη Κατσικάρη, την ιστορική Καντού και τη φιλόδοξη Νανσί.

Το ερώτημα είναι σε τι κατάσταση θα εμφανιστούν οι «ερυθρόλευκοι». Οι Τεόντοσιτς, Μπουρούσης, Γκόρντον και Μαυροκεφαλίδης αποτελούν ήδη παρελθόν, ενώ σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται στον… αέρα. Η Κάχα, μέχρι στιγμής, δεν έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στο μεταγραφικό παζάρι και δύσκολα θα πραγματοποιήσει κάποια «ηχηρή» κίνηση. Αντίθετα, η Φενέρμπαχτσε έχει ήδη αποκτήσει τους Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς από την Τσιμπόνα, Κέρτις Τζέρελς από την Παρτιζάν και περιμένει στη… γωνία για να επωφεληθεί από το λοκ άουτ του ΝΒΑ, «αρπάζοντας» κάποιο σπουδαίο όνομα. Η Μπιλμπάο έχει κρατήσει τον περσινό «κορμό» της και θα κάνει λίγες μεταγραφές, ενώ η Καντού και η Νανσί αναμένεται να παίξουν ρόλο ρυθμιστή στον όμιλο.

Ο Παναθηναϊκός θα έχει έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο και τέσσερις φανερά υποδεέστερους. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας μετά την περσινή κάκιστη πορεία της, επιστρέφει δυναμικά. Οι Ρώσοι του Γιόνας Καζλάουσκας και του Γιάννη Σφαιρόπουλου ανοίγουν ξανά την… κάνουλα με τα ρούβλια και ήδη έχουν αποκτήσει τους Τεόντοσιτς, Κρστιτς και Ντάριους Λαβρίνοβιτς.

Η Ουνικάχα Μάλαγα διανύει μεταβατική περίοδο και κοιτά να ανανεώσει το ρόστερ της. Η περσινή χρονιά της ήταν κακή και ούτε φέτος ελπίζει σε κάτι καλύτερο.

Πιο επικίνδυνη φαντάζει η Ζαλγκίρις Κάουνας του Ηλία Ζούρου. Η λιθουανική ομάδα έχει ενισχυθεί με τον Ρομπέρτας Γιαφτόκας και έχει, επίσης, το βλέμμα της στην αγορά του ΝΒΑ. «Οπλο» της παραμένει η «καυτή» έδρα στην οποία οι περισσότερες ομάδες περνούν δύσκολες στιγμές.

Η πρωταθλήτρια Γερμανίας, Μπάμπεργκ, και η πρωτάρα ΚΚ Ζάγκρεμπ δεν αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικά εμπόδια. «Είναι στο χέρι τους;». Η απάντηση θα δοθεί σύντομα από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Οι «αιώνιοι» μπορεί να μη φαντάζουν ως τα πρώτα φαβορί για πρόκριση στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης, αλλά σε όποια κατάσταση κι αν παρουσιαστούν δεν θα αποτελέσουν εύκολη λεία για κανέναν.

Σε αυτή την κρίσιμη στροφή για το ελληνικό μπάσκετ, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός καλούνται να αποδείξουν πως τα εκατομμύρια ευρώ που ξόδεψαν όλα αυτά τα χρόνια δεν πήγαν μόνο στις απαιτήσεις του «σήμερα», αλλά άφησαν και μια κληρονομιά για τη δύσκολη επόμενη μέρα.

Λίγες ελπίδες πρόκρισης για τον άτυχο ΠΑΟΚ

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός μπορούν να βρουν τον τρόπο να πρωταγωνιστήσουν και στη φετινή Ευρωλίγκα. Αντίθετα ο ΠΑΟΚ θα χρειαστεί να κάνει την υπέρβαση προκειμένου να βρεθεί στους ομίλους. Το πρώτο εμπόδιο που θα κληθεί να ξεπεράσει ο «Δικέφαλος του Βορρά» είναι αυτό της τουρκικής Γκαλατάσαραϊ, η οποία στην Τουρκία αντιμετωπίζεται ως η ανερχόμενη δύναμη του αθλήματος. Οχι άδικα, αφού όλα δείχνουν πως φέτος «χτίζεται» ένα πολύ δυνατό σύνολο.

Ηδη έχει αποκτήσει τους Γιάκα Λάκοβιτς, Τζαμόν Γκόρντον και Εντέρ Αρσλάν, οι οποίοι αναμένεται να συνθέσουν μία ποιοτικότατη περιφερειακή γραμμή. Οι Τούρκοι ρίχνουν αρκετά λεφτά στο μπάσκετ και η διοργάνωση του φάιναλ φορ στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο. Βέβαια, η ομάδα του Οκτάι Μαχμούτ παραμένει ακόμα στη «σκιά» της Φενέρμπαχτσε.

Η «Γκαλατά» είναι το φαβορί για να πάρει το ένα εισιτήριο για τους ομίλους, αφού σίγουρα διαθέτει μεγαλύτερο οικονομικό εκτόπισμα από την ελληνική ομάδα.

Ο «Δικέφαλος» ακόμα τηρεί στάση αναμονής στο μεταγραφικό παζάρι και πρόσφατα προχώρησε σε μία πρώτη σωστή κίνηση, ανανεώνοντας το συμβόλαιο του Σούλη Μαρκόπουλου.

Αν, πάντως, ο ΠΑΟΚ καταφέρει να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο θα έχει κάνει ένα σπουδαίο βήμα, αφού στη συνέχεια θα βρει απέναντί του μία εκ των Βιλερμπάν ή Γκραβελίν από τη Γαλλία. Ενα πολύ δυνατό «όπλο» για τον ΠΑΟΚ θα μπορούσε να είναι η διεξαγωγή του «φάιναλ 8» στο κλειστό της Πυλαίας, όπου η ομάδα του Μαρκόπουλου αγωνίζεται, έχοντας τη θερμή υποστήριξη των οπαδών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή