Ομηρικός άθλος στο πέλαγος των ποιητών

Ομηρικός άθλος στο πέλαγος των ποιητών

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ελληνας από τα αρχαία χρόνια ένωσε τη μοίρα του με την παμμήτορα θάλασσα. Με οδηγό αρχικά τα αστέρια, ξεπέρασε τα υδάτινα εμπόδια και έγινε ο βασιλιάς των θαλασσών. Δύο από τους κορυφαίους Ελληνες ιστιοπλόους, ο Κώστας Τριγκώνης και ο Ιορδάνης Πασχαλίδης, ακολούθησαν τις πλόες των αρχαίων Ελλήνων και, χωρίς σύγχρονα συστήματα ναυσιπλοΐας, ξεκίνησαν με το τορνέιντο από τη Θεσσαλονίκη και έφτασαν στα Χανιά. Ηταν η πρώτη φορά, παγκοσμίως, που ένα αγωνιστικό σκάφος διέσχισε τόσα μίλια. Με οδηγό τα αστέρια, σύμμαχο την πυξίδα και τους φάρους προσπάθησαν να διανύσουν την απόσταση στον μικρότερο δυνατό χρόνο. Στο όνειρό τους, όμως, βρήκαν και ένα εμπόδιο: την ασυνήθιστη, γι’ αυτή την εποχή, μπουνάτσα.

«Ουφ, φτάσαμε», ήταν τα πρώτα λόγια που μας είπε ο Ιορδάνης Τριγκώνης, όταν το μεσημέρι της Πέμπτης, ύστερα από 72 ώρες, έδεσαν μαζί με τον Κώστα το σκάφος τους στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων. Το πρόσωπο του Ντάνι, όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, λάμπει όταν αρχίζει να περιγράφει τον άθλο τους: «Στα τελευταία 20 μίλια οι συνθήκες ήταν ιδανικές για ιστιοπλοΐα. Παρά την κούραση, δεν θα μας πείραζε να συνεχίσουμε. Διαλέξαμε την 4η Ιουλίου διότι, στατιστικά, έχει το καλύτερο μελτέμι. Τελικά, είχε απίστευτη μπουνάτσα. Αλλάξαμε τη διαδρομή και πηγαίναμε από νησί σε νησί προκειμένου να βρούμε λίγο αέρα. Η απόσταση σε ευθεία είναι 384 ν.μ. Κάναμε, περίπου, 560. Το 95% της διαδρομής έγινε όρτσα, αντί για πρίμα».

Εκατομμύρια τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα για να ζήσουν τον μύθο τους. Οι ιστιοπλόοι μας έζησαν… την Ελλάδα του μύθου. Μιλάνε και οι δύο μαζί, σαν μικρά παιδιά. Οι εικόνες που μας μεταφέρουν μοναδικές. Ας ταξιδέψουμε νοερά μαζί τους: «Η μπουνάτσα μάς δοκίμασε. Σε 24 ώρες κάναμε 25 μίλια. Εκεί, σε πιάνουν τα… δαιμόνια. Φοβάσαι ότι ο στόχος είναι πάνω από τις δυνάμεις σου. Η διαδρομή ήταν πανέμορφη. Γνωρίσαμε τον τόπο μας. Τα χρώματα μία μαγεία. Ολες οι αποχρώσεις του μπλε και του κόκκινου. Και τα δελφίνια… Δεκάδες δελφίνια. Ρινοδέλφινα, φαλαινοδέλφινα, μαυροδέλφινα, έκαναν απίστευτο παιχνίδι πάνω στους πλωτήρες μας. Στις Σποράδες, στο Κάβο Ντόρο… Ηταν η καλύτερη παρέα που θα μπορούσαμε να έχουμε».

Οι δυσκολίες στο εγχείρημα πολλές. Οι συνθήκες αντίξοες. «Αν δεν ήταν τα παιδιά από τη Red Bull δεν θα μπορούσαμε να το πραγματοποιήσουμε. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής ήρθε το ελικόπτερο της εταιρείας από την Αυστρία για να τραβήξουν φωτογραφίες και ο πιλότος πέταξε χαμηλά για να μας κάνει αέρα να ξεκολλήσουμε. Δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε πάνω από μία ώρα, γιατί έκανε κρύο. Είχαμε μαζί μας νερό και γκοφρέτες με υδατάνθρακες. Τα πρωτεϊνούχα ροφήματα, μετά τη δεύτερη ημέρα χάλασαν» τονίζουν, ενώ ο Τριγκώνης συμπληρώνει: «Οι ηλεκτρολύτες βοήθησαν να μην αφυδατωθούμε. Στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούσαν αλάτι, το οποίο κάνει κατακράτηση υγρών».

Οι ιστιοπλόοι έγιναν… θαλασσοπόροι για να τα καταφέρουν. «Κάναμε κάποια μαθήματα με τον ωκεανοπόρο, Νότη Μπατσή. Μας έμαθε να προσανατολιζόμαστε με τη βοήθεια του Αρκτούρου και της Μεγάλης Αρκτου. Καταλαβαίναμε τις θέσεις μας από τους φάρους. Στο Αιγαίο είναι αδύνατο να χαθείς. Καταλαβαίνεις τη θέση σου γιατί σε κάθε νησί υπάρχουν φάροι με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τους είχαμε καταγράψει και, κάθε στιγμή, ξέραμε πού βρισκόμασταν. Το μόνο που σκεφτόμασταν ήταν να βρούμε τρόπους για να κάνουμε το σκάφος να πάει πιο γρήγορα. Φτάσαμε να κάνουμε… αγωνιστική ιστιοπλοΐα για να τρέξουμε γρήγορα».

Στα Χανιά, οι τοπικές αρχές, ιστιοπλόοι από την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη επιφύλαξαν θερμή υποδοχή για τους δύο ταξιδευτές του πελάγους των «ποιητών». «Δεν μπορώ να περιγράψω σε τι κατάσταση είμαστε. Μου φαίνονται ότι όλα κουνιούνται. Θέλω να πάω να κοιμηθώ, γιατί μου λείπει ύπνος, και, από την άλλη, δεν θέλω. Με δύο πλωτήρες και ένα τραμπολίνο διασχίσαμε το Αιγαίο. Εζησα όσα ήθελα να ζήσω», μας λέει ο Πασχαλίδης.

«Ο Ελληνας ό,τι βάζει στο μυαλό το καταφέρνει»

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ο Κώστας Τριγκώνης και ο Ιορδάνης Πασχαλίδης είχαν αντίπαλο τον… εαυτό τους. Οπως οι αρχαίοι τραγωδοί -γνώστες της πολιτικής διαδικασίας αλλά και της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης- έγραφαν ιστορίες πάνω σε μοτίβα της πραγματικότητας, έτσι και οι ιστιοπλόοι μας βίωσαν το δράμα για να καταλήξουν στην κάθαρση.

Υστερα από 72 ώρες πάνω σε ένα σκάφος, τα συμπεράσματα δεκάδες: «Η περιπέτειά μας με δίδαξε ότι ο Ελληνας ό,τι βάζει στο μυαλό το καταφέρνει. Τίποτα και καμιά δυσκολία δεν μπορούν να τον σταματήσουν. Καλό θα είναι, σε αυτές τις δύσκολες για τη χώρα εποχές, να προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματα μόνοι μας, χωρίς τη βοήθεια κανενός», τονίζει ο Ιορδάνης Πασχαλίδης.

«Ηθελε κότσια το Κάβο Ντόρο»

Ο Κώστας Τριγκώνης προτιμά να αναφερθεί σε ένα κομμάτι της διαδρομής, το οποίο θα μείνει για πάντα στο μυαλό του: «Το πέρασμα από το Κάβο Ντόρο έγινε νύχτα και ήθελε κότσια. Ηταν «δύσβατο» και ζόρικο. Δεν κοιμηθήκαμε ούτε ένα λεπτό. Εάν γινόταν κάτι τέτοιο, ο κίνδυνος παραμόνευε. Υπήρχαν πολλά σκάφη, είχε αέρα και κύμα. Μία αγριάδα που σε εξίταρε. Αυτές τις στιγμές δεν θα τις ξεχάσω, όσα χρόνια και να περάσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή